FOTO VIDEO Primăria Negru Vodă asfaltează peste 15 kilometri de drumuri din satele Darabani și Vâlcelele

Primăria Negru Vodă asfaltează peste 15 kilometri de drumuri din satele Darabani și Vâlcelele. FOTO Adrian Boioglu
Primăria Negru Vodă asfaltează peste 15 kilometri de drumuri din satele Darabani și Vâlcelele. FOTO Adrian Boioglu

Atunci când vine vorba de evoluție, primul lucru de care au nevoie oamenii este un drum. Darabani și Vâlcele sunt două dintre satele mici de la frontiera de sud a județului Constanța. Ele aparțin de orașul Negru Vodă. Depopularea a făcut ca proiectele să fie tot mai greu de accesat de către Primărie. Cu toate acestea, administrația locală a aplicat pentru proiecte care ridică și aceste sate de la stadiul de drumuri de țară, la cele demne de un oraș. Oamenii mărturisesc că nu l-au crezut pe primarul Petre Urziceanu atunci când le-a prezentat propunerea înaintată pentru finanțare. Acum, bătrânii care locuiesc pe străzile adiacente drumului comunal ies de pe poartă direct în drumul asfaltat. Toate aceste străzi erau, până nu demult, doar pietruite. 

Localnicilor parcă nu le vine să creadă că strada pe care locuiesc va avea asfalt nici acum când utilajele sunt la porțile lor. Vor fi asfaltați peste 15 kilometri de străzi, iar investiția se ridică la 16 milioane de lei, bani care provin din Programul Național de Dezvoltare Locală 2. Administrația publică locală are și alte planuri cu comunitatea din Darabani și intenționează să construiască aici o școală pentru clasele primare, cu sală de sport și teren de sport.

Primarul orașului Negru Vodă, Petre Urziceanu, a declarat pentru CTnews, că acest proiect este început de patru ani.

“Acest proiect este finanțat prin Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2. Cererea de finanțare a fost depusă în 2017, iar astăzi am ajuns la stadiul în care asfaltăm străzile din Darabani. La Vâlcelele se lucrează și acolo, se pregătește patul drumului, iar dacă vremea ne va permite, vom continua și acolo cu asfaltarea. Acest proiect a avut alocat un buget de 16 milioane de lei din care vor fi asfaltați 15,4 kilometri satul Darabani și Vâlcelele, din care 8,6 kilometri în satul Darabani”, a povestit Petre Urziceanu.

El le-a promis oamenilor că străzile vor fi asfaltate, dar acestora le vine greu să creadă chiar și acum când lucrările au ajuns lângă curțile lor.

“Văd că oamenii sunt mulțumiți, cu zâmbetul pe față pentru că eu le-am spus și le-am promis că voi asfalta, așa cum am făcut-o și la Negru Vodă, și drumurile din Darabani și din Vâlcelele. Lor nu le-a venit să creadă, iar acum îmi spun că văd asfaltul la poartă și nu le vine nici acum să creadă. Pe lângă asfaltare vor mai fi făcute rigolele de scurgere apelor pluviale și accesele în curte”, a mai spus primarul din Negru Vodă.

Viceprimarul din Negru Vodă, Marian Cășuneanu, a explicat în ce constă proiectul tehnic de asfaltare a drumurilor.

“În principal străzile sunt străzi interioare, sunt de categoria a cincea. Stratificația lor este 25 de centimetri de piatră spartă, 10 centimetri de macadam și 6 de asfalt. Lățimile străzilor sunt între 4 și 6 metri de parte carosabilă, anumite zone sunt cu o pantă unică, dar majoritarea sunt cu pantă pe ambele părți. Pe lângă partea de drumuri, particularitatea satelor Darabani și Vâlcele este dificultatea foarte mare a terenurilor. Și atunci toate străzile vor avea rigole betonate pentru scurgerea apelor”, a spus viceprimarul Marian Cășuneanu.

El a mai spus și de ce este importantă asfaltarea acestor drumuri.

“Oamenii au trăit doar pe drumuri cu o lățime de patru metri, numai piatră, dar sunt importante și pentru viitorul localității pentru că una este să ai condiții să aduci infrastructură, apă, curent, drumuri și în viitorul apropiat o să aducem și gaze și e foarte important pentru dezvoltarea localităților rurale pentru că în ultima perioadă s-au depopulat”, a afirmat viceprimarul din Negru Vodă.

Administrația publică locală are și alte planuri pentru satele Darabani și Vâlcele.

Primarul Petre Urziceanu povestește:

“După ce vor fi executate străzile, tot pentru Darabani și pentru Vâlcele, am gândit și realizarea unei școli cu clasele 0 – 4, cu sală de sport și cu teren de sport multifuncțional. Aici a fost scoasă la licitație proiectarea plus execuția, la școală, mai sunt de luat două avize și vom începe efectiv lucrările de construcție. Sunt fonduri europene pe Axa 10. Conform contractului, într-un an de zile trebuie să fie finalizată noua școală”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*