FOTO VIDEO Primăria Vulturu a asfaltat peste 11 kilometri de străzi. Proiectul, în valoare de 15 milioane de lei, a fost realizat prin PNDL

Primăria Vulturu. FOTO Adrian Boioglu

O dorință mai veche a primarului Eugen Marius Berbec a fost îndeplinită. Printre primele obiective ale sale când a devenit primar în Vulturu, adică în urmă cu 13 ani, s-a aflat asfaltarea străzilor din comună. Proiectul nu a putut fi realizat atunci deoarece a lipsit finanțarea. Șansa comunei Vulturu a reprezentat-o Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Astfel, un proiect depus în 2017 și început efectiv în luna martie a anului trecut, se apropie de finalizare. Ce a fost mai greu, a trecut, iar acum mai sunt de realizat câteva finisaje, care vor fi încheiate până la sfârșitul anului.

Primarul Eugen Marius Berbec povestește pentru CTnews detalii din acest important proiect pentru viața locuitorilor din Vulturu.

“Vorbim despre asfaltare străzi în comuna Vulturu, proiect finanțat în cadrul Programului Național Dezvoltare Locală 2, un proiect depus în luna martie 2017, care a început în execuție în 2020, în luna martie. El în proporție de 95% este executat.Discutăm de o suprafață de 111.702 metri pătrați, respectiv 11,5 kilometri, cu lățimi cuprinse între 3,5 și 5,5 metri, parte carosabilă, unde se mai regăsesc și 435 de accese auto cu lățime de 4 metri și accese pietonale – 76 cu lățime de 1 metru.

Conform proiectului, ce a determinat ca și soluție tehnică în proiectare diferențele de nivel rezultate în urma ridicărilor topografice, au fost introduse lungimi de 6.200 metri liniari de rigolă betonată, 17.800 de metri liniari rigolă de pământ și undeva la 800 de metri de rigolă carosabilă pentru a evita băltirea apei pe partea carosabilă și nu numai”, a afirmat Eugen Marius Berbec.

Astfel, străzile care au făcut parte din acest proiect sunt: Iancului, Podului, Cartal, Frunzelor, Crinului, Ion Manea, Preot Anton Popescu, George Coșbuc, Iulia Hașdeu, Vasile Pârvan, Mocanilor, Merișor, Constantin Brâncuși, Casimcea, Răcoare.

De asemenea, au fost realizate lucrări de amenajare a trotuarelor pe strada Cartal și pe strada Eroilor.

Primarul explică și ce a mai rămas de finalizat din acest proiect.

E ultima parte, mai sunt anumite de ridicat în jur de șapte cămine de canalizare, de ridicat la trei hidranți, de refăcut anumite zone unde s-a lăsat în zona acceselor auto. De aia am dat un procent de 90%. Sursa de finanțare este Ministerul Dezvoltării, în baza contractului încheiat în 2018, în baza actelor adiționale în funcție de ce s-a întâmplat astfel că nu ne facem o problemă din punct de vedere al sursei de finanțare”, a spus Eugen Marius Berbec.

El a precizat că recepția lucrărilor va avea loc în luna decembrie a acestui an.

Valoarea proiectului a fost de 15, 4 milioane de lei, 642.000 de lei fiind suma cu care a contribuit Primăria Vulturu la acest proiect, banii provenind de la bugetul local.

Asfaltarea străzilor din Vulturu este un proiect mai vechi al lui Eugen Marius Berbec. Încă de când a devenit primar, din 2008, și-a propus că realizate această investiție. Proiectul inițial dorea să îl realizeze cu fonduri europene numai că nu a putut primi finanțare deoarece comunele cu mai puțin de 2.000 de locuitori nu se încadrau în criteriile impuse. Nu a făcut excepție nici Vulturu, o comună cu aproape 800 de locuitori.

Încă de când am candidat prima oară, respectiv în iunie 2008, mi-am propus, ca fiecare primar ales, niște obiective. Obiectivele nu puteau fi realizate fără surse de finanțare. Sursele de finanțare erau fie guvernamentale sau europene, dat fiind faptul că eram membri ai Uniunii Europene și intrasem într-un exercițiu financiar, drept pentru care încă din 2009 am depus un proiect pe Măsura 322 ce cuprindea asfaltare, alimentare cu apă și canalizare, în valoare de 1,5 milioane de euro, dar, din păcate, din cauza unui criteriu din ghidurile de finanțare, respectiv sub 2.000 de locuitori, toate comunele din România erau vitregite. Noi la momentul respectiv am fost declarați eligibili și nefinanțabili. Dar asta ne-a determinat să fim căutăm, să identificăm și în funcție de sursele de finanțare”, a povestit primarul din Vulturu.

Șansa acestei comune de a putea realiza anumite investiții a reprezentat-o Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Criticat, contestat, programul continuă și în prezent într-o nouă formulă și a reprezentat pentru primarii din mediul rural o șansa pentru a duce la îndeplinire promisiunile făcute alegătorilor.

A venit PNDL, care într-o formă sau alta, cât de blamat a putut fi la momentul respectiv, observăm că astăzi este PNI, nu mai este PNDL, este PNI Anghel Saligny. Lucrurile acestea nu au făcut nimic altceva decât să ne aducă la o zonă de normalitate. Probabil că dacă s-ar fi întâmplat acum 10-15 ani lucrări în infrastructură nu numai apă,  canalizare și asfalt și gaze naturale, automat satul românesc era altfel dezvoltat, economia rurală se dezvolta altfel, în beneficiul atât la locuitorilor, cât și al țării”, consideră Eugen Marius Berbec.

El explică și faptul că întotdeauna au fost probleme la partea de co-finanțare a proiectului, dar a găsit mereu câte o soluție.

Întotdeauna avem probleme cu partea de cofinanțare la orice proiect ne trebuie bani pentru plătirea consultantului, proiectantului, studiu de fezabilitate, DALI e în funcție de tipul de proiect, tot timpul am făcut rost de acești bani, fie că am fost nevoiți să stăm și să solicităm la Consiliul Județean, fie că am avut resursele noastre proprii, indiferent cum, am rezolvat-o. E foarte greu să nu ai acești bani pentru că efectiv nu ai cum să cumperi biletul de la Loteria Națională. E o condiție obligatorie. Mă bucură că am găsit resursele pentru ca acest lucru să nu fie un impediment”, a explicat primarul din Vulturu.

El critică și modul recent prin care Guvernul a repartizat sume de la bugetul de stat, favorizând primarii PNL în dauna celor de la alte formațiuni politice. Eugen Marius consideră că ar fi o idee bună modificarea legii bugetului și alocările să nu se mai facă pe criterii politice, ci în funcție de numărul de locuitori.

În ultima hotărâre de Guvern au fost repartizate sumele din bugetul de stat, discreționar, unde eu, fiind membru PSD, mi s-a alocat suma de 50.000 de lei versus PNL – 7 milioane anumită comună din județul Constanța sau 5 milioane alte comune din județul Constanța. În 2020, în timpul alegerilor se promitea că nu se va mai întâmpla acest lucru. Poate ar trebui modificată legea bugetului de stat astfel încât inclusiv că ne sunt repartizați bani și alocările inclusiv din acest Fond de Rezervă Bugetară la dispoziția Guvernului în funcție de numărul de locuitori ca să fie echitate”, susține primarul Eugen Marius Berbec.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*