FOTO VIDEO Intervenția cardiovasculară la Ovidius Clinical Hospital, locul unde expertiza umană se îmbină cu dotările de top pentru o nouă șansă la viață. Dr. Valentin Leica: „În zilele noastre, medicul este ajutat foarte mult de tehnologia de vârf și chiar de inteligența artificială”

Dr. Valentin Leica. FOTO Adrian Boioglu

În inima secției de Cardiologie de la Ovidius Clinical Hospital, se desfășoară povești profunde, în al căror fir narativ se întrepătrund tehnologia de vârf și expertiza medicală, în beneficiul pacienților care suferă de afecțiuni cardiovasculare. Medicul cardiolog Valentin Leica, specializat în cardiologie intervențională, șeful Secției de Cardiologie din cadrul OCH, dezvăluie culisele unui caz recent care ilustrează perfect această conexiune: o pacientă care se confrunta cu dureri toracale atipice, având, de altfel, în familie cazuri de bolnavi cardiaci, a ajuns la camera de gardă a OCH.

Din prima clipă, medicul Leica și echipa sa au avut în vedere posibilitatea unei boli coronariene, dat fiind contextul familial și simptomele pacientei.

„Nu trebuie niciodată să neglijăm factorul de risc familial. În momentul în care dumneaei a venit spunându-ne că fratele a fost și el la noi, direct gândul a plecat către posibilitatea ca în familie să existe o patologie transmisă genetic”, subliniază doctorul Valentin Leica.

Iar aici medicul pune exact punctul pe i. În mare parte, afecțiunile de tip cardiovascular se moștenesc din familie, totuși ele pot fi și dobândite.

„Factorii de risc precum diabetul, care se moștenește, colesterolul care și el se poate moșteni, reprezintă, pentru o boală cardiovasculară o stare agravantă. Cu cât factorii de risc sunt mai numeroși, cu atât probabilitatea de a dezvolta o boală cardiovasculară este mai mare”, atrage atenția cardiologul.

În astfel de situații, rapiditatea intervenției este crucială. Evaluarea stării pacientului și a modificărilor pe electrocardiogramă orientează decizia medicală, iar analizele de bază furnizează informațiile necesare pentru a determina momentul și tipul intervenției necesare. În cazul unei situații acute, așa cum este un sindrom coronarian acut, cu modificări caracteristice pe EKG, pacientul poate fi condus rapid în sala de operație, subliniază medicul Valentin Leica.

„În zilele noastre, medicul este ajutat foarte mult de tehnologia de vârf și chiar de inteligența artificială. Cu cât erorile umane sunt mai puține și putem cere ajutorul inteligenței artificiale, cu atât mai mult profită pacientul de pe urma acestei tehnologii de vârf”, afirmă specialistul.

Inteligența artificială se referă la diferite softuri capabile să calculeze exact stenoza sau, mai clar, îngustarea și înfundarea arterelor, oferind medicului perspectiva clară asupra necesității unei intervenții chirurgicale de implantare a unui stent.

Cu toată acuratețea și eficiența de care dă dovadă, inteligența artificială încă nu a ajuns să ia locul medicului. Cel puțin nu în sfera chirurgiei cardiovasculare. Chiar și atunci când se recurge la inteligența artificială, cunoștințele și priceperea medicului sunt de neînlocuit. Pentru a putea diagnostica un pacient cu exactitate, nu ajunge doar introducerea anumitor valori într-un sistem de calcul. Experiența medicului este esențială pentru a ghida aparatura, oricât de performantă ar fi. Mai mult decât atât, componenta psihologică, emoțională pe care medicul o are încă nu poate fi replicată de niciun algoritm artificial modern. Conexiunea medicului cu pacientul, încrederea pe care specialistul i-o insuflă celui aflat în suferință sunt, de asemenea, ingrediente care pun umărul la reușita intervenției chirurgicale, dar și la recuperarea ulterioară. De aceea, importantă este și echipa care efectuează operația.

„Dacă vorbim despre o intervenție acută, în general, este nevoie de doi medici la masă. Orice montare de stenturi se face cu doi medici la masa de operație și cu cel puțin două asistente”, explică dr. Valentin Leica.

Recuperarea postoperatorie necesită ajustări ale stilului de viață și monitorizare constantă a factorilor de risc. Pacientul este încurajat să adopte o dietă sănătoasă, să renunțe la fumat și să își controleze regulat nivelul colesterolului și diabetul. Renunțarea la fumat este, conform medicului Valentin Leica, unul dintre cei mai importanți pași pe care îi poate face pacientul pentru prevenirea recidivelor.

„Pacientul se poate considera, după operație, un om normal, își poate relua viața de zi cu zi. Bineînțeles, există și un program de recuperare cardiologică, de care dispunem și noi în clinica noastră. Pacientul poate beneficia două săptămâni de fizioterapie, kinetoterapie, de recuperare după un infarct acut pentru a învăța cam ce efort are voie să facă. De obicei, pacienții, după ce suferă un infarct acut, intră într-o stare de panică și toți întreabă ce au sau nu au voie să facă. Prin acest program de recuperare medicală, pacienții prind încredere în ceea ce pot face și învață ce nivel de efort le este recomandat”, a mai adăugat șeful Secție de Cardiologie din cadrul OCH.

Cazurile care le lansează chirurgilor cardiovasculari cele mai intense provocări sunt acelea ale pacienților care ajung la clinică cu ocluzii cronice de artere coronariene.

Există totuși și pentru aceste cazuri o soluție. Grea, riscantă și nu se face oricum, ci se face doar dacă există o viabilitate, dacă zona respectivă a inimii încă este vie, pentru a merita riscul de a interveni pe o arteră închisă cronic, de luni sau ani de zile”, a mai precizat doctorul.

În cele din urmă, doctorul Leica subliniază că, indiferent de complexitatea cazurilor, există întotdeauna speranță și soluții pentru pacienții care suferă de afecțiuni cardiovasculare. Echipa de la Ovidius Clinical Hospital este dedicată să ofere tratamente personalizate și îngrijire de înaltă calitate, pentru a reda pacienților posibilitatea de a duce o viață normală și activă.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*