FOTO VIDEO Valu lui Traian, în plină dezvoltare. Primăria condusă de Florin Mitroi mai are puțin și termină asfaltările și rețeaua de canalizare: “A fost un an cu provocări, pe care îl încheiem foarte bine”

Florin Mitroi, primarul din Valu lui Traian. FOTO CTnews.ro

Se încheie anul și este perioada când tragem linie în josul paginii și adunăm: facem bilanțuri și dacă cifrele ne ies pe plus spunem că a fost un an mai bun decât precedentul. Cea mai mare comună din județul Constanța își face socotelile zilele acestea și își pregătește planurile pentru 2019: e vorba de Valu lui Traian, localitatea care atinge deja dimensiunile unui orășel. L-am întrebat pe primarul Florin Mitroi cum ar caracteriza într-un cuvânt anul 2018.

“A fost un an nu neapărat greu, dar cu provocări, un an pe care îl încheiem foarte bine, din punctul meu de vedere. Avem proiecte pe care le derulăm încă din 2014-2015: unele s-au finalizat în acest an, altele se vor termina anul următor. Gazele și canalizarea sunt rezolvate în proporție de 90% iar asfaltarea în proporție de 80%. Vă dau un exemplu: peste 55 kilometri de asfalt am turnat în doi ani de zile. Iar puținul care a mai rămas este cuprins în două proiecte care sunt în faza de licitație iar din primăvară vor întră și ele în executare” spune cu satisfacție nedisimulată, primarul din Valu lui Traian.

Valu lui Traian este comuna a cărei dezvoltare i-a inspirat pe mulți edili din județul Constanța. Are un parcurs liniar și constant spre dezvoltare, fără hopuri și smucituri. Echipa de la primărie întocmește proiecte, atrage finanțare pentru ele și le demarează concomitent cu altele aflate în plină derulare. Este ca o gară în care unele trenuri merg cu viteză normală iar altele pornesc de lângă ele, urmând ca alte garnituri să se gareze în așteptarea semnalului de plecare. E o lume în mișcare, care se dezvoltă de la an la an.

“Când asfaltarea se va încheia în curând, vom începe cu refacerea trotuarelor. Nu stăm în loc de finanțare; cu banii am rezolvat-o. Sumele atrase sunt foarte mari și se văd în teren. Consider că suntem una din comunele cu cele mai mari fonduri atrase, din țară nu doar din județ. Avem un proiect de 10 milioane de euro – Zona C cu interiorul localității, de exemplu. În Zona F, alt exemplu, sunt în jur de 400 și ceva de loturi de case – e mai mult decât o comună micuță – și la momentul asta avem ca și utilități rezolvate primul strat de asfalt și bordurile. Am lăsat pentru la final al doilea strat de asfalt și trotuarele, după alimentarea cu apă și canalizarea. Avem finalizat în proporție de 70% iluminatul public în Zona F și suntem “canalizați” pe ea, pentru ca din primăvară oamenii să se poată muta” spune primarul Florin Mitroi.

Zona F de care vorbește edilul, este cel mai tânăr cartier din Valu lui Traian. Suprafața de teren a fost lotizată și dată tinerilor ca să-și construiască locuințe.

“Am făcut loturi în jur de 270 metri pătrați, în ideea de a nu mai atribui tinerilor sau a scoate la licitație loturi de 5-600 metri pătrați pentru că veneau și cereau dezmembrare și făceau fel și fel de artificii, alei și aleiuțe, și atunci am zis să facem loturile mai mici și să mulțumim și mai mulți oameni. Țin foarte mult la urbanism, la cum arată localitatea” spune primarul Mitroi.

Proiectele din mapa anului 2019 se concentrează  pe cartierul “Zona F”. În acest moment studiile de fezabilitate sunt gata și așteaptă aprobarea finanțării pentru “Școala cu clasele 1-8”, “Grădinița cu afterschool” și Căminul Cultural. De altfel comuna Valu lui Traian este una din foarte puținele localități din județ cu două afterschools, iar acum se finalizează și al treilea.

“Confortul vieții de zi cu zi a fost unul dintre motivele pentru care mulți locuitori din municipiul Constanța se mută la noi, în Valu lui Traian. Nu ne deosebește mai nimic de Constanța: avem gaze, canalizare, alimentare cu apă, iluminat public, asfalt – toate sunt atuuri. Dar mai avem de lucru; uite, de exemplu o mare problemă este trecerea din Drumul Național peste linia ferată în cartierele Zona C și Zona F. Săptămâna trecută am discutat și vom lucra la un studiu de fezabilitate pentru a lărgi trecerile pe sub calea ferată ca să descongestionăm traficul dintr-o parte într-alta” explică Florin Mitroi.

Nu doar infrastructura e pe linia de dezoltare la Valu lui Traian. Într-o vreme în care în toată țară se simte lipsa finanțării educației iar deviza ministerului de resort este “nu sunt bani”, administrația locală din Valu lui Traian ne arată o altă realitate. Investește în educație, iar anul 2018 a fost mai bogat decât toți ceilalți de până acum. Din nou primarul Florin Mitroi:

“Sunt foarte mulțumit de investițiile în educație; era necesar să o facem. Fiecare primar de-a lungul anilor și-a adus aportul la dezvoltarea localității. La începuturi, comuna asta avea doar două săli de clasă. Când am câștigat mandatul de primar în 2004, populația era de 6.400 de oameni, iar astăzi discutăm de 20.000 de locuitori. Sunt 13.000 de votanți și dacă ne uităm la statistici vedem că suntem cea mai mare comună din județ și era necesar să investim în educație și în școli. Au fost făcute două școli de la zero, dar și așa de la un an la altul trebuie să ținem pasul cu dezvoltarea localității și cu oamenii care vin aici, tocmai că să aibă locuri în școli”.

Oameni pricepuţi, o administraţie dedicată interesului cetăţeanului şi o bună organizare acestea au fost ingredientele succesului localităţii Valu lui Traian. Strategia de a dezvoltă comuna a atras copiii sau nepoţii celor din Valu, care au început să se întoarcă acasă şi să investească ori în casele părinteşti, ori în case noi. Treptat, localitatea a devenit atractivă şi pentru alţii.

“Consider că din punctul meu de vedere nu fac eu ceva extraordinar ci îmi fac treaba, atât eu cât și echipa pe care o conduc, colegii mei. Un lucru foarte important este comunicarea și cum abordezi relația funcționar-cetățean. Am pus un mare accent pe chestia asta și avem un feeedback pozitiv: nu doar cei din localitate sunt mulțumiți ci și cei care vin din afară, care au o problema la noi la primărie” a conchis la final de interviu, primarul Florin Mitroi.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*