FOTO VIDEO Primăria Cernavodă, preocupată să crească substanțial numărul de parcări din oraș

Crește numărul de parcări din Cernavodă. FOTO Paul Alexe

Dezvoltarea urbană aduce cu sine o serie de probleme cu care cetățeanul de rând este nevoit să se confrunte în fiecare zi, probleme la care orice administrație locală responsabilă este datoare să caute soluții. Sau, măcar să încerce. Una dintre marile provocări ale societății contemporane este reprezentată de faptul că ritmul creșterii numărului de parcări din orașe este, de cel mai multe ori, depășit de cel al creșterii numărului de automobile. Astfel, din practica europeană, cunoaștem că oricâte locuri de parcare vor fi amenajate, ele nu pot acoperi cererea și că o strategie eficientă de gestionare a parcărilor este o componentă importantă a sistemului de deplasare urbană.

Problema parcărilor se află și în atenția autorităților locale din Cernavodă, rezolvarea ei fiind parte a strategiei de organizare a mobilității în oraș, care să ducă la decongestionarea traficului și la creșterea gradului de confort al cetățenilor, prin asigurarea de locuri de parcare și reducerea, astfel, a timpului petrecut pentru găsirea unui loc de parcare disponibil.

„În orașul Cernavoda avem un număr de aproximativ 15.000 de autoturisme înregistrate, la un număr de aproximativ 20.000 de locuitori. De aceea, la inițiativa primarului Liviu-Cristian Negoiță, administrația locală și-a propus să identifice pe suprafața întregului oraș, în fiecare cartier, locuri unde să putem crea și amenaja parcări. Vorbim despre parcări obișnuite, de cartier, dar și de parcări supraetajate”, a declarat pentru CTnews, viceprimarul Șerif Cîrjali. 

O astfel de parcare a fost amenajată la intersecția străzilor Unirii cu Crișan, lucrările de execuție fiind finalizate la începutul acestei săptămâni. Noua parcare este integral asfaltată și are o suprafață de aproximativ 700 mp, asigurând 31 de locuri de parcare (21 cu parcare transversală, 10 cu parcare longitudinală), dintre care 2 sunt rezervate autoturismelor ce aparțin persoanelor cu dizabilități.

„S-au turnat două straturi de asfalt, au fost montate bordurile și s-a montat rigola carosabilă pentru scurgerea apelor pluviale. Urmează  amenajarea spațiului verde, plantarea arborilor ornamentali, realizarea marcajelor și montarea indicatoarelor rutiere. Valoarea totală a obiectivului de investiție este de aproximativ 383.000 lei, bani ce provin de la bugetul local al orașului, iar lucrarea este executată de un agent economic din localitate”, a adăugat viceprimarul orașului Cernavodă.

Nu este, însă, singura parcare pe care autoritățile locale din Cernavoda o au în vedere, pe masa de lucru sau în diferite stadii de realizare a lucrărilor aflându-se alte câteva parcări, în mai multe cartiere ale orașului.

„Pe strada Independenței, avem un proiect finanțat de CNI, ce vizează construcția unei săli de sport care este în curtea Liceului Technologic „Axiopolis” și de care beneficiază și elevii de la Școala Gimnazială nr.4. Acolo era o parcare, care bineînțeles s-a desfințat. De aceea, în apropiere, pe un spațiu pe care era fosta „porcăreață”, amenajăm în aceste zile o nouă parcare de care să beneficieze părinții care vin după copii, cadrele didactice. Vorbim despre o parcare cu 67 de locuri, plus două pentru persoane cu dizabilități, o parcare asfaltată, care beneficiază de rigole pentru scurgerea apelor pluviale, cu un zid de sprijin. Costul investiței, cu TVA, se ridică la 738.772 lei”, a explicat viceprimarul Șerif Cîrjali.

O altă parcare, acoperită de această dată, urmează să fie amenajată pe Aleea Libertății, în fața Foișorului, o locație ce va putea primi 50 de autoturisme. Alte două parcări de cartier, de câte 15 locuri, urmează a fi amenajate pe str.Panait Cerna (în spatele blocului E14) și pe str.Liliacului, într-o zonă de unde au fost scoase bazinele de combustibil.

„Un alt proiect important este cel din zona H-uri, o parcare supraetajată, care va avea aproximativ 100 de locuri, o altă parcare o vom amenaja pe str.Salciei, încă 60-70 de locuri, plus în zona Încălzire, unde intenționăm să ridicăm o parcare supraetajată”, a mai spus viceprimarul Șerif Cîrjali.

Pentru moment, administrația locală nu intenționează introducerea de taxe de parcare (așa cum se întâmplă în toate orașele), dorindu-se mai întâi amenajarea unui număr suficient de locuri de parcare.

„Nu există nicio taxă de parcare. Deocamdată, la sugestia domnului primar, nu au fost scoase la licitație locurile de parcare, nefiin suficiente locuri și existând pericolul să se ajungă să se plătească sume mari pentru un loc de parcare. Ori nu aceasta este intenția administrației locale. De aceea, mai întâi facem infrastructura, facem locurile de parcare, apoi vom institui o taxă modică, astfel încât să poată beneficia toată lumea. Cetățenii trebuie să înțeleagă că locurile de parcare sunt în propietatea și administrarea municipalității, nu este nimeni propietar pe un loc de parcare pentru că s-a obișnuit să parcheze pe acel loc, de aceea fiecare parchează acolo unde găsește un loc liber”, a explicat Șerif Cîrjali.

De asemenea, reprezentantul administrației locale a dorit să facă un apel la cetățenii orașului de a avea răbdare, acest gen de investiții trebuind să parcurgă, conform legii, o anumită procedură (proiectare, studii de fezabilitate, depunerea proiectelor, licitații, rezolvarea contestațiilor și stabilirea firmelor care execută lucrările), iar acest lucru consumă o anumită perioadă de timp.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*