FOTO VIDEO Proiecte de anvergură ale RAJA Constanța. Vor fi făcute lucrări de apă și de canalizare pe aproape 2800 de străzi

Mihai Lupu și Aurel Presură. FOTO CTnews

Conducerea Regiei Autonome Județene Apă (RAJA) Constanța a prezentat, vineri, într-o conferință de presă, stadiul unor proiecte de anvergură, ce vizează infrastructura de apă și de apă uzată. Astfel, probabil cel mai ambițios proiect din România își propune realizarea de lucrări de apă și de canalizare pe aproape 2.800 de străzi, iar 2.000 de muncitori vor lucra pe aceste șantiere.

De asemenea, un proiect pilot al RAJA, realizat la stația de epurare de la Eforie Sud, a dus la o reducere a consumului de energie cu 30%.

Directorul general al RAJA, Aurel Presură, a vorbit despre acest proiect foarte important pentru regia pe care o conduce.

“Cel mai important proiect pentru noi este acest Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare RAJA Constanța a cărui valoare este de peste 2,6 miliarde de lei. Am reușit să facem un act adițional la aplicația pe care am avut-o cu Comisia Europeană și am mai adus încă 60 de milioane de euro pentru că prețurile au luat-o razna și sunt foarte multe probleme care au apărut în ultima perioadă. Ne-am dus documentați la Comisia Europeană, am mers la Ministerul Fondurilor Europene și am reușit să aprobăm încă o sumă de 60 de milioane ca să putem să finalizăm toate aceste proiecte pentru că este de departe cel mai mare și cel mai complex proiect din România”, a explicat Aurel Presură.

El a spus că au fost semnate 51 de contracte de lucrări și sunt proiecte în desfășurare în 91 de localități.

“Am semnat 51 de contracte de lucrări, dintre 45 de contracte de lucrări și 5 contracte de servicii. Mai sunt două documentații de atribuire în lucru și nu în ultimul rând este acest SRC care trebuie să-l ridicăm pe SEAP. Este cel mai important proiect care va alimenta zona de sud a județului Constanța, în special zona turistică. Avem proiecte în 91 de localități, în momentul de față lucrăm la 82 de localități, avem 82 de șantiere. În cinci localități am finalizat aceste lucrări.

Vom face lucrări de apă și canalizare pe 2.766 de străzi, dintre care 482 de străzi sunt finalizate, am 249 de străzi care se lucrează. Sunt 2.000 de muncitori care lucrează pe aceste șantiere, valoarea investițiilor este de 142 de milioane de euro.  Am reușit să facem trageri de peste 140 de milioane de euro în condițiile în care în 2021 am semnat majoritatea contractelor”, a afirmat directorul general al RAJA.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, consideră că trebuie luptat pentru proiecte.

“Dacă vrem să susținem o companie, să implementaăm proiecte, trebuie să ne batem pentru ele, trebuie să le protejăm și nu trebuie să le parazităm sau să fie distruse din alte cauze”, a afirmat Mihai Lupu.

De asemenea, șeful stației de epurare de la Eforie Sud, Alexandru Munteanu, a dezvăluit importanța unui proiect pilot implementat aici.

“La stația de epurare Eforie Sud, în 1 august 2020, a fost implementat primul proiect pilot din România, reprezentând un control automat al aerării pe bazinele biologice. Cu ajutorul acestui proiect am reușit să reducem energia în procent de 30%, reprezentând 150 de mega-watti/ora. Tot la stația de epurare Eforie a fost implementat un al doilea proiect pilot, însemând un parc fotovoltaic cu ajutorul căruia vom obține 133 de mega watti/oră anual”, a spus Alexandru Munteanu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*