FOTO VIDEO Șoimii Cernavodă, victorie superbă în finala județeană a Cupei României, la inagurarea instalației de nocturnă de pe noul Stadion ”Ideal”

Meci pe stadionul Ideal din Cernavodă. FOTO Paul Alexe

Noul stadion de fotbal „Ideal” din Cernavodă, investiție a autorităților locale din orașul dunărean, a găzduit miercuri seară primul meci oficial în nocturnă, echipa locală Șoimii Cernavoda primind replica celor de la CS Năvodari, în finala Cupei României – faza județeană.

La capătul unui meci controlat din primul până în ultimul minut de joc, Șoimii Cernavoda s-a impus cu scorul de 5-0, goluri reușite de Cosmin Dumitrescu 2, Victor Alecu, Alexandru Sabangeanu și Andrei Apostolache. În urma acestui rezultat, echipa antrenată de Petre Grigoraș s-a calificat în faza regională a competiției.

„Totul a fost la superlativ, băieții au jucat foarte bine, obținând o calificare meritată, stadionul a arătat foarte frumos, cu nocturna, cu cei peste o mie de suporteri care au venit la meci și care au încurajat exemplar echipa. Toată lumea a fost fericită după meci, tot orașul vorbește despre acest lucru, iar pe noi, ca și administrație locală, ne bucură faptul că această investiție majoră își justifică necesitatea”, a declarat viceprimarul orașului Cernavodă, Șerif Cîrjali.

Situat în zona centrală a orașului, în imediata apropiere a Podului Sf. Maria, noul stadion a atras ca un magnet numeroși iubitori ai fotbalului, iar cele 750 de locuri disponibile în tribună s-au dovedit insuficiente, mulți dintre suporterii „șoimilor” fiind nevoiți să asiste la meci de pe dealurile din jurul terenului. Din acest motiv, la inițiativa primarului Liviu-Cristian Negoiță, vor fi demarate formalitățile legale pentru mărirea capacității stadionului, prin adăugarea a două tribune noi, în zona peluzelor.

„Suntem mândri și bucuroși pentru acest nou stadion, un efort substanțial făcut de Primăria Orașului Cernavodă. Logistic, în momentul de față, Cernavodă poate găzdui și meciuri de Liga I. Totul este modern la noul stadion și, mai mult, există din partea administrației locale intenția de a mări capacitatea tribunelor, prin adăugarea de peluze, dacă vom vedea că există un interes mare pentru meciurile echipei din partea spectatorilor”, a explicat Adrian Turcu, directorul CS Axiopolis Cernavodă, administratorul bazei sportive.

„Stadionul Ideal este emblema orașului Cernavoda, o emblemă care și-a recăpătat strălucirea, fiind reconstruit de la zero, printr-o investiție de la bugetul local. La primul meci găzduit în nocturnă s-a putut vedea interesul locuitorilor orașului pentru această echipă, dar și faptul că locurile puse la dispoziție în acest moment, cele 750 din tribună, sunt insuficiente. De aceea, domnul primar va propune inițierea demersurilor legale pentru a se construi alte două tribune”, a confirmat, la rândul său, viceprimarul Șerif Cîrjali. 

De altfel, mărirea capacității stadionului ar putea aduce stadionul din Cernavoda în circuitul arenelor sportive care pot organiza meciuri internaționale, la nivelul echipelor de juniori și tineret.

”Anul trecut, lucrările erau cam la 60 la sută, când am vizitat această bază sportivă împreună cu președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu. Acesta a fost impresionat de acest proiect, care pune Cernavoda pe harta fotbalului românesc și care înscrie orașul dunărean pe lista celor care ar putea găzdui meciuri ale echipelor naționale de juniori”, a confirmat și Lucian Cîrjă, președintele Asociației Județene de Fotbal Constanța, prezent la meci pentru a premia cele două finaliste.

Preluată în această iarnă de către antrenorul Petre Grigoraș, dintr-o situație dificilă (locul 14 în Liga a IV-a), echipa din Cernavodă a avut un retur foarte bun de campionat, terminând sezonul pe locul 7.

„Îmi amintesc că, în anul 2005, jucam finala Cupei României pe țară (n.r.: Petre Grigoraș a fost antrenorul principal al FC Farul, în finala cu Dinamo București, scor 0-1), acum este finala Cupei României pe județ, dar nu este nicio problemă, important este să nu ne dispară plăcerea. Ambițiile sunt foarte mari. Clar, când am venit în iarnă diferența de puncte era foarte mare și nu puteam spera la mai mult de locul 6-7, ceea ce s-a și întâmplat. Ușor-ușor, am făcut împreună o echipă competitivă, care a avut alte rezultate și alt joc în retur și este clar că ne dorim mai mult”, ne-a mărturisit Petre Grigoraș.

Antrenorul constănțean apreciază seriozitatea, sprijinul și interesul pe care autoritățile locale îl au pentru fotbal și este de părere că orașul Cernavodă, suporterii săi, merită o echipă care să evolueze în Liga a III-a, iar acest lucru speră să se poată realiza chiar începând cu viitorul sezon fotbalistic.

„Dacă se va putea, se va ivi vreo posibilitate, o echipă care nu se va înscrie, cum s-au mai întâmplat astfel de cazuri, noi dorim să jucăm în Liga a III-a. Conducerea are posibilități financiare, avem o siguranță financiară, ceea ce este foarte important în ziua de astăzi.

Personal, mi-era dor să antrenez o echipă, indiferent la ce nivel, o echipă care să fie plătită la zi, iar acest lucru se întâmplă aici, la Cernavodă, este seriozitate, avem condiții peste nivelul la care jucăm acum și ar fi păcat ca un stadion atât de frumos și un oraș care își dorește mai mult, să nu aibă o echipă în Liga a III-a. Dacă nu se va putea, dacă nu vom găsi cadrul legal să se întâmple acest lucru, atunci va trebui să ne mobilizăm, să așteptăm încă un an și să încercăm să promovăm. Dar, repet, sperăm din tot sufletul să se întâmple în această vară, ar fi fantastic și sunt condițiile necesare pentru așa ceva”, spune Petre Grigoraș.

Implicat în dezvoltarea fotbalului juvenil constănțean (deține o școală de fotbal, deschisă împreună cu fiul său, Alexandru), Petre Grigoraș consideră că este nevoie de cât mai multe terenuri de sport pentru copiii care doresc să facă sport de performanță, iar acest lucru depinde foarte mult de modul în care autoritățile locale înțeleg să investească în infrastructura sportivă și, implicit, în sănătatea pe termen lung a copiilor, viitori adulți ai țării.

„Cea mai mare problemă pentru fotbalul actual este că au dispărut foarte multe echipe și foarte multe baze sportive, iar acești copii nu mai au unde să-și desfășoare activitatea. În Constanța, exceptând Academia Hagi, care este cu totul și cu totul altceva, chiar la nivel național, copiii pur și simplu termină junioratul și nu au unde să joace. Nu numai că termină junioratul, chiar și până atunci este foarte greu să gasești un teren sau o bază sportivă pe care să-ți desfășori activitatea”, explică Petre Grigoraș.  

Antrenorul constănțean mărturisește că este trist pentru nivelul la care a ajuns fotbalul românesc, nivel oglindit în rezultatele din ultima vreme la nivelul echipei naționale, dar consideră că talentul fotbaliștilor români există din plin, doar că nu există formule magice, ci trebuie completat cu multă muncă.

„Talentul nu va dispărea niciodată, dar fără muncă s-a dus tot. Deci, multă muncă de convingere a copiilor să lase alte priorități, dacă vor cu adevărat să facă sport de performanță, atunci vor trebui să facă și sacrificii, fără asta nu se poate. Acesta este purul adevăr. Talentul nu dispare de la o nație atât de talentată și am văzut și noi, la echipa națională, în fotbalul mare primează forța, munca și determinarea. Dacă lipsesc aceste ingrediente din sport, din fotbal, atunci vom rămâne undeva mult în urmă în cel mai scurt timp. Deja ne îndreptăm în zona respectivă, dar nu este nimic pierdut, dar trebuie făcut ceva la nivel național, un program, pentru a putea da copiilor și societății sănătate”, concluzionează reputatul antrenor constănțean.  

Revenind la actuala ediție a Cupei României la fotbal, din acest an, competiția se desfășoară după un format nou, dorndu-se creșterea numărului de spectatori, a audiențelor TV și, implicit, a veniturilor din sponsorizări, dar și un nivel de joc mai bun.

În urma victoriei din finala județeană, Șoimii Cernavodă s-a calificat în faza regională, alături de câștigătoarele din județele Brăila, Galați, Tulcea, Buzău și Vrancea. Cele șase echipe din Grupa Sud-Est vor fi împărțite în două grupe, a câte trei echipe, care vor juca fiecare cu fiecare, iar câștigătoarele își vor disputa locul în următoarea fază, play-off, unde celor șapte câștigătoare ale fazei regionale li se alătură 69 de echipe din Liga a III-a.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*