FOTO VIDEO Primăria Cernavodă, achiziție de ultimă generație pentru Spitalul Orășenesc. A fost cumpărat un aparat Real Time PCR, cu care pot fi depistate cazurile de coronavirus, iar rezultatul este gata în cel mult o oră și jumătate

Spitalul Orășenesc Cernavodă. FOTO Paul Alexe

Pandemia de COVID-19 reprezintă o provocare majoră pentru fiecare dintre noi, iar consecințele asupra vieții noastre sunt greu de estimat. Totuși, pentru cei care nu au timp să-și plângă de milă, contextul actual reprezintă și un prilej ideal de a valorifica oportunitățile apărute. Un astfel de exemplu vine de la Cernavodă, acolo unde administrația publică locală s-a orientat rapid și a achiziționat un aparat medical de ultimă generație, care va îmbunătăți în mod substanțial calitatea serviciilor oferite cetățenilor urbei dunărene. Este vorba despre un aparat de analiză a probelor biologice, tip Real Time PCR, care va intra în dotarea laboratorului de analize medicale al Spitalului Orășenesc Cernavodă.

Decizia de achiziționare a aparatului Real Time PCR a fost luată în perioada în care s-a instalat starea de urgență la nivel național, din dorința de a identifica rapid cazurile de infecție cu noul coronavirus COVID 19 la nivel local, dar și pentru a proteja cetățenii orașului Cernavodă, în sensul de a nu fi nevoiți să se deplaseze la Constanța sau București pentru a face astfel de investigații medicale”, a declarat Nicoleta Duță, purtător de cuvânt al Primăriei Orașului Cernavodă.

Conform primarului Liviu-Cristian Negoiță, necesitatea utilării spitalului local cu un astfel de aparat a fost imediat înțeleasă de către aleșii locali, beneficiile asupra îmbunătățirii serviciilor medicale către locuitrii orașului fiind evidente.

“În alegerea ofertei câștigătoare a primat aspectul calității și al utilității pe termen lung, pentru că aparatul poate fi folosit pentru identificarea oricărei infecții virale sau bacteriene. De altfel, decizia finală cu privire tipul aparatului achiziționat i-a aparținut, așa cum este normal, unui specialist, medicul care, împreună cu echipa sa de la Spitalul Orășenesc, îl va opera”, a declarat pentru Constanța NEWS, primarul Liviu-Cristian Negoiță.

Valoarea achiziției este de 161.454 lei, sumă alocată de la bugetul local, iar termenul pentru livrarea echipamentelor este de șase săptămâni de la semnarea contractului, care a avut loc la începutul lunii iunie.

A fost deja recepționată de la furnizor hota de siguranță biologică a aparatului, urmând ca în perioada imediat următoare să se livreze și restul echipamentelor. Odată recepționat integral, echipamentul este ansamblat, pus în funcțiune și testat de către furnizor în prezența personalului medical din cadrul spitalului”, a adăugat Nicoleta Duță. 

Cadrele medicale vor fi instruite pentru folosirea în condiții de siguranță a echipamentului, iar odată cu punerea în funcțiune a acestui aparat, Spitalul Orașenesc Cernavodă își extinde spectrul și complexitatea investigațiilor oferite pacienților săi.

“Este vorba despre un aparat de ultimă generație, cum puține spitale, mai ales de mărimea spitalului nostru, au în dotare. Criteriul care a stat la baza achiziției este cel clasic, preț – performanță. Nu am dorit să facem rabat în ceea ce privește performanța, care este de nivel superior, în sensul că vorbim despre un aparat total automat.

Nu am dorit să facem rabat la calitate, astfel că am mai scăzut din preț achiziționând un aparat cu număr mic de situsuri, dar care poate să facă față în mod lejer la necesitățile orașului Cernavodă”, a declarat Dr.Sorin Tomasian – Șef Laborator Analize Medicale Spital Orășenesc Cernavodă.

Beneficiarii achiziționării acestui echipament medical performant sunt, evident, pacienții din zona orașului Cernavodă. Aparatul este unul mic, are doar două situsuri active și poate asigura ușor un număr de 20 de teste, zilnic.

“Printre altele, acest aparat are avantajul de a da un rezultat într-un timp foarte scurt. Celelalte aparate, care presupun mai multe etape, fiecare în camera respectivă și fiecare cu aparatul respectiv, pot da rezultatul în patru-cinci ore. La aparatul achiziționat de noi, odată introdusă proba, durează de la 45 de minute până la o oră și jumătate până ne oferă rezultatul”, a explicat Dr.Sorin Tomasian.

Un alt avantaj pe care le oferă acest tip de aparat este reprezentat de minima intruziune a factorului uman în operarea sa.

“Alte aparate, bune și acelea, sunt semiautomate, adică există mai multe aparate, care necesită încăperi separate pentru fiecare dintre componente, există factorul uman care intervine în fiecare dintre aceste aparate, ceea ce poate să genereze și un procent de eroare umană. În cazul aparatului achiziționat de noi, omul are intervenție minimă: colectează probele inițiale, le introduce în aparat și aparatul lucrează totul, de la A la Z”, a explicat medicul specialist constănțean.

Real Time PCR este un sistem complex de diagnostic molecular, automat, cu timp de analiză a probelor foarte scurt, ușor de utilizat.

“Pe înțelesul tuturor, orice organism viu, bacterie sau virus, conține informație sub formă de acizi nucleici. Aceștia sunt într-o cantitate foarte mică. Pentru ca noi să-i putem identifica trebuie, în primul rând, să-i putem multiplica. Aici intervine această enzimă, ADN sau ARN polymerase, care crește numărul de acizi nucleici până când aceștia devin identificabili.

Deci, dacă avem o bacterie sau un anumit virus, ce poate fi mai specific pentru virusul sau bacteria respectivă decât acidul nucleic? Dacă noi depistăm acidul nucleic este clar că avem de-a face cu o infecție generată de respectivul agent patogen”, și-a continuat expunerea Șeful Laboratorului de Analize Medicale din cadrul Spitalului Orășenesc Cernavodă.

Inițial, acest aparat va fi folosit pentru problema actuală, pandemia de infecție cu COVID 19, dar, evident, el poate fi utilizat în orice fel de altă infecție bacteriană sau virală.

Mă gândesc, acum, o aplicare foarte utilă într-un viitor apropiat va fi determinarea viremiilor la persoanele infectate cu virusul hepatitei B sau virusul HIV. Avem astfel de pacienți în comunitatea orașului Cernavodă și aceștia, în mod sigur, până acum, mergeau la Constanța sau la București ca să-și facă aceste analize, care constau în detectarea numărului de copii de acid nucleic viral în sânge, pentru a vedea cum evoluează tratamentul acestor persoane”, a concluzionat Dr. Sorin Tomasian.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*