FOTO VIDEO Primăria Corbu reabilitează școala din localitate. Investiția se ridică la un milion de euro

Școala din Corbu va fi reabilitată. FOTO CTnews.ro

Copiii din Corbu sunt pe cale să primească o școală nouă, făcută din fonduri europene, pentru care primăria s-a luptat mult în ultima perioada. Școala Vasile Alecsandri din Corbu de Sus este veche și poartă pe zidurile sale toate urmele trecerii timpului. Pereții sunt degradați, mobilierul școlar din lemn e tocit de timp și de coatele copiilor care au învățat aici, sobele sunt din teracotă și mai scot și fum uneori, iar aspectul general al clădirilor da senzația că merită o schimbare.

Administrația Locală a hotărât că școala trebuie renovată din temelii, iar dotările didactice trebuiesc schimbate cu totul. Echipa de la Primărie a studiat documentația, a întocmit proiectul și l-a trimis la București. Dosarul a fost aprobat, iar banii au fost alocați aproape imediat: Primăria Corbu are 1 milion de euro cu care să-și renoveze școala Vasile Alecsandri din localitate.

 “Este un proiect foarte amplu întrucât are și o valoare foarte mare, pentru reabilitarea unei școli. În primul rând, ne-am propus să eliminăm din școli sobele de teracotă care produc foarte mult fum și dioxid de carbon și necesită o femeie de serviciu care să facă focul și să bage lemne pe foc.

În acest scop avem în plan reabilitarea completă a clădirii centralei termice, dar și dotarea școlii cu o centrală termică modernă care să facă față tututor sălilor de clasă: sunt două corpuri cu 4 și respectiv 2 săli de clasă și un al treilea corp de clădire care are rolul de cancelarie și bibliotecă” explică Valentin Rotaru, inginer la Primăria Corbu.

Școala are trei corpuri de clădire și toate vor intră pe mâna muncitorilor. Pereţii holurilor şi ai sălilor de clasă se vor placa cu lambriuri din lemn, iar în rest se vor finisa cu tencuială, glet şi vopsea lavabilă. Finisajele interioare se vor reface în zonele degradate: la parter, pe holuri şi-n grupurile sanitare, iar în sălile de clasă pardoselile vor fi schimbate în zonele deteriorate.

Pe afară pereţii se vor izola cu vată minerală, se va schimbă tot sistemul de jgheaburi, burlane şi parazăpezi iar la acoperiş se va interveni pentru ignifugarea structurii din lemn. Trotuarele din jurul şcolii vor fi refăcute astfel încât apa să nu se mai infiltreze la baza clădirii.

“Chiar era nevoie de această reabilitare! Școala Vasile Alecsandri este structură a Școlii Gimnaziale Gheorghe Lazăr din Corbu. Ea a fost cumva… nu pot spune reabilitată, ci mai degrabă reparată în 2003 și de atunci s-au mai făcut alte mici reparații dar chiar necesită o reabilitare.

Pereții interiori sunt din rigips la ceva distanță față de peretele principal și foarte ușor se rup, de la bancă, de la o lovitură de creion; acoperișul necesită o reparație capitală să spun așa, pentru că într-o sală de clasă curge apă atunci când plouă. Exteriorul clădirilor de asemenea necesită o reparație… Chiar era nevoie de această reparație!”, spune Elena Badea , directoarea școlii din Corbu.

Și clădirea care va fi destinată bibliotecii se va moderniza prin refacerea finisajelor interioare şi exterioare, a pardoselilor și prin înlocuirea tâmplăriei interioare. Suplimentar faţă de cerinţele impuse de legislaţia în vigoare referitoare la persoanele cu dizabilităţi, se va amplasa la corpul de Bibliotecă un punct electronic pentru informare, care va fi prevăzut cu display tactil şi tastatură braille.

Apoi, clădirea veche care acum adăpostește doar lemnele pentru sobe, va deveni spațiul unde va fi amplasată viitoarea centrală termică modernă, care va încălzi pe timp de iarnă, toată școala.

“Se va investi masiv și în dotări: vom lua bănci moderne, scaune moderne, vom echipa o sală cu calculatoare moderne special pentru informatică. Vom cumpăra și table de perete interactive în marea majoritate a claselor. Se vor face și amenajări exterioare cu bănci și măsuțe iar terenul de sport de asemenea va fi reabilitat” spune inginerul Rotaru, de la Primăria Corbu.

Obiectivul general al proiectului “Reabilitare Şcoala Gimnazială Vasile Alecsandri, Corbu” vizează asigurarea unei oferte educaţionale de înaltă calitate atât la nivelul invăţământului primar cât şi gimnazial. Acest pachet de măsuri va avea un impact direct asupra creşterii accesului, calităţii şi atractivităţii procesului educaţional pentru elevii în învăţământul primar şi gimnazial din comună, impact care se va transpune în timp în rezultate pe termen lung precum: reducerea abandonului şcolar şi a părăsirii timpurii a şcolii, creşterea ratei de absolvire a învăţământului obligatoriu și creşterea ratei de tranziţie spre niveluri superioare de educaţie.

“Doamne, abia aștept să o vedem gata! Eu am înțeles că proiectul ar fi pe o perioada de 23 de luni. În jur de 180 de elevi învață la Vasile Alecsandri. Învață în două schimburi: avem ciclul primar și ciclul gimnazial. La ciclul primar, de 3 ani avem o singură clasă în regim simultan” spune directoarea Elena Badea.

“Suntem în prezent în contact cu diverși furnizori pentru că proiectul se află deja în licitație publică, iar data maximă de depunere a ofertelor este 11 noiembrie. Ne pregătim și pentru partea de dotare în sensul că cerem oferte, studiem un pic piața, pentru că ne-ar conveni să achiziționăm totul de la un singur furnizor care să ne ofere dotările și pentru viitorele lucrări: grădinița și școala de la Vadu. Sperăm să avem un preț mai bun, personalizat, având în vedere că cumpărăm de la același furnizor pentru toate trei”, explică Valentin Rotaru, inginer la Primăria Corbu.

Valoarea totală a proiectului este de 4.415.863,69 lei, din care 4.335.282,05 lei reprezintă valoarea eligibilă pentru finanţare prin POR 2014-2020. Contribuţia financiară a Uniunii Europene la realizarea acestui proiect, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), este de 3.684.989,76 lei, contribuţia Guvernului României este de 563.586,65 lei, în timp ce 86.705,64 lei reprezintă contribuţia Primăriei Comunei Corbu la cheltuielile eligibile. Cheltuielile neeligibile, inclusive TVA sunt în valoare de 80.581,64 lei.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*