FOTO VIDEO Primăria Cernavodă continuă lucrările de modernizare la blocurile din oraș. Cetățenii trebuie să constituie asociații de proprietari pentru a intra în proiect

Lucrări de modernizare la blocurile din Cernavodă. FOTO Adrian Boioglu

În Cernavodă continuă operațiunea de anvelopare a blocurilor din oraș. Primăria face ample lucrări de la izolarea termică, la schimbarea tâmplăriei și de la zugrăvirea scării blocului până la reparații la subsol. Toate aceste demersuri au ca scop îmbunătățirea vieții cetățeanului deoarece acest proiect a dus chiar și la o scădere a facturilor cu 30-40%. Oamenii sunt mulțumiți și spun că nu ar fi reușit să schimbe fața blocului cu banii lor, lucrările fiind mult prea costisitoare.

Reprezentanții Primăriei Cernavodă afirmă că toate blocurile din oraș au nevoie de astfel de intervenții, dar problema este că acest proiect se poate desfășura numai acolo unde cetățenii s-au constituit în asociații de proprietari. Ei speră ca puterea exemplului să fie hotărâtoare și în acest caz, iar cetățenii care văd transformarea blocurilor de lângă ei să înceapă demersuri pentru a se constitui în asociații ca să poată avea parte de aceleași lucrări.

Viceprimarul orașului Cernavodă, Șerif Cîrjali, afirmă că cele mai multe fonduri pentru acest proiect vin de la Guvern. El susține că s-au constituit puține asociații de proprietari până în prezent.

“Tuturor cetățenilor le-am sugerat să își facă asociație, ca toate blocurile să le putem face eficiența energetică, adică anvelopare, schimbare. Puține asociații s-au făcut în Cernavodă. Pentru cei care au făcut asociații, am accesat bani – 60 dă Guvernul României și 40 dă Primăria Cernavodă. Acum sunt 6 blocuri care se realizează în primă fază și mai avem încă un lot de 6, dar e foarte greu cu cetățeanul. Acuma văd ceilalți cetățeni și au început să își facă asociații. Blocurile de lângă întreabă când le vine rândul. Trebuie să vă faceți asociație ca să vă vină rândul”, le-a transmis Șerif Cîrjali.

El a explicat și în ce constau lucrările care sunt făcute la blocurile din Cernavodă.

“Acum se izolează cu vată minerală. A fost interzis poliesterul pentru că era conducător de foc și s-a ajuns la concluzia că este periculos și acum se face izolarea cu vată minerală. Se fac acoperișurile izolate, se schimbă tâmplăria de PVC, se face scara blocului, se zugrăvește și se repară subsolul, apă caldă, apă rece, căldură și canalizarea se schimbă până în stradă, condominiul blocului, de jur împrejur unde betonul s-a deteriorat, se face și condominiul, deci aproape tot”, a afirmat viceprimarul din Cernavodă.

Șerif Cîrjali a prezentat pașii care trebuie făcuți pentru ca acest proiect să demareze.

“Trebuie în primul rând să avem asociație, după care trebuie să depunem la guvern pe fonduri ca să putem să accesăm. Domnul primar a accesat bani și pe timpul PSD și pe timpul PNL-ului, acum sperăm să luăm mult mai mulți bani că este Partidul Național Liberal la guvernare. Dacă am avea asociațiile, acum în situația de față, domnul primar ar accesa mult mai repede fondurile. Dar vă spun sunt greu de convins cetățenii. Acum au văzut că ies lucrări frumoase și vorbeam cu un cetățean, care îmi spunea că își vor face asociație. Să o faceți ca să putem să accesăm fondurile”, le-a transmis viceprimarul din Cernavodă cetățenilor.

Un avantaj pe care îl au locuitorii din blocurile anvelopate este este cel al reducerii facturilor, chiar și cu 30-40%.

“La celelalte blocuri care au fost făcute, care au fost anvelopate de către noi, se reduceau facturile cu 30-40%, Pe timp de vară nu erau probleme, nu mai trebuiau să dea drumul la aer condiționat non-stop, pe timp de iarnă, la fel, era o economie la energia termică. După licitație termenul de execuție este de trei luni. După ce terminăm toate documentele și accesăm fondurile, lucrarea durează trei luni”, a mai spus Șerif Cîrjali.

El consider că toate blocuri din oraș au nevoie de astfel de lucrări și că unele se află în situații mai grave, în sensul că oamenii îi anunță că le cade fațada blocului sau că au probleme la acoperiș.

“Toate blocurile au nevoie de asemenea lucrări. Dacă s-ar anvelopa și schimba tâmplărie ar arăta Cernavodă altfel. Ne dau cetățenii telefon și ne spun ne cade fațada de pe bloc. Le spunem același lucru, faceți-vă asociație, noi nu putem să intervenim, nu putem să reparăm pentru că ei sunt proprietari. Neavând asociație și neaccesând fonduri noi nu putem să facem. Și sunt multe blocuri care arată groaznic, au început să cadă fațadele, de pe acoperiș, țiglele.

Eram în cartierul Columbia la blocurile turn și le spuneam să își facă asociație și o să le punem și lift. Păi, cine o să plătească, îmi ziceau, nu dau 10 lei pentru curățenia blocului, pentru măturatul scării blocului, cine o să dea bani pentru mentenanța liftului respectiv?”, a mai precizat viceprimarul din Cernavodă.

O femeie din oraș a explicat pentru CTnews că oamenii nu și-ar fi permis aceste lucrări dacă nu erau ajutați de către Primărie.

“Arată rău blocul înainte să vină Primăria să lucreze la el. S-a făcut subsolul, s-a făcut acoperișul, acum montează pe pereți. Ne schimbă geamurile, ușa de la intrare, geamul de la intrare, pe casa scării. Au făcut o faptă foarte bună. Nu ne-am fi permis aceste lucrări. Totul e foarte scump. Singura posibilitate a fost să ne ajute Primăria”, a afirmat femeia din Cernavodă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*