FOTO VIDEO Sănătatea, una dintre prioritățile mandatului primarului din Medgidia. Valentin Vrabie: ”Specialiștii Primăriei și ai spitalului au accesat fonduri nerambursabile de 16 milioane de euro”

Valentin Vrabie, primarul municipiului Medgidia. FOTO Adrian Boioglu

Nu poți să faci reformă în sănătate cu mijloace sărăcăcioase. Un act medical bun ține de manoperă, de profesionalism și de dotare. Degeaba ai medici buni dacă nu au aparatură. Degeaba ai aparatură dacă stă sigilată la subsol pentru că nu ai un spital ca lumea, unde să o instalezi. La Medgidia reforma sănătății e în toi. A început odată cu intenția primarului Valentin Vrabie de a schimba din temelii accesul populației din Medgidia la un spital mai bun, la o policlinică curată și dotată, și la aparate moderne.

În urmă cu 4 ani, primarul Medgidiei anunța că se apucă de Spitalul Municipal: vroia să îl modernizeze și să-i aducă aparatură la nivelul Constanței. Spitalul era în colaps, gâtuit de datorii și sufocat de creditori. Cinci milioane de lei datorii atârnau ca o piatră de moară de unitatea sanitară din Medgidia, care deservește anual peste un sfert din locuitorii județ̦ului Constanța. Administrația locală avea două soluții: ori fonduri europene, ori ajutoare și contribuții particulare. Primarul Vrabie a mers pe amândouă.

“Echipa de proiecte din cadrul Primăriei municipiului Medgidia alături de reprezentanții Spitalului Municipal Medgidia a accesat pănă în acest moment fonduri nerambursabile în valoare de 16.000.000 de euro. Aceste investiții nu ar fi fost posibile fără sprijinul și implicarea totală a Agenției de Cooperare și Coordonare Turcă – TIKA, Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureșți, Clubului Rotary „Cetate Tomis” și societății Sterk Plast SRL din Medgidia”, spune Valentin Vrabie în raportul său de 4 ani, către localnicii din Medgidia.

Primăria a considerat dintotdeauna că Spitalul Municipal e cel mai important obiectiv al orașului. Banii luați nerambursabili s-au dus în reabilitarea termică a vechii clădiri, înlocuirea instalațiilor termice, sanitare și electrice, izolarea exterioară a pereților, refacerea acoperișului, înlocuirea lămpilor de iluminat, montarea lifturilor pe care spitalul nu le avusese niciodată și reparația trotuarelor pentru ca  apa de ploaie să nu se mai infiltreze la fundație. S-a muncit mult, a fost nevoie de un efort major, dar în final efortul a dat roade.

“Pentru a putea asigura condiţii de spitalizare, aparatură medicală şi servicii la cele mai înalte standarde europene, a fost alocată către Spitalul Municipal Medgidia pănă în acest moment, suma de 8.325.137 lei la care se adaugă încă 10.000.000 lei cofinanțări pentru proiectele de reabilitare și dotare cu aparatură medicală” spune primarul Vrabie.

Spitalul din oraș a fost dotat cu aparatură medicală de ultimă generație, care va permite efectuarea unor teste ultraperformante de genetică, biologie moleculară și virusologie moleculară, răspunzând astfel solicitărilor medicilor specialiști prin rezultate precise și rapide. Linia completă de extracție și aparatul RT PCR (reacție de polimerizare în lanț) reprezintă dotări medicale cu tehnologie în vitro, care imită capacitatea naturală de replicare a ADN și ARN-ului unui patogen specific, foarte important în detecția cu precizie mare a virusului SARS-COV-2.

“În acest moment, fondurile europene și partenerii străini atrași au repoziționat Spitalul Municipal Medgidia pe harta spitalelor atractive și sigure pentru pacienți. Rezultatul investițiilor realizate a fost certificat de curând de ordinul 268/04.08.2020 prin care  Spitalul Municipal Medgidia a fost reclasificat din categoria a V-a, în categoria a III-a, ajungănd astfel la nivelul Spitalul Clinic Județ̦ean de Urgență Constanța” , spune cu mândrie primarul Valentin Vrabie.

Spitalul Municipal Medgidia deservește anual peste un sfert din locuitorii județului Constanța, peste 200.000 de pacienți, atât din municipiul Medgidia cât și din comunele din zonă. Iar cei mai mulți dintre aceștia se adresează Policlinicii, sau Ambulatoriului, cum i se mai spune în prezent.

Cu Policlinica a fost altă poveste. Dintr-o ruină, aș̦a cum era în anul 2016, raiul oamenilor străzii și un adevărat focar de infecție, instituția reprezintă, astăzi, o dovadă incontestabilă că niciodată nu este prea târziu pentru că un obiectiv atât de important pentru comunitatea locală să fie salvat de la pieire. Două milioane și jumătate de euro a costat aducerea clădirii la standarde europene. La fel ca la spital, au fost înlocuite de la zero toate țevile, toate canalizările, toate cablurile electrice, prizele și lămpile de iluminat, tot ce înseamnă încălzire, calorifere, centrală termică și izolația pereților. Tâmplărie, pardoseli, tot.

“Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA) a continuat colaborarea cu Municipiul Medgidia prin proiectul de Furnizare Echipamente Medicale și Dotări Necesare Policlinicii. În valoare de aproximativ 2.000.000 euro, proiectul presupune furnizarea de echipamente medicale de ultimă generație, necesare desfășurării unor servicii medicale calitative, printre care: computer tomograf, RMN, linie endoscopie-colonoscopie, doppler vascular, electromiograf, electroencefalograf, ecograf cardiovascular”, explică Valentin Vrabie.

Ultimul reper pe lista urgențelor de sănătate ale Medgidiei a fost Secția de Nașteri din Spital. Blocul Materno-Fetal, așa cum este denumit în acte, avea nevoie de o schimbare radicală care costă bani mulți. Discuțiile cu Ambasada Americană la Bucureșți au dat roade și aliații au venit în sprijinul populației din oraș. 1.500.000 de lei au fost băgați în reparații și înlocuiri de tâmplărie, zugrăveli, pardoseli, rețea electrică și compartimentare.

Ultimul sosit la Medgidia, pe lista lungă a înnoirii, a fost robotul de chirurgie laparoscopicăa videoghidată. Este de ultimă generație și execută o gama largă de intervenții chirurgicale pentru care, în trecut, pacienții erau obligați să se trateze la Constanța sau la Bucureșți.

“Domnul primar Vrabie a demonstrat că această zonă poate să devină un hub pentru o zona periferică, și o zonă să-i spunem așa, metropolitană față de celelalte localități. Iată e deja un rol în acest sens: Spitalul din Medgidia asigură actul medical pentru 85.000 de locuitori; gândiți-vă că ei suportă aceste costuri doar din veniturile realizate de Medgidia.

Dacă ar avea și suportul Consiliului Județean, actul medical ar fi mult mai important” spune Mihai Lupu, candidatul PNL la Consiliul Județean Constanța.

“Acest bilanț este suma unor eforturi considerabile, este rezultatul unei munci de echipa. La Medgidia, Valentin Vrabie a reușit să facă lucruri importante pentru oameni și-a reușit acest lucru fiind preocupat în permanentă de performanță.

Noi, echipa PNL alături de Valentin Vrabie am demonstrat ceea ce vă spuneam atunci: că putem face lucruri foarte importante pentru locuitorii din Medgidia” a spus Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța.

Toate investițiile și calendarul dezvoltării Medgidiei sunt cuprinse în raportul de mandat pe care primarul Vrabie l-a prezentat localnicilor municipiului pe data de 25 august.

Un oraș întors din calea falimentului

Primarul Valentin Vrabie spune că partea legată de Sănătatea locuitorilor a fost doar începutul.

În acești patru ani, Primăria Municipiului Medgidia nu s-a mai îndatorat cu niciun leu și nu a mai creat niciun litigiu juridic. În ciuda tuturor dificultăților, în acest moment echipa din cadrul primăriei municipiului Medgidia implementează un număr de 18 proiecte cu fonduri guvernamentale și europene nerambursabile, în valoare totală de 119.840.731 lei, care vizează toate domeniile importante: infrastructură, sănătate, educație, social, cultural și sportiv.

De asemenea, un număr de alte 15 proiecte, în valoare totală de peste 180.000.000 lei, la care se lucrează în acest moment, vor fi realizate cu fonduri europene, guvernamentale și din fonduri proprii.

“Pe scurt, vă voi prezenta cele mai importante proiecte la care am lucrat în decursul acestui mandat și anume:

  • Reabilitatrea tramei stradale în municipiul Medgidia prin cele trei proiecte importante de asfaltare;

  • Reabilitarea unităților de învățământ de pe raza municipiului Medgidia și construirea unei creșe noi;

  • Proiecte de reamenajare și creare spații de recreere și locuri de joacă pentru copii;

  • Construcția a 12 terenuri de sport multifuncționale;

  • Pentru că la nivelul municipiului Medgidia există un număr considerabil de persoane vulnerabile, expuse riscului de sărăcie și excluziune socială și pentru că avem numeroase solicitări pentru obținerea de locuințe, am demarat proiectul intitulat ”Construire ansamblu de locuințe sociale și modernizare strada Cocorilor”;

  • Înființarea Clubului Sportiv Medgidia unde funcționează în prezent un număr de 22 secții sportive. Acesta are că obiectiv principal de activitate selecţia, pregătirea, participarea la competiţii interne şi internaţionale şi atingerea performanţei sportive, în acest moment, peste 1000 de sportivi activând în cadrul clubului;

  • Și din punct de vedere cultural am reușit să repunem Medgidia pe harta României, prin organizarea unor evenimente unice la nivel național. Am înființat ”Festivalul de Jocuri și Reconstituiri Istorice Dapyx” care, ca dovadă a valorii și profundei sale semnificații, a primit finanțare cu fonduri europene nerambursabile, a explicat Valentin Vrabie. 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*