FOTO VIDEO Primăria Hârșova completează digitalizarea orașului cu un sistem wi-fi gratuit pentru toată localitatea. Primarul Viorel Ionescu: “Vreau ca cetățenii orașului să aibă tot timpul acces la informație”  

Primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu. FOTO CTnews.ro

Hârșova se îndreaptă cu pași repezi către titlul de cel mai digitalizat oraș al Dobrogei, prin implementarea sistemelor informatice, de conectivitate și gestiune a datelor, pe care Primăria îl realizează în localitate. Hârșova arată întregii regiuni ce înseamnă de fapt conceptul de “oraş inteligent” și cum propune urbea de pe malul Dunării utilizarea tehnologiilor deja disponibile în abordarea problemelor cu care se confruntă comunităţile locale.

Hârșova are școli și creșe supravegheate video non-stop, are bodycams de filmare pe fiecare polițist local, video camere pe mașinile de intervenție, sonometre digitale care măsoară nivelul zgomotului, are conexiuni online în școli și are internet wireless în centrul orașului. Pasul următor e conectivitatea extinsă, la scara întregului oraș. Un fel de Hârșova “2.0”.

“Am semnat acordul pentru inițiativa WiFi4EU, care promovează accesul gratuit la wi-fi în spații publice precum parcuri, piețe și biblioteci peste tot în Uniunea Europeană. Acum suntem în discuții și aștept oferte de la furnizorii de internet astfel încât să asigur internet în spațiile publice. În centru deja avem internet gratuit, dar vreau să-l dezvolt și în zona parcurilor.

Tehnologia și informația pot să-i unească pe oameni. Eu vreau ca cetățenii din Hârșova să fie cetățeni informați, care să aibă tot timpul acces la informație pentru ca la un moment dat să hotărască în cunoștință de cauza să-și aleagă conducătorii”, spune Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova.

Inițiativa WiFi4EU de care vorbește primarul este un instrument financiar european care oferă orașelor un cupon valoric de 15.000 de euro, cu care să plătească instalarea echipamentelor wi-fi în spații publice din oraș, acolo unde nu există conectivitate wi-fi gratuită. Este încă un pas către orașul-digital pe care îl prevede viitorul, pe tot cuprinsul bătrânului continent.

Orașul digital sau “orașul inteligent” este acela unde rețelele și serviciile tradiționale devin mult mai eficiente odată cu introducerea tehnologiilor digitale și de telecomunicații, pentru cetăţeni. Iar Harșova are deja vechime în acest domeniu de avangardă.

De exemplu, Liceul Ioan Cotovu are în clase proiectoare electronice de tip home-cinema, achiziționate cu bani de la Banca Mondială. Proiectul de instalare a acestor proiectoare vine în sprijinul pregătirii suplimentare a elevilor, mai ales cei din clasele terminale, pentru a reuși într-un procent mult mai mare la bacalaureat sau pentru ca performanțele lor să fie superioare celor din anii anteriori.

“Avem și camere de supraveghere din partea primăriei în exterior, iar la interior pe culoare, avem propriile noastre camere. Ieri am semnat un ordin de plată pentru achiziționarea unui sistem de sonerie automată – nu e numai o sonerie, e o stație de sonorizare – care va porni automat să anunțe pauzele, sfârșitul orelor, va furniza muzică ambientală în pauze, dar este prevăzută și cu sisteme de avertizare în caz de cutremur, incendii și astfel de evenimente nedorite”, explică Alexandru Bujeniță, director al Liceului Ioan Cotovu.

Profesorii din liceu mizează mult pe manualele electronice însă ca să le poate folosi trebuie musai conexiune la internet de mare viteză. Si tot conducerea acestei școli se gândește să introducă cât mai curând și catalogul electronic. Profesorii sunt conștienți de cât de mult contează aceste sisteme de eficienţă, ce cresc randamentul și scad mult timpul de muncă.

“Altă treabă: nu ai voie să folosești telefonul în ore. Ba eu îl folosesc! Nu când vrea fiecare, ci pentru a căuta anumite lucruri, anumite imagini, pentru a asculta anumite melodii, pentru a descifra sensul anumitor documente. E mai bine să folosești acest lucru decât să-l interzici”, spune directorul liceului.

Catalogul electronic a fost introdus la Școala Gimnazială nr. 1 din Hârșova. Catalogul electronic poate înlocui catalogul clasic, pentru că toate informațiile despre fiecare elev ar fi mai simplu să existe într-un sistem electronic la care să existe acces de oriunde. Directorul unității de învățământ spune că acest catalog electronic organizează școala și îmbunătățește cu adevărat rezultatele la învățătură, însă nu va putea să suplinească contactul direct al părinților cu profesorii.

“Legătura și vizita părintelui la școală nu poate fi înlocuită de implementarea acestei aplicații. Deci vizitele părinților la școală și contactul direct cu dirigintele, cu directorul și cu profesorii, rămân în continuare, dar devin mult mai eficiente. De ce? Pentru că părintele vine informat din aplicație, are un set de întrebări pentru profesori și noi suntem acolo să dăm aceste lămuriri”, precizează Geanina Mărgineanu, director la Școala Gimnazială nr. 1 din Hârșova.

Orașul Hârșova a început cu instalarea de sisteme de supraveghere video din dorința de a transparentiza pentru localnici cât mai multe dintre activitățile publice. Și a început cu părinții, cărora a vrut să le arate cum se descurcă ai lor copii în instituțiile de educație și ocrotire din oraș. La creșă au fost puse camere video încă din 2017.

Camerele de supraveghere acoperă cele două săli de clasă, holul unde se face primirea copiilor, spațiul de joacă din fața creșei și exteriorul clădirii. Sistemul de supraveghere video a fost realizat cu fonduri de la bugetul local, iar monitorizarea este asigurată de către informaticianul instituției. Sistemul e bine construit și până acum nu a înregistrat defecțiuni.

“Sistemul de supraveghere video a fost instalat din dorința de a-i asigura pe părinți că și copiii lor se bucură de cele mai bune condiții de îngrijire și toată atenția din partea personalului creșei. Considerăm că este un lucru binevenit pentru părinți, pentru că cel puțin în perioada de începere a anului școlar, când avem boboceii, părinții își pot urmări copiii cu privire la comportamentul în colectivitate, dacă se bucură ori nu de atenție, dacă s-au integrat sau nu în colectiv.

Părinții pot rămâne la intrarea în instituție unde sunt instalate monitoarele și-i pot urmări atât timp cât doresc” explică Aurelia Bulgaru, director la Direcția Publică de Asistență Socială, Hârșova.

Camere video au primit și agenții Poliției Locale. Le folosesc în toate misiunile și le sunt de folos.

“Camerele audio-video ne sunt de foarte mare ajutor în special la scandaluri, la deranjarea ordinii și liniștii publice, în locuințe, scări de blocuri. Ele înregistrează și le folosim ca probă. Ne apară și pe noi și avem și dovada clară pentru contravenția sau infracțiunea care s-a comis. Avem și pe mașină, avem și bodycams. Plus un sonometru care ne ajută când sunt petreceri, nunți, botezuri”, spune agentul Ion Ilie de la Poliția Locală Hârșova.

În curând Hârșova va avea internet global. Primăria a considerat că e nevoie pentru toți locuitorii de o rețea extinsă wi-fi ținând cont că toate lumea are un gadget pe care-l conectează online în ziua de azi și a dorit să vină în sprijinul cetățenilor cu acest proiect realizat 100% din bani europeni, nerambursabili. Orașul Hârșova a aplicat pe 19 septembrie la cererea de finanțare pentru inițiativa europeană WIFI 4 EU.

“Vom realiza o rețea wi-fi cu puncte de acces în tot orașul, în special în piața publică, în școli, în parcuri, la Biblioteca orașului și Casa de Cultură. Accesul la internet va fi gratuit, fără publicitate și fără nicio obligație din partea cetățenilor.

Punctele de acces vor fi gen hotspot ca și în aeroporturi și în marile centre comerciale europene, iar oamenii se vor putea conecta fără a introduce parolă sau nume de utilizator” spune Ana Maria Geoglovan, de la Compartimentul Implementare Proiecte cu Fonduri Europene al Primăriei Hârșova.

Nouă rețea publică va putea susține un număr foarte mare de utilizatori în același timp.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*