FOTO VIDEO Transformare spectaculoasă la Spitalul din Hârșova. Primăria orașului va investi 2 milioane de euro pentru reabilitarea și modernizarea unității medicale

Spitalul din Hârșova. FOTO Ctnews.ro

Un spital din România beneficiază de modernizare energetică cu fonduri europene, iar primăria care îl administrează este la Hârșova. Echipa de acolo are un proiect de investiții în sănătate locală de 2 milioane de euro, bani cu care vrea să reducă factura energetică a spitalului cu cel puțin o treime. Spitalul Orășenesc din Hârșova asigură servicii medicale pentru populația orașului dar și pentru comunele arondate – în total, vreo 40 de mii de oameni. Proiectul întocmit de primărie presupune lucrări la trei corpuri distincte ale unității sanitare: spitalul și pavilionul administrativ, policlinica (ambulatoriul) și centrala termică.

“La corpul spitalului, al pavilionului administrativ și al policlinicii se vor anvelopa pereții, se va schimbă tâmplăria PVC cu geamuri termopan, se va repara instalația termică – calorifere dacă vor trebui schimbate, conducte, țevăraie – se va igieniza subsolul și se va anvelopa această parte. Acoperișul spitalului și al policlinicii se va hidroizola, iar pe ele se vor monta niște panouri solare pentru încălzirea apei în spital. Separat, la centrala termică vom reabilita clădirea în sine – îi schimbăm acoperișul – și vom cumpăra și o centrală nouă care va funcționa pe combustibil solid regenerabil (adică peleți) dar cu posibilitatea ca în viitor să se poată racorda și la gaze”, spune Carmen Cheram, director în primăria Hârșova.

Spitalul Orășenesc din Hârșova a fost construit în 1965 și de atunci nu a fost reabilitat temeninic niciodată. De-a lungul timpului i s-au făcut doar mici reparații, zugrăveli și cosmetizări, dar ceva serios și de anvergură, niciodată. Din cauza vechimii lui spitalul are un consum energetic ridicat, ceea ce înseamnă costuri mari lună de lună.

“Spitalul arată destul de rău și pe lângă asta avem în fiecare an, iarna mai ales, foarte multe costuri cu încălzirea. Nefiind izolat pierde multă energie termică pe care o produce centrala care funcționează pe electricitate. Odată cu eficientizarea energetică reducem factură cu cel puțin 30%. Acum avem facturi în lunile de iarnă de 80-90 de mii de lei, ceea ce-i foarte mult, dar preconizăm să ajungem la 50 de mii de lei”, spune Bogdan Zidaru, managerul Spitalului Orășenesc Hârșova.

Sunt multe lucrări în cadrul acestui proiect, pentru că Spitalul Orășenesc din Hârșova este mare și suprafețele care întră în reabilitare sunt mari. Devizul general al investiției este de 8.365.000 lei (fără TVA) iar 98% din bani sunt contribuția UE și a Guvernului României (bani nerambursabili) iar 2% cofinanțarea Primăriei. Din devizul total al lucrărilor, aproape 900.000 de lei vor fi cheltuieli neeligibile. De exemplu, dacă se va monta o fereastră termopan, nu se va zugrăvi numai în jurul ferestrei, ci trebuie zugrăvit tot peretele și pavilionul. Acestea sunt cheltuieli neeligibile, care vor fi suportate de la bugetul local.

“Reabilitarea spitalului este foarte importantă din punctul meu de vedere pentru că pregătește viitorul medicilor care vor veni aici. Sunt niște medici secundari care au post în Spitalul Hârșova și vedeți dumneavoastră, e foarte important pentru un medic ca să vină într-un mediu care îi permite (sau îi va permite) ca să își desfășoare activitatea la standardele la care a fost pregătit. Ăsta este unul din lucrurile esențiale, lăsând deoparte latura materială. Mediul în care lucrează și posibilitățile pe care le are ca să își desfășoare activitatea pentru care s-a pregătit atâția ani în condiții decente, aproape de ceea ce există în întreaga lume, este un factor important în atragerea medicilor”, spune chirurgul Dumitru Dumitrescu, directorul medical al Spitalului Orășenesc Hârșova.

Din momentul în care vor demara lucrările propriu-zise, va trece maximum un an până când totul va fi gata. Momentan echipa de la primărie a finalizat achiziția publică privind serviciile de proiectare și conform contractului în două luni de zile proiectantul va face documentația tehnică și documentațiile pentru obținerea avizelor necesare eliberării autorizației de construcție După ce toată hârțogăraia va fi gata proiectul “urcă” pe SEAP ca să își găsească un constructor agreat de lege.

“Încercăm ca la final să obținem un spital eficient din toate punctele de vedere: și din punct de vedere energetic și din punct de vedere al actului medical. La asta adăugăm și heliportul. Proiectul heliportului a decurs dintr-o altă investiție cu fonduri europene: reabilitarea stadionului. Ea se va derula pe un timp mai îndelungat (5-6 luni) în care elicopterul SMURD nu va avea cum să mai aterizeze acolo. Așa mi-a venit ideea să facem un heliport în incinta spitalului“, spune Viorel Ionescu, primarul din Hârșova.

Construcția heliportului pentru aeronavele medicale SMURD reprezintă un proiect aparte care se va realiza cu bani de la bugetul local. Până acum, elicopterul care venea de la Constanța ateriza pe stadionul orașului care e la ceva depărtare de spital. Pe timp de iarnă sau toamna când plouă, e foarte dificil să mergi cu bolnavul pe targă în aer liber că să-l aduci în spital. În plus, stadionul a intrat în reabilitare cu bani europeni atrași de Primărie printr-un alt proiect separat, iar condițiile europene sunt ca timp de 5 ani de la realizare, pe stadion sa nu se desfășoare alte activități decât cele sportive.

Una peste alta, heliportul spitalului a devenit un lucru necesar și urgent. Investiția ajunge la 320.000 lei (fără TVA). Echipa de la primărie s-a ocupat de studiul de fezabilitate, de proiectul tehnic, i-a eliberat autorizația de construire și urmează ca să încheie contractul de lucrări. Nu va fi simplu, pentru că în astfel de cazuri trebuie găsit un constructor agreat de Autoritatea Aeronautică. Cu alte cuvinte, nu orice constructor poate să vină să construiască un heliport.

“Ambulatoriul (policlinica – n.n.) este un alt proiect depus pe fonduri europene pe care vrem să-l dotăm la standarde înalte. Am depus deja proiectul și am trecut de prima etapă de verificare la Agenția de Dezvoltare Regională și sperăm să trecem și de a doua etapă (verificarea tehnico-economică) și apoi să semnăm contractul de finanţare”, spune Carmen Cheram, director în primăria Hârșova.

Și tot în completarea strategiei de reformare și modernizare a sănătății în Hârșova, se construiește și un bloc pentru medici, prin Agenția Națională de Locuințe (ANL). Clădirea va avea parter plus trei etaje, însumând 16 unități locative și este destinată specialiștilor din sănătate care vor lucra la spital. E deja în construcție, i s-a turnat fundația și placa de beton peste fundație iar zilele acestea s-a montat și armătura pentru stâlpi. În câteva luni blocul trebuie să fie gata.

Banii pentru construcție vin de la Ministerul Dezvoltării, iar primăria Hârșova ca autoritate publică locală trebuie să asigure utilitățile (alimentarea cu apă, canalizarea, un drum de acces și curentul electric). Totul e gândit cu bătaie lungă: construcția blocului de locuințe pentru medici și modernizarea spitalului plus achiziția de aparatură reprezintă cheia rezolvării deficitului de cadre medicale pe plan local. Iar lucrurile deja se mișcă în direcția cea bună.

“Noi ne dăm tot interesul să aducem medici noi, iar pentru asta am solicitat la Ministerul Sănătății, la sfârșitul anului trecut, 10 rezidenți. Nouă au venit deja, au semnat contractul cu noi; opt dintre ei fac rezidențiatul la Spitalul Județean Constanța, iar unul în București. Când vor termina rezidențiatul vor veni la noi în spital ca să lucreze”, spune Bogdan Zidaru, managerul Spitalului Orășenesc Hârșova.

“Avem medici rezidenți pe care i-am cunoscut la Spitalul Județean în Constanța și vor veni la noi la Hârșova peste 5 ani. Sunt pe foarte multe specialități: cardiologie, ginecologie, chirurgie, ortopedie, pediatrie – sunt tineri pe care îi așteptăm și pentru ei pregătim viitorul”, completează doctorul Dumitru Dumitrescu, directorul medical al Spitalului Orășenesc Hârșova.

Reabilitarea spitalului, aparatură nouă pentru policlinică (ambulatoriu) locuințe pentru medici și un heliport cum nu a mai existat în Hârșova reprezintă mai mult decât o sumă de proiecte: e o strategie de anvergură pe care orașul de pe malul Dunării o pune în practică pentru ca să dezvolte confortul de viață al localnicilor și să le crească nivelul de trai. Și asta nu e tot: primarul vrea să bage și gaze naturale în oraș, are în plan asfaltări pe kilometri întregi și reface și stadionul care va arăta cum nu a fost niciodată. Cu alte cuvinte, modernizarea întregii urbe. Hârșova are în lucru în acest moment 24 de proiecte de dezvoltare – un record pentru un orășel de provincie!

“Discutăm de proiecte mari. Discutăm de sume mari de bani. Discutăm de cofinanțare din partea bugetului local, destul de maricică. Sunt 19 proiecte ce au ca și cotă de finanțare din partea orașului Hârșova, aproximativ 5.200.000 de lei. Este bugetul orașului pe un an de zile! Nu avem acești bani pentru co-finanțări, iar treaba mea este să alerg după fonduri extra-bugetare, pentru că taxele și impozitele locale le folosim pentru buna funcționare a Primăriei. Proiectele de dezvoltare ale orașului sunt din fonduri extra-bugetare, venite de la Consiliul Județean sau de la Guvern”,a declarat pentru Constanța NEWS, Viorel Ionescu, primarul din Hârșova.

Pentru Hârșova viitorul a început deja.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*