FOTO VIDEO Primăria Cernavodă a accesat fonduri europene prin PNRR și reabilitează energetic trei clădiri importante ale unor instituții publice din oraș

Sediul Primăriei Cernavodă. FOTO Paul Alexe

Trei clădiri ale unor instituții publice din orașul Cernavodă vor îmbrăca haine noi, urmând a fi reabilitate energetic, ca urmare a accesării de fonduri europene aferente componentelor Valul Renovării și Fondul Local din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Cele trei proiecte depuse la Ministerul Dezvoltării de către administrația publică locală, aprobate și semnate la începutul anului, vizează reabilitarea energetică a sediului Primăriei orașului Cernavodă (proiect în valoare de 7.067.341,21 lei), reabilitarea energetică a sediului Utilități Publice Gospodăria Comunală Cernavodă (proiect în valoare de 2.049.132,95 lei), precum și reabilitarea și modernizarea Spitalului Orășenesc Cernavodă (proiect în valoare de 21.983.716,86 lei).

„Într-adevăr, avem trei proiecte cu finanțare europeană, pe PNRR, care deja s-au semnat, iar în zilele următoare vom da drumul la licitații și sperăm ca lucrările să înceapă cât mai curând”, a declarat viceprimarul Șerif Cîrjali, pentru CTnews.

În conformitate cu specificațiile proiectelor, lucrările vor fi ample și vor cuprinde reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, reabilitarea termică a sistemului de încălzire/sau a sistemului de furnizare a apei calde, instalarea de sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu, prin utilizarea surselor regenerabile de energie, lucrări de reabilitare/modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri, modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluții inteligente, precum și alte tipuri de lucrări prevăzute în proiect.

„În ceea ce privește spitalul, vom reabilita fațada, care va fi izolată cu vată bazaltică de 15, cu tâmplăria, vom pune fotovoltaice, se reabilitează instalația electrică. De asemenea, va fi păstrată arhitectura clădirii. La fel, pentru clădirea Primăriei va fi reabilitată fațada, pentru care proiectantul ne-a propus ceva nou, vor fi montate panouri fotovoltaice, înlocuită instalația electrică. În fine, la Gospodăria Comunală, unde în prezent nu avem agent termic, vor fi montate pompe de căldură și panouri fotovoltaice, pentru a fi independent energetic”, a explicat Șerif Cîrjali.

O reală provocare se află în fața constructorului care va obține realizarea lucrărilor la proiectul ce privește reabilitarea Spitalului Orășenesc Cernavodă, dat fiind faptul că activitatea instituției medicale nu trebuie perturbată.

„Lucrările se vor desfășura etapizat, sigur se va crea un pic de disconfort, dar nu se pune problema ca pacienții să nu beneficieze de serviciile medicale de care au nevoie. Va fi un program etapizat de realizare a lucrărilor care nu va afecta programul spitalului”, a dat asigurări viceprimarul Șerif Cîrjali.

Reamintim că, recent, spitalul a beneficiat de lucrări de amenajare a străzilor și aleilor adiacente, care au fost asfaltate și semnalizate corespunzător, atât în fața clădirii, cât și în spatele acesteia, fiind amenajate parcări și spații verzi.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*