FOTO VIDEO Primăria Cernavodă toarnă ultimul strat de asfalt pe șoseaua de centură a orașului. În mai puțin de două luni, drumul va fi complet redat circulației

Primăria Cernavodă toarnă ultimul strat de asfalt pe șoseaua de centură. FOTO Adrian Boioglu

Un drum mereu aglomerat, preferat zilnic de mulți cernavodeni ca principală arteră de circulație către și dinspre locul de muncă, nu fusese niciodată asfaltat. Primăria Cernavodă a reușit să schimbe acest lucru și să modernizeze de la zero șoseaua de centură a orașului, atât partea carosabilă, cât și cea destinată pietonilor. Mai mult decât atât, șoseaua va fi redată complet traficului rutier în cel mult două luni, promit autoritățile.

„Drumul de centură era unul betonat, realizat pe timpul lui Ceaușescu. În timp, șoseaua s-a deteriorat și betonul acela s-a spart pur și simplu, iar domnul primar, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, a celor care lucrează în șantier – fiindcă la ora 4 strada Medgidiei este foarte aglomerată -, s-a gândit să facem o investiție pentru reabilitarea acestui drum”, mărturisește, pentru CTnews, Șerif Cîrjali, consilier al primarului Orașului Cernavodă.

Cei care au insistat pentru refacerea drumului au fost chiar cetățenii, adaugă fostul viceprimar. Oamenii care zi de zi merg la serviciu în șantierul ELCOMEX au două alternative de trafic: strada Medgidiei și drumul de centură, mai explică Șerif Cîrjali. Ca atare, lucrarea de refacere a drumului vechi de aproximativ 50 de ani s-a justificat pe deplin, consideră autoritățile.

Investiția în reabilitarea completă a drumului de centură a început încă de anul trecut, spun reprezentanții primăriei, iar termenul de finalizare a lucrării este luna aprilie 2025. Pentru ca totul să decurgă în concordanță cu graficul și șoseaua să fie redată cât mai repede în folosință, Primăria Cernavodă a monitorizat atent fiecare stadiu al execuției.

„S-a turnat primul strat de asfalt care a fost de 6 cm, iar acum se așterne cel de-al doilea strat care măsoară 4 cm, stratul de uzură”, precizează Șerif Cîrjali.

Lucrarea în sine se întinde pe o suprafață de aproximativ 2 km. Se lucrează inclusiv la crearea trotuarului care mărginește carosabilul, tot pe o lungime de circa 2.000 de metri, astfel încât să fie facilitată și circulație pietonală, nu doar cea a autovehiculelor.

„Noi am venit în sprijinul constructorului și am completat investiția cu o rigolă de un kilometru”, mai spune actualul consilier al primarului.

Cîrjali face precizarea că, prin amenajarea acestei rigole s-a obținut consolidarea structurii de rezistență a drumului inițial.

În ceea ce privește banii cheltuiți, numai reabilitarea șoselei de centură a necesitat 6,6 milioane de lei, în timp ce rigola care preia apa pluvială a costat undeva la 900.000 de lei, bani alocați de la bugetul local.

Cetățenii din Cernavodă consideră de bun augur investiția și întreabă autoritățile de ce nu au deblocat sume din buget și pentru asfaltarea unui alt drum din proximitate, o suprafață de circa 4.000 de metri pătrați, după cum susține Șerif Cîrjali, pe care, în trecut, s-au aflat șine de cale ferată. Răspunsul vine tot din partea fostului viceprimar:

„Acolo este un alt număr cadastral. Dacă asfaltam și acolo, riscam să ne trezim cu reclamații, pentru că nu era terenul nostru. (…) Nu avem voie să investim în acel teren. Noi am făcut solicitare către Ministerul Transporturilor, am primit aviz favorabil, ei au ridicat pur și simplu calea ferată dezafectată de acolo și au așternut piatră ca să se poată circula și pe porțiunea aceea de drum. Cu toate acestea, pașii pentru a obține noi toate autorizațiile necesare nu sunt chiar simpli. Ni s-a spus să facem un proiect de hotărâre, noi l-am făcut, dar mai departe este nevoie de ordonanță guvernamentală”, argumentează Cîrjali, pe înțelesul tuturor.

Primăria Cernavodă empatizează cu sentimentul de disconfort pe care îl experimentează șoferii nevoiți să traverseze acea bucată de drum rămasă la nivel rudimentar, însă așteaptă decizia Guvernului pentru a putea debloca investiția și pentru a putea duce, cu adevărat, la bun sfârșit întregul proiect de refacere a șoselei de centură.

Mai mult decât atât, anunță Șerif Cîrjali, Primăria Cernavodă deja are în plan reconfigurarea și a altor zone unde acum zac șine de cale ferată dezafectate. Pe unul dintre terenul se plănuiește să se construiască în viitor un nou cartier de locuințe, în timp ce o altă porțiune aflată acum tot în responsabilitatea Ministerului Transporturilor ar putea deveni parc și spațiu de promenadă, după modelul Via Verde.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*