FOTO VIDEO Primăria Murfatlar investește peste patru milioane de lei în construcția de locuințe pentru tineri. Este un tip de proiect nou pentru România, cu accent pe surse de energie regenerabilă

Primăria Murfatlar face locuințe pentru tineri. FOTO Adrian Boioglu

Proiectele de modernizare și dezvoltare urbană continuă în orașul Murfatlar. Preocuparea administrației publice locale pentru construirea de locuințe pentru tineri s-a materializat într-un proiect cu finanțare europeană, prin care vor fi construite două blocuri noi a câte 12 apartamente fiecare.

Primarul Gheorghe Cojocaru a vorbit pentru CTnews despre amploarea și procesul de desfășurare al acestui nou proiect aflat în implementare:

„Primăria a fost preocupată de construirea de locuințe pentru tineri și după un bloc tip ANL, reabilitarea unui bloc de locuințe sociale, iată ce pe Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) am obținut finanțare pentru aceste două blocuri, o finanțare de aproape un milion de euro. Noi trebuie să construim două blocuri P+1+M, de câte 12 apartamente, sunt locuințe standard pentru tineri. Noutatea constă în faptul că acest tip de proiect nu a mai fost realizat în România, este un proiect inovator, cu structură de lemn, cu costuri aproape de zero”, a relatat primarul.

De asemenea, alimentarea cu energie electrică se va face cu ajutorul panourilor fotovoltaice, iar încălzirea se va face cu pompe de căldură, mai precizează reprezentantul administrației publice locale.

Ansamblul de locuințe moderne și eficiente energetic va costa circa 4.300.000 de lei, bani europeni obținuți, așa cum a precizat deja primarul Gheorghe Cojocaru, prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

„La această sumă mai contribuim și noi cu banii necesari pentru amenajarea zonei și branșamentele la rețelele de utilități. Aici chiar va fi o stradă care va lega Aleea Narciselor de strada General Vasile Milea, iar în jur va fi amenajat un spațiu cu parcări, cu alei, cu spații de recree, unde tinerii să se poată bucura de facilitățile create de primărie”, a mai declarat edilul orașului Murfatlar.

Proiectul locuințelor pentru tineri nu este neapărat unul nou, pus pe hârtie peste noapte, în virtutatea atragerii de capital electoral, subliniază Gheorghe Cojocaru. Documentația pentru construirea de locuințe pentru tineri a fost depusă la Guvern încă din 2021, perioadă în care a trecut prin mai multe etape de evaluare, expertizare și avizare, înainte ca șantierul să se poată derula efectiv.

„Atunci când folosești banii primăriei, adică din bugetul local, poți să faci proiectele atunci când vrei, când îți dorești. Când sunt proiecte cu finanțare europeană, atunci trebuie să urmezi cursul procedurilor, să urmărești când se deschide linia de finanțare, perioada de depunere a proiectelor. Avem și termene de finalizare. La acest proiect, termenul de finalizare prin PNRR este 2026”, a precizat primarul.

Chiar dacă are doi ani la dispoziție să termine acest proiect destul de ambițios, actualul șef al administrației publice locale din Murfatlar este optimist și dă ca orizont de timp anul 2025 pentru finalizarea celor două blocuri de locuințe pentru tineri.

Gheorghe Cojocaru se mândrește inclusiv cu faptul că echipa sa a reușit să pună la punct un proiect eficient, care a primit aprobare pentru finanțare într-un timp mult mai scurt decât media estimată la nivel național pentru astfel de demersuri.

„Anul viitor eu zic că le vom putea înmâna tinerilor prima cheie de la primul apartament”, promite edilul.

Deocamdată nu se știe dacă noile locuințe pentru tineri vor fi închiriate sau va exista posibilitatea ca ele să fie cumpărate de către beneficiari.

„Încă nu știm, v-am spus, sunt primele locuințe de acest tip din țară și ca proiect, dar și ca execuție. Vom afla modul de repartizare pe parcurs. Probabil Guvernul va reglementa și modul de acordare a acestor apartamente”, a mai punctat Gheorghe Cojocaru pentru CTnews.

Până atunci, un lucru este cert, șantierul a debutat cu dreptul, iar constructorul nu a întâmpinat deloc dificultăți în punerea în practică a proiectului. Vasile Stancu este șeful șantierului unde se construiesc blocurile de locuințe pentru tineri de la Murfatlar. Este un inginer cu experiență și dă asigurări că totul va decurge conform planului, astfel încât, de anul viitor, câteva zeci de tineri din Murfatlar să poată începe o viață nouă în locuințe moderne.

„Este o lucrare ușoară, zic eu și totodată foarte frumoasă. Interesantă o face lemnul, este ceva diferit în construcții, dar va fi o lucrare foarte rezistentă și foarte călduroasă”, a menționat Stancu.

Șantierul, așadar, este în plină desfășurare, iar constructorul spune că totul merge rapid deoarece cu lemnul se lucrează mult mai eficient. În aceste condiții, primii locatari ai acestor două imobile se vor putea muta în vara anului viitor.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*