FOTO VIDEO S-a deschis noua cramă-boutique ALIRA, casa unui vin de Bordeaux de cea mai bună calitate, cu o foarte puternică influență românească

Inaugurarea cramei Alira. FOTO Paul Alexe

Tradiția producerii și celebrării vinului pe plaiurile dobrogene este multimilenară. Dealurile însorite ale Dobrogei, cu zilele fierbinți de vară și toamne blânde, pământurile sale calcaroase, propice cultivării viței de vie, au reprezentat tot atâtea atu-uri care au făcut faimos vinul dobrogean și podgoriile sale. De pe dealurile de lângă Dunărea Veche, la sud de localitățile constănțene Aliman și Rasova, vine și vinul produs de podgoriile ALIRA, o denumire melodioasă și suavă precum aromele oferite de viile nesfârșite de pe culmile dealurilor din zonă și până în apropierea apelor line ale Dunării.

Aici, pe drumul național ce șerpuiește de la Cernavodă către sud, urmând firul apei, într-un cadru natural superb, a avut loc inaugurarea cramei-boutique ALIRA, o investiție de aproximativ 6 milioane de euro, dintre care 2,5 reprezintă finanțare europeană.

          „A fost un drum lung, care s-a suprapus peste toată povestea aceasta pandemică, cu toate dificultățile care au marcat întreaga evoluție economică, și care a făcut ca materialele să ajungă foarte greu, forța de muncă să fie greu de găsit, cu numeroase opriri, datorate lock-down-urilor prin care am trecut, perioade în care nu s-a putut lucra. Iată-ne, însă, într-un moment în care ne putem bucura. Crama este a partenerilor noștri, aici se fac vinurile ALIRA, alături de alte vinuri. Viile sunt ale noastre, viile ALIRA”, a declarat Marian Ivănescu, directorul general ALIRA, pentru CTnews.

Omul de afaceri slovac Patrick Simek deține compania Alira Grand Vins și este cel care a investit în construirea cramei. Pe lângă spațiile tehnologice, unde are loc producția propriu-zisă, cu tancurile de fermentare și butoaiele de stocare și învechire, crama beneficiază și de un generos spațiu de prezentare și desfășurare a degustărilor, precum și o terasă care oferă o vedere superbă asupra dealurilor acoperite de vie. Patrick Sinek spune că a testat mai multe vinuri în această zonă a Europei, însă a găsit în România locul ideal pentru a produce un vin bun, astfel că a decis să investească. De ce aici?

          „România este unul dintre cei mai mari producători de vinuri, însă uneori calitatea lasă de dorit. Ceea ce încercăm noi să facem cu vinul Alira este să aducem calitate pentru vinul local, pentru piața locală. Nu este ușor, este mult de muncă. Acesta a fost motivul pentru care am investit, plus cadrul natural. Doar priviți în jurul nostru, este atât de frumos!”, spune investitorul slovac.

ALIRA este un nume cunoscut în rândul iubitorilor de vinuri, fiind prezent de mai bine de un deceniu pe piața românească, iar noua investiție poate reprezenta o garanție a creșterii calității vinurilor produse aici.

          „Vinul ALIRA are un renume în piață, având o particularitate dată de recolta târzie. Acum, însă, ne putem bucura de o rafinare și mai puternică a vinurilor noastre, dată fiind tehnologia pe care această cramă ne-o pune la dispoziție, controlul pe care îl putem avea pe fiecare proces de vinificație, astfel că promitem iubitorilor de vin că vinurile ALIRA vor fi din ce în ce mai bune”, explică Marian Ivănescu.

Podgoria ALIRA se întinde pe 100 de hectare, aici fiind cultivat un soi de viță de vie din zona Bordeaux, recunoscut pentru calitatea sa, care s-a adaptat și a preluat din calitățile oferite de soarele și solul dobrogean.

          „Am ales soiul de Bordeaux, un vin de cea mai bună calitate. Apoi, nu în ultimul rând, în vinuri trebuie să se oglindească natura, mediul în care crește vița și unde poți recolta. În concluzie, vorbim despre un vin de cea mai bună calitate, un soi de Bordeaux, dar cu o foarte puternică influență românească”, dezvăluie Patrick Simek.

Noua cramă-boutique se alătură unor alte crame cunoscute din zonă și propune deschiderea unui nou drum al vinului, un drum pe care iubitorii de vin să poată face degustări ale soiurilor dobrogene, bucurându-se, în același timp, de atracțiile turistice din zonă.

„Cei care ne vizitează crama pot face drumeții în zonă. De exemplu, la scurtă distanță, se află Peștera Hoților, unde se pot aventura pe biciclete. Apoi, mai ales la apus, când culorile sunt extraordinar de frumoase, se pot bucura de vinurile noastre. Mai mult, se pot bucura chiar și de o zi în vie, în special în perioada de recoltă, sunt mulți cei care vor să încerce să vadă cum este o zi de recoltă, îi primim cu brațele deschise”, spune Marian Ivănescu.   

Pentru cei care nu au experiența unei degustări de vinuri, gazdele de la ALIRA oferă câteva sfaturi, astfel încât experiența să fie una de neuitat.

„Trebuie început cu un vin alb, Cabernet Sauvignon, servit la tempereatura optimă. De asemenea, încercăm să producem un Chardonnay foarte bun, apoi un vin roze, un vin bun de consumat între prieteni, în zilele călduroase, iar la final lucrurile devin serioase odată cu vinurile roșii. Pentru vinurile roșii avem o paletă completă, vinuri mai ușoare, mai grele, toate de cea mai bună calitate, vinuri pentru cei care pot recunoaște calitatea. Fiecare trebuie să-și găsească vinul preferat, nu există un manual despre cum să bei vinul, trebuie să-și găsești ceea ce ți se potrivește. Trebuie să testezi, să înțelegi și să fii deschis la ceea ce oamenii care îl produc îți spun”, explică Patrick Simek.  

În momentul de față, ALIRA se adresează, în special, pieței românești, însă există și o parte a producției care merge pe piața japoneză și în câteva țări europene. Pentru producător, există un anumit sortiment pe care dorește să-l facă cunoscut pe plan internațional, fiind considerat unul dintre cele mai bune produse în România.

          „După cum am spus, dorim să aducem un vin de calitate, alături de celelalte vinuri de calitate pe care le putem găsi pe piața românească. Pentru piața externă dorim să ne axăm pe Fetească Neagră, un soi pe care noi îl producem la Alira și care este unul dintre cele mai bune produse în România și, de aceea, dorim să-l ducem pe piața internațională”, ne-a mai spus investitorul slovac.

Cei care doresc să treacă pragul noii crame-boutique ALIRA, pentru o degustare și un tur al podgoriei și al capacităților de producție și stocare a vinului sunt așteptați cu brațele deschise și cu promisiunea unei experiențe pe care o vor dori repetată. Accesul către crama-boutique ALIRA se poate face dinspre Autostrada Soarelui, ieșirea către Cochirleni, pe DN 223, între localitățile Aliman și Floriile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Trebuie început cu un vin alb, Cabernet Souvignon, servit la tempereatura optimă.

    In primul rand e Sauvignon nu Souvignon…iar in al doilea rand nu e alb…ci cel mai cunoscut soi de struguri pt vin rosu.Articol scris pe genunchi…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*