FOTO VIDEO Transformare ca în povești pentru grădinițele din Cernavodă. Primăria le-a modernizat și acum acestea pot concura cu cele private

Grădiniță modernizată în Cernavodă. FOTO Adrian Boioglu

La Cernavodă grădinițele și creșele au căpătat un grad înalt de importanță în strategia Primăriei, de dezvoltare a comunității. Se fac reparații curente, se reabilitează clădiri, se schimbă infrastructura de la zero, și lucrurile încep să arate ca noi, așa cum e normal să fie, pentru o viață modernă și un trai decent în orașul de pe malul Dunării.

“De când am intrat în mandat, domnul primar a zis că toate școlile și grădinițele trebuie renovate, pentru că erau lăsate într-un stadiu precar și nu se investise în ele de foarte mult timp. Am început cu Școala 1, 2, 3, 4 – am mers în toate școlile și grădinițele și vrem să le aducem în standarde” a spus Șerif Cîrjali, viceprimarul orașului Cernavodă.

Grădinițele 4 și 5 sunt ultimele bifate pe lista clădirilor moderne, de către constructorii care au lucrat la acest capitol. Grădinița numărul 4 cel puțin, era o construcție veche unde au învățat mulți localnici când erau mici, iar acum copiii lor o frecventează. Nereparată și cu înfățișarea veche din epoca comunistă, clădirea nu-ți oferea niciun confort.

“Grădinița numărul 4 cu program prelungit din Cernavodă a fost reabilitată cu finanțare nerambursabilă de la Ministerul Dezvoltării prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Această grădiniță a primit o finanțare de 750 de mii de lei de la minister, bani cu care a fost reabilitată clădirea în întregime, adică s-au schimbat ferestrele, s-a făcut izolația exterioară, s-a făcut acoperișul, în interior s-a lucrat la instalația sanitară, la instalația electrică și termică și totodată s-a achiziționat un mobilier modern, viu colorat, material didactic de bună calitate pentru copiii noștri… Efectiv, grădinița a căpătat o nouă față” , a afirmat Laura Nicolescu, șefa Serviciului de Strategie și Proiecte din Primăria Cernavodă.

“La Grădinița numărul 4 am luat bani de la MDRAP și nu au fost suficienți. Am avut 750 de mii de lei cu care am făcut exteriorul: tâmplăria PVC, izolarea, acoperișul, instalația electrică, sanitară și termică, mobilierul și cam atât. Când am văzut că mai trebuiesc bani s-au mai bugetat prin Consiliul Local încă 450 de mii de lei – mai mult de jumătate din suma – cu care am schimbat toate ușile, gresia de pe jos (bucătăriile erau insalubre, cădea faianța de pe pereți – nu puteam să o lăsăm așa). Domnul primar a venit în vizită în momentul în care se lucra și s-a făcut un calcul, s-a întocmit un deviz și s-a ajuns la concluzia că mai trebuiesc bani, ca să terminăm cu totul Grădinița 4. Asta-i vorba dansului “când am ieșit de-aici nu ne mai întoarcem !” Acum am terminat, toată lumea este super încântată”, explică vicele din Cernavodă, Șerif Cîrjali.

Acum Grădinița 4 arată ca o grădiniță privată. Toată lumea este încântată: de la copii, la părinți și la profesori. La început oamenii au fost puțin supărați când li s-a spus să-și țină prichindeii o vreme acasă, ca să lase loc constructorilor care vor întoarce clădirea pe dos. Acuma însă toți sunt mulțumiți văzând cum a ieșit lucrarea. Grădinița 4 din Cernavodă este o structură a școlii gimnaziale Mircea Eliade, o școală care poate rivaliza și ea cu o unitate de învățământ privat.

“Sunt niște lucrări care erau necesare la această grădiniță. Este o grădiniță construită în 1974 dacă nu mă înșel, și nu a fost consolidată și nici renovată în sistemul ăsta de-acum, niciodată. Necesita o reparație capitală, lucru care s-a făcut cu ajutorul primăriei prin programul PNDL 2, iar din partea școlii s-au făcut toate lucrurile necesare pentru a avea un învățământ de performanță, lucru care se vede. Părinții așteptau de foarte mult timp, chiar nu mai credeau că se va realiza acest lucru, le-am promis că se va face având discuțiile cu Primăria și cu Consiliul Local. Știam că se va realiza; părinții chiar au fost de acord să-și țină copiii două luni și jumătate acasă pentru că a fost necesar timpul acesta pentru a aduce grădinița în stadiul în care este acum. Din punctul meu de vedere încă nu este terminată, ar mai fi multe lucruri de făcut: materiale didactice care trebuiesc aduse la zi, spațiul verde de afară, locul de joacă de afară care va intra în reabilitare. Nu poți să-i ții între patru pereți de dimineață de la 8 până la 4 când pleacă acasă. Una peste alta, sunt foarte mulțumit de prestația Primăriei. Ce să va spun? Că mai am încă bani de cheltuit și sunt limitat doar pentru că nu este aprobat bugetul! Dacă ar fi fost aprobat bugetul național până acum mai aveam de cheltuit destule și-ar fi fost lucrurile puse la punct în momentul asta, așa cum trebuiau”, a explicat Adrian Bădilă, directorul Școlii Gimnaziale “Mircea Eliade” din Cernavodă.

Încă din anul 2016 primarul Liviu Negoiță a spus că are pe listă reabilitarea și modernizarea tuturor unităților școlare din oraș. A început cu Școala 1 și Grădinița 1 din Columbia, a continuat cu Creșa 2 modernizată anul trecut, iar anul acesta a fost Creșa 1. A urmat  darea în folosință a unei grădinițe noi, grădinița “La Balon”, iar Grădinițele 2, 3 și 4 au fost finanțate pe Programul Național de Dezvoltare pentru eficientizarea energetică.

“Aici ne aflăm la Creșa numărul 1, care a beneficiat de o finanțare de 765 de mii de lei de la minster, bani cu care s-a reabilitat exteriorul, s-a refăcut acoperișul, s-au schimbat geamurile, s-a cumpărat mobilier și de asemenea material didactic cu care doamnele să se poată ocupa cât mai bine de copiii noștri”, precizează șefa Serviciului de Strategie și Proiecte din primarie, Laura Nicolescu.

“Suntem foarte mulțumiți. Este cald și bine, copiii vin la mânecă scurtă și în pantaloni scurți – ca vara – și sunt mulțumiți. Am primit și jucăriile, și corpurile de mobilier… Este foarte frumos! Copiii sunt fericiți, iar părinții sunt mulțumiți. Mă așteptam să iasă bine și să fie totul bine. Eu sunt de doi ani și văd acum o mare schimbare. Mulțumim primăriei pentru ajutorul dat și pentru că ne susțin în ceea ce vrem să facem pentru copii și pentru viitor. Mai avem lucruri de făcut, dar o luăm treptat” , spune Elena Marcu, administratorul Creșei numărul 1.

Cernavodă și-a propus că până în anul 2020 să aibă toate unitățile școlare modernizate la standarde occidentale. Aceasta ar contribui și la eliminarea absenteismului școlar, și ar atrage cât mai mulți copii spre învățământ.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*