FOTO VIDEO Prima artoplastie de umăr realizată în mediul privat în Dobrogea a avut loc la Ovidius Clinical Hospital. Echipa medicală a salvat umărul unui pacient englez, care fusese distrus acum cinci ani

Dean Edgar și medicul Titi Marian Băjenescu. FOTO Paul Alexe

Premieră chirurgicală pentru Dobrogea, în domeniul medical privat! Recent, la Ovidius Clinical Hospital, o echipă medicală condusă de dr.Titi Marian Băjenescu (medic primar ortopedie-traumatologie) a realizat o artoplastie de umăr, intervenție chirurgicală de mare complexitate, care presupune înlocuirea articulației bolnave a umărului cu un mecanism alcătuit din componente de metal și plastic. Pacientul, un cetățean englez în vârstă de 59 de ani, suferise un implant de placă, cu tijă și șuruburi, în urmă cu cinci ani, dar lucrurile au evoluat într-un mod nefericit.

Mi-am distrus umărul, a fost dislocat, în urmă cu cinci ani. A fost reparat, cu implant de placă cu șuruburi și tijă, dar după ce placa a fost extrasă, în urmă cu trei ani, nu s-a mai vindecat. Am pierdut din ce în ce mai mult din capacitatea de mișcare. L-am întâlnit pe medicul chirurg (nr.: Dr. Titi Marian Băjenescu), i-am arătat scanarea CT și a văzut că umărul meu era, practic, complet distrus. Osul nu creștea în direcția bună și nu-mi mai puteam mișca umărul deloc, a povestit, pentru CTnews, Dean Edgar, pacientul în cauză.

La rândul său, la vederea stadiului în care se afla umărul pacientului său, medicul chirurg a fost rezervat cu privire la șansele de reușită ale intervenției, însă a luat decizia de a realiza intervenția chirurgicală.

Este o intervenție chirurgicală practicată în premieră într-un serviciu privat, în Dobrogea. De ce la Ovidius Clinical Hospital? Pentru că aici sunt întrunite atât dotările tehnice, cât și medicale, astfel încât pacientul să fie în deplină siguranță, pre și post-operator, a explicat dr.Titi Marian Băjenescu, medic primar ortopedie-traumatologie, cel care a avut alături de el o echipă medicală foarte bine pregătită.

Medicul constănțean a explicat, pentru CTnews, în ce a constat intervenția. Cum decurge intervenția este foarte complicat de explicat, dar, pe scurt, presupune tăierea celor două oase care formează articulația umărului și înlocuirea lor cu o proteză, care este formată din mai multe părți, o proteză articulată, biocompatibilă, care nu este respinsă de către organism și, mai mult decât atât, este acoperită cu un material, numit hidroxiapatită, care îi permite protezei să se integreze în os, așa fel încât să facă front comun cu organismul.

Un aspect important în ceea ce privește reușita deplină a unei artoplastii la umăr constă în modul în care este efectuată recuperarea post-operatorie, iar acest lucru rezultă chiar din mărturisirea medicului constănțean, care ne-a spus că înainte de a lua decizia de a face această intervenție la Ovidius Clinical Hospital s-a asigurat că pacienții săi vor avea posibilitatea de a face recuperarea cu un foarte bun specialist în kinetoterapie.

Recupararea pacientului după o astfel de operație este foarte importantă și începe imediat post-operator. Pacientul, din prima zi post-operator, simte că are un alt umăr, simte că poate să miște mai mult decât o făcea înainte, iar treptat, de la o zi la alta, el va reuși să-și facă, aproape în totalitate, activitățile cotidiene. Acum, depinde de la pacient la pacient.

Pacientul pe care l-am operat vrea să joace hochei. El este un împătimit al hocheiului și nu mai putea face asta. Sunt alți pacienți, mai în vârstă, care doresc să facă doar mâncare, să se pieptăne… Depinde de la pacient la pacient ce nevoi au, iar aceste lucruri trebuie discutate înainte, astfel încât ce poate oferi medicul și ce așteptări are pacientul să fie întrunite, a explicat dr.Titi Marian Băjenescu.

De altfel, de modul spectaculos în care evoluează, post-operator, starea pacientului jurnaliștii CTnews s-au putut convinge în timpul discuției cu acesta. La doar două zile de la intervenție, pacientul recunoștea că poate face mișcări pe care nu le-a mai făcut de ani de zile. Inclusiv de a ne arăta universalul semn… “OK”!

Acum, mă simt obosit, dar am o stare generală bună, îmi pot mișca umărul din nou, umăr pe care l-am distrus în urmă cu cinci ani, la București, și care, din nefericire, nu s-a vindecat după două operații. Deci, acum sunt aici, la Constanța, chirurgul mi-a fost recomandat de către tatăl prietenei mele, iar acum sunt un om foarte fericit. Îmi pot mișca din nou mâna, ceea ce nu mai puteam, iar lucrurile merg spre bine, mai am mult de lucrat, la recuperare, în perioada următoare, dar, da, sunt foarte fericit, a mărturisit Dean Edgar.

El speră să se recupereze cât mai repede și, chiar dacă este conștient că marea sa pasiune, hocheiul pe gheață, reprezintă o provocare ce presupune o doză mare de risc, speră ca în cel mai scurt timp să poată încălța, măcar, patinele pentru patinaj. Da, am jucat hochei pe gheață mulți ani, dar îmi place, de asemenea, să patinez. Nu cred că voi mai juca hochei, pentru că doctorul mi-a spus că este mult prea riscant, dar dacă se va deschide patinoarul aici, la Constanța, la fel ca anul trecut, îmi voi lua patinele și voi merge pe gheață. Dar, cred că voi face mai puțin sport de forță de acum, voi alerga mai mult, lucruri ca acesta, vom vedea, a mai spus Dean Edgar.

Acesta a dorit să evidențieze și condițiile foarte bune pe care le-a găsit la Ovidius Clinical Hospital, fiind încântat de profesionalismul și amabilitatea cadrelor medicale și a personalului auxiliar, dar și de condițiile de cazare.

Un spital foarte bun, staff-ul a fost superb, foarte prietenos. Româna mea nu este foarte bună, dar cei care m-au îngrijit vorbesc engleză, ceea ce este fantastic, doctorul vorbește engleză, chiar și îngrijitoarele vorbesc engleză. Deci, a fost o experiență foarte bună… Este curat, este cald… Da, este un frumos hotel, pardon, este un spital excelent! Cu siguranță, recomand cu toată căldura. Absolut!, a concluzionat, vizibil încântat, Dean Edgar.

Mai trebuie spus că artoplastia de umăr este o intervenție complexă, pentru realizarea căreia trebuie îndeplinite mai multe condiții, esențial fiind nivelul de pregătire a echipei medicale, precum și dotările tehnice, de ultimă generație, ambele fiind puse la dispoziția pacienților aflați în nevoie de către Ovidius Clinical Hospital. Totodată, înainte de a ajunge să fie operat, pacientul va trebui să parcurgă câțiva pași.

“Această operație este indicată în momentul în care pacientul are durere și este pus în imposibilitatea de a-și efectua activitățile zilnice. În primul rând, el trebuie să se adreseze unui medic ortoped, după care va fi trimis la investigații suplimentare, radiografie, CT, RMN, în funcție de afecțiunile asociate, va fi văzut de medicul anstezist, de un cardiolog, iar dacă toate condițiile sunt întrunite el poate fi operat, în deplină siguranță. În funcție de particularitățile fiecărui caz, sunt mai multe tipuri de proteze care pot fi folosite, în funcție de necesitățile pacientului și diagnostic, a punctat dr.Titi Marian Băjenescu.

Pacienții care doresc o programare la Ovidius Clinical Hospital pot lua legătura cu spitalul la telefon (0241 480 400 și 0241 766 624), e-mail (office@ovidius-ch.ro) sau direct la adresa spitalului (Ovidiu, Constanța, DN 2A, km 202+880). Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.ovidius-ch.ro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*