FOTO VIDEO “Vis de iarnă”, la Cumpăna, cu brazi frumos împodobiți, căsuțe cu bunătăți și cel mai generos patinoar amenajat până acum în vreo comună din România. Până și Moș Crăciun a venit să vadă minunea cu ochii săi

A fost deschis parcul copilăriei „Vis de iarnă” de la Cumpăna. FOTO Cristina Sîmbeteanu

A fost o seară de vis duminică, 10 decembrie, la Cumpăna, odată cu inagurarea primei ediții a târgului de Crăciun intitulat „Vis de iarnă”. Parcul care recreează un colț de basm pentru copiii din Cumpăna a fost amenajat în parcarea Complexului Sportiv „Centenar 2018”, cu intrare din strada Vișinului.

Piesa de rezistență a acestui parc la copilăriei cum i-au mai spus organizatorii, reprezentanții administrației publice locale din Cumpăna, este patinoarul generos, menit să le ofere celor mici și celor mari, bucuria unuia dintre cele mai elegante și iubite sporturi de sezon.

„Copilul din mine, omul născut, crescut la Cumpăna a visat dintotdeauna ce este mai bine pentru copiii comunei Cumpăna. Să nu lipsească nimic la Cumpăna, ceea ce au copiii de la Constanța, pentru că știți cum simțim noi această frustrare între urban și rural. Este al treilea an de când mă chinuiam să pot să aduc un parteneriat, acasă la noi, la Cumpăna, cu care să putem încheia această activitate, s-o desfășurăm pentru copiii comunei.

Tocmai de aceea, vreau să îi mulțumesc acestui partener, care este tot constănțean și care a avut încredere ca, într-o comună, să vină să încheie parteneriatul public – privat, comuna Cumpăna punând la dispoziție acest spațiu din fața Complexului «Centenar 2018». Aceasta nu înseamnă doar patinoarul, însă este atracția principală. Sunt părinți care se spun că se chinuiau să meargă la Constanța pentru a le aduce această bucurie copiilor lor”, a declarat primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.

Nicolas este clasa a cincea și a primit deschiderea minitârgului de Crăciun de la el din comună cu imensă satisfacție și cu tot atâta nerăbdare să încalțe patinele de gheață.

„Îmi place foarte mult aici, este minunat! Mă bucur că au venit și aici să facem un târg. Nu prea e ok cu patinoarul că trebuie să așteptăm o oră la coada aceea foarte lungă, dar în rest e totul bine!”, a concluzionat băiatul.

Maria este una dintre prietenele cu care Nicolas a venit la deschiderea „Visului de iarnă”. La rândul ei, fata iubește să patineze pe gheață în sezonul rece și este o reală bucurie pentru ea că acum poate face asta la doi pași de casă, fără să mai fie nevoie să își roage părinții să o ducă la unul dintre patinoarele din Constanța.

„Este primul an când se organizează așa ceva și mi se pare foarte interesant și drăguț ce se întâmplă, pentru copii, în general, este o bucurie foarte mare pentru ei și sunt foarte încântată că s-a deschis patinoarul anul acesta. Chiar era nevoie. Îmi place foarte mult, e pasiunea mea patinatul. Înainte mergeam la VIVO! sau la City, dar acolo era mereu aglomerat, aici e mult mai simplu. În plus, vine Crăciunul și este bucuria aceea…”, a spus Maria.

Mihaela are tot 11 ani și mărturisește că, acum, odată cu deschiderea patinoarului de la Cumpăna, abia așteaptă să termine muntele de teme de la școală pentru a veni la parcul copilăriei „Vis de iarnă”. Vacanța de iarnă știe deja că o va petrece, zi de zi, aici, cu prietenii săi.

„Mi se pare o experiență foarte frumoasă că au deschis aici acest loc, mi se pare foarte frumos. Îmi place că au făcut ceva pentru copii, pentru cei mici să se distreze. Cel mai mult îmi place că au reușit să facă patinoarul”, mărturisește Mihaela.

Deschiderea parcului copilăriei „Vis de iarnă” și aprinderea tuturor luminițelor și a brazilor de Crăciun s-a făcut la numărătoarea inversă a prichindeilor de grădiniță, un moment de căldură primit cu bucurie și emoție atât de copii, cât și de adulți.

„Și eu simt această bucurie, văzându-i cât de mulți au venit la deschiderea din seara aceasta, deschidere care s-a făcut prin aprinderea luminițelor tot la numărătoarea copiilor noștri. Ei sunt averea noastră. La Cumpăna avem peste 2.000 de copii, la creșe, grădinițe și la liceul din localitate. Tocmai de aceea, orice efort este bine-venit pentru că merită copiii noștri să aibă acasă acel trenuleț, acele jocuri specifice, spunem noi, în Orășelul lui Moș Crăciun. Noi avem doar un miniparc de distracție, dar care va fi deschis din această seară, până pe data de 7 ianuarie 2024.

Ceea ce este important este faptul că toți cei peste 2.000 de copii vor beneficia, conform graficului, planificărilor pe care le vom efectua împreună cu partenerul privat, de gratuitate pentru o perioadă de o oră, așa cum am stabilit, pentru a putea să fie pe gheață cât mai mulți copii care au curajul și doresc să încerce și după aceea să și învețe, să ia lecții. Vreau să mulțumesc tuturor colegilor mei, care s-au implicat în organizare și vreau să subliniez că nu are legătură cu nicio pregătire profesională, ci cu sufletul pus ca să poți să organizezi asemenea activități.  Este prilejul să le mulțumesc locuitorilor comunei Cumpăna care ne-au dăruit brazi, brazii aceștia minunați pe care i-am împodobit”, a mai afirmat primarul comunei Cumpăna.

Festivitatea de inaugurare a parcului copilăriei „Vis de iarnă” de la Cumpăna s-a făcut în cel mai autentic și tradițional mod cu putință. Colindătorii ansamblurilor reunite ale comunei Cumpăna „Boboceii Cumpenei” și „Mugurașii Cumpenei”, pregătite de profesorul Constantin Olteanu, au oferit un spectacol vibrant de urări, cântece și dansuri specifice sărbătorilor de iarnă în România. Pentru aproape o oră, cumpănenii de toate vârstele s-au simțit ca personaje ale unui basm de iarnă depănat la gura sobei, de glasul cald al înțelepciunii populare.

Cea mai mare surpriză a serii a oferit-o chiar Moș Crăciun, care și-a făcut apariția într-o caleașcă trasă de cai, ducând în spinare desaga lui plină de daruri pentru copiii cuminți. Bucuroși de așa oaspete, copiii, mai mici sau mai mari, l-au colindat pe Moș Crăciun și i-au recitat poezii, bătrânelul blând cu barba sură răsplătindu-i, pe fiecare în parte, cu bomboane.

„Moș Crăciun a venit să le aducă bucuria de a le primi scrisorile cu darurile pe care le vor în noaptea de Crăciun și, mai mult decât atât, de a le oferi bomboanele acele pe care și noi, cei născuți mai devreme, ne bucuram să le prindem cu ață în bradul de Crăciun. Este prilej bun de a le mulțumi tuturor și de a ne ruga la Dumnezeu să îi țină sănătoși pe copiii noștri”, a mai transmis primarul comunei Cumpăna.

Bucuria oferită de „Visul de iarnă” de la Cumpăna nu se adresează însă doar copiilor. Primăria și Consiliul Local Cumpăna au gândit tematica întregului eveniment astfel încât să îi includă pe toți membrii familiei, de la mic la mare. Astfel, în timp ce copiii se distrează în spațiile special destinate lor, părinții se pot delecta cu un pahar de vin fiert cu scorțișoară, cu popcorn sau cu un hotdog. Iar în timp ce adulții își recapătă culoarea în obraji un vin fiert de producție locală, celor mici le pot cumpăra, de la același stand, ceai cald de portocale și scorțișoară, măr copt și alte arome care dau farmec sărbătorilor de iarnă.

„În momentul în care am pornit la a organiza acest parc intitulat «Vis de iarnă», era firesc să ne gândim și la ce pot servi vizitatorii, în timp ce copiii sunt pe gheață, ce pot face părinții, bunicii. Astfel, agenții economici din comună au la dispoziție aceste căsuțe frumoase, pe care le-am achiziționat acum trei ani, când am avut prima inițiativă de a crea un orășel al copiilor și care ne-au scutit de o cheltuială în plus, în această perioadă de austeritate. Iar agenții economici au venit aici cu popcorn, vată de zahăr, vin fiert, ceai, ciocolată caldă, clătite, deci tot ce înseamnă specificul unui târg de Crăciun. Este important să avem și acest parteneriat cu agenții economici și de aceea vreau să le mulțumesc și acestora”, a mai ținut să spună primarul Mariana Gâju.

Chiar dacă nu își propune să concureze cu târgurile de Crăciun cu pretenții din alte orașe din țară, „Vis de iarnă” de la Cumpăna se mândrește cu faptul că, deși la scară mică din punct de vedere al infrastructurii, compensează prin volumul mare de suflet pe care organizatorii l-au pus pentru stropul de bucurie pe care au reușit să îl aducă în special celor mai tineri dintre membrii comunității din comuna Cumpăna.

„Vă imaginați, dacă Moș Crăciun vin din Laponia, acasă la copii, la Cumpăna, pentru noi este o răsplată a muncii, dar mai ales este dovadă că atunci când ai credință în bunul Dumnezeu, când ai speranță, că întotdeauna la capătul tunelului se aprinde o luminiță, Dumnezeu îți împlinește această dorință, așa cum avem noi acum «Vis de iarnă» la Cumpăna împlinit”, a fost concluzia de final a primarului Mariana Gâju.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*