FOTO VIDEO Primăria Cernavodă continuă programul de asigurare a condițiilor de strângere selectivă a gunoiului, prin amenajarea a 37 de noi platforme gospodărești subterane

Primăria Cernavodă amenajează platforme subterane de gunoi. FOTO Paul Alexe

Demarat în urmă cu trei ani, proiectul de amenajare a platformelor gospodărești subterane cu sistem hidraulic s-a dovedit a fi de un real succes, orașul Cernavodă făcând pași importanți către îmbunătățirea managementului reciclării deșeurilor menajere. Inițial, au fost amplasate zece astfel de platforme, iar de la punerea lor în funcțiune rezultatele în colectarea selectivă a gunoiului s-au îmbunătățit substanțial, astfel încât administrația publică locală a luat decizia de a continua acest program.

Am ajuns la concluzia că rampele sunt benefice pentru comunitate, astfel că am demarat un al doilea proiect de amenajare a încă 37 de platforme subterane, în 24 de locații. Sunt locații, precum aceasta în care ne aflăm, în care am văzut că o singură rampă nu face față, astfel că am decis să mai punem încă o rampă de gunoi, a declarat pentru CTnews viceprimarul orașului Cernavodă, Șerif Cîrjali.

Prima dintre cele 37 de platforme noi a fost pusă pe poziție, în cursul zilei de vineri, pe strada Panait Cerna, în apropierea blocului B2. O platformă subterană de colectare selectivă a gunoiului cuprinde o cuvă din beton armat și o structură metalică, prevazută cu sistem hidraulic, în care se amplasează câte 4 containere, fiecare a câte 120 litri, pentru colectarea deșeurilor. Aceste platforme subterane sunt destinate colectării selective a deșeurilor menajere, pentru deseuri în amestec sau biodegradabile, hartie, carton, plastic, metal și sticlă.

Avantajele implementării acestui proiect sunt evidente.

Din momentul în care am montat aceste rampe de gunoi îngropate, am scăpat de câinii comunitari din zonă, care căutau mâncare în gunoaie, de oamenii străzii care, la fel, căutau prin gunoaie, de mirosul neplăcut. În plus, în cazul locurilor descoperite de colectare, vântul împrăștia gunoiul în tot orașul, a explicat viceprimarul Șerif Cîrjali, care atrage atenția că rata de colectare selectivă a gunoiului trebuie să crească în continuare, în caz contrar repercusiunile fiind suportate din buzunarul fiecărui locuitor al orașului.

“Administrația publică locală face, în permanență, apel la locuitorii orașului, să dovedească responsabilitate în selectarea gunoiului. Penalitățile venite din partea Uniunii Europene, în caz de nerespectare a strângerii selective a gunoiului, vor fi suportate tot din buzunarul nostru”, a mai spus viceprimarul.

În perioada următoare, vor continua lucrările de amplasarre a acestor platforme gospodărești subterane, de 15 dintre acestea, în opt locații, urmând a beneficia locuitorii din cartierul Columbia. În cartierul Trust, vor fi amplasate alte opt platforme, în șapte locații, iar în zona Centrală, pe străzile Dacia, Crișan, 24 Ianuarie și Medgidiei, vor funcționa 5 platforme, în 4 locații. Celelalte platforme vor fi amenajatte în cartierul Încălzire, pe strada Independenței și strada Pinilor, precum și pe străzile Viorelelor și Seimeni.

Finanțarea pentru acest proiect este în întregime de la bugetul local, proiectarea și execuția lucrărilor fiind câștigate de asocierea B.T. Best Tools Company SRL – Volftech Eng SRL. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 2,8 milioane lei, cu TVA.

În paralel cu proiectele de amenajare a platformelor gospodărești subterane cu sistem hidraulic, de care beneficiază locuitorii din cartierele de blocuri, Primăria Orașului Cernavodă a desfășurat un alt proiect, destinat locuitorilor din cartierele de case, prin care au fost distribuite, gratuit, 4800 de europubele. Astfel, fiecare gospodărie a primit câte două europubele, una galbenă pentru deșeuri reciclabile și una neagră pentru deșeuri vegetale și menajere umede.

Trebuie amintit că Uniunea Europeană a impus statelor membre o strategie comună de gestionare a deșeurilor și reciclare, bazată pe conservarea resurselor și conferirea responsabilității producătorilor industriali, dar și la nivel de simplu cetățean, de a reduce cantitatea de deșeuri pe care o produc. Conform acestei strategii, România ar fi trebuit să atingă un procent al nivelului de colectare și reciclare a deșeurilor de 50 la sută, până în anul 2020. Din păcate, cu aproximativ 15 la sută, țara noastră este foarte departe de acest procent, fiind pe locul 26 din cele 27 de state ale Uniunii Europene. Din acest motiv, România riscă penalități de 200.000 euro pentru fiecare zi în care întârziem să ajungem la pragul asumat, penalități care, evident, se vor plăti de către stat din sume colectate tot de la noi, cetățenii.

Datorită implementării acestor proiecte, situația s-a îmbunătățit substanțial în orașul Cernavodă, ajungându-se la un procent de aproape 30 la sută în colectarea selectivă a gunoiului, a subliniat Șerif Cîrjali.

Ecologiștii din întreaga lume atrag atenția asupra procesului accelerat de distrugere a Planetei, singura pe care omenirea poate trăi (cel puțin, la momentul actual!). Resursele naturale sunt consumate excesiv, gradul de poluare a aerului a depășit de mult orice prag de alertă, apa și solul sunt otrăvite cu o inconștiență demnă de o cauză mai bună, pădurile sunt distruse de interese meschine, iar specii de insecte și animale dispar într-un ritm alert, aproape imposibil de contrabalansat de Mama Natură. Și, chiar dacă sună a scenariu apocaliptic, dacă nu acționăm responsabil, următoarea specie ar putea fi chiar cea umană.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*