FOTO VIDEO Președintele CJC, Florin Mitroi: „Vreau transplant renal și de ficat la Constanța”. Spitalul Județean, în plină transformare cu echipamente, structuri noi și o echipă care promite

Florin Mitroi. FOTO Cristina Sîmbeteanu

Schimbările de la vârful Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța (SCJU) și implicarea activă a Consiliului Județean Constanța (CJC) în susținerea sistemului sanitar județean dau roade vizibile. La conferința de presă organizată miercuri, 23 iulie, la finalul ședinței CJC, președintele Florin Mitroi, managerul SCJU Raluca Vericeanu și dr. Adnan Mustafa au detaliat evoluția la zi  a  proiectelor implementate deja în spital și planurile ambițioase pentru perioada următoare.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Florin Mitroi, a subliniat că ultimele trei luni au adus schimbări consistente, atât în Spitalul Județean, cât și în unitățile medicale subordonate.

„Consider că în ultimele trei luni se simt schimbări majore, atât în Spitalul Județean, cât și în celelalte subordonate. I-am rugat ca astăzi să fie alături de mine și pe doamna manager și pe domnul dr. Mustafa, care este și președinte al Consiliului de Administrație al spitalului”, a declarat Mitroi.

Acesta a reafirmat angajamentul administrației județene pentru dezvoltarea sistemului de sănătate și a vorbit despre ambiția de a aduce transplantul renal și hepatic la Constanța.

„Sănătatea a fost, este și va rămâne un pilon prioritar pentru mine și pentru cetățenii județului. Îmi doresc să avem și noi transplant renal și de ficat. Este o ambiție personală pe care cred că o putem realiza cu actuala echipă”, a transmis președintele CJC.

De altfel, în ședința ordinară a CJC de astăzi, consilierii județeni au aprobat o serie de proiecte complementare domeniului sanitar, vizând în special dezvoltarea serviciilor sociale. Un exemplu este proiectul de transformare a unei clădiri din municipiul Constanța într-un Centru de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități (CABR Ovidiu), în valoare de peste 31 milioane lei. Proiectul va oferi sprijin specializat pentru integrarea persoanelor vulnerabile în comunitate și pe piața muncii.

Totodată, a fost aprobat un parteneriat în cadrul unui program național prin care DGASPC Constanța, alături de alte 19 direcții județene, va beneficia de fonduri pentru creșterea capacității de inserție profesională a persoanelor cu dizabilități – un demers ce reflectă o viziune integrată asupra sănătății și incluziunii sociale.

Modernizare în profunzime, la SCJU Constanța

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, Raluca Vericeanu, a prezentat lista obiectivelor deja atinse în primele luni de mandat, cu accent pe reconfigurarea structurii spitalului.

„Am încheiat anumite task-uri pe care le-am anunțat la începutul mandatului: am introdus în structura spitalului Laboratorul de Analize, Laboratorul de Cateterism și Angiografie Cardiacă, Laboratorul de Electrofiziologie Cardiacă și Compartimentul de Radiologie Intervențională. Toate funcționează acum pentru bolnavii internați, nu pentru ambulatoriul integrat”, a explicat Vericeanu.

Managerul a explicat inclusiv faptul că accesul la aceste servicii este, deocamdată, limitat la pacienții internați, din cauza constrângerilor structurale și a lipsei de personal. De asemenea, a subliniat că investigațiile pentru infarcte cronice sunt efectuate de un singur medic, dr. Adnan Mustafa, în timp ce urgențele acute sunt tratate prin programul AP-ATI, cu sprijinul unei echipe mixte public-privat.

„Sperăm ca până spre sfârșitul anului viitor să atragem medici care, cu ajutorul Comisiei Naționale, să obțină echivalarea atestatelor obținute în Europa”, a adăugat aceasta.

Nevoie acută de gărzi permanente pentru cazurile cardiace grave

Pentru a putea funcționa cu un sistem de gărzi permanente, spitalul ar avea nevoie de patru cardiologi și 21 de asistente. Momentan, în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) activează un singur medic de specialitate.

„Am început demersurile pentru modificarea structurii Spitalului Județean, prin suplimentarea cadrelor din UPU – documentația este depusă, așteptăm de la dl. Arafat acordul”, a precizat managerul SCJU.

Totodată, Consiliul Județean a aprobat înființarea UAVCA – Compartimentul de accidente vasculare, necesar pentru accesarea programului național de trombectomii. În prezent, aceste intervenții salvatoare sunt susținute din sponsorizări și fonduri de la CJC.

„Probabil că într-o lună, o lună și jumătate, vom primi avizările astfel încât trombectomiile să fie finanțate prin Ministerul Sănătății. Pe 11 august va intra în funcțiune noul angiograf biplan, achiziționat printr-un proiect european”, a anunțat Vericeanu.

În paralel cu investițiile medicale, CJC a făcut demersuri și pentru extinderea serviciilor sociale în județ. În comuna Băneasa, a fost preluat un teren destinat înființării unui Centru județean pentru tratarea și prevenirea dependențelor – un proiect de interes public major.

Dr. Adnan Mustafa: „Este un vis devenit realitate”

Președintele Consiliului de Administrație al SCJU, dr. Adnan Mustafa, a vorbit cu emoție despre dezvoltarea compartimentelor noi în spital și motivele pentru care s-a alătura echipei spitalului public.

„A fost un vis de a dezvolta acest laborator și aceste compartimente în Constanța, pentru că era un gol imens. Cred că eram singurul județ care nu le avea în organigramă. Sunt foarte mândru și nu mă așteptam să se întâmple atât de repede”, a mărturisit Mustafa.

Medicul a menționat că odată cu înființarea acestor structuri, spitalul va putea accesa programe naționale de sănătate, ceea ce va atrage fonduri suplimentare și va permite tratarea pacienților cronici, nu doar a urgențelor:

„Nu trebuie înțeles că dintr-o dată vom putea rezolva toate cazurile. Suntem limitați momentan de lipsa fondurilor și a programelor. Dar zilele acestea facem toate demersurile necesare pentru ca secția de Cardiologie să fie eligibilă pentru accesarea acestor fonduri.”

Sezonul estival aglomerează UPU. Aparținătorii, în vizor

Managerul SCJU a tras un semnal de alarmă și în legătură cu supraaglomerarea UPU în sezonul de vară, pe fondul afluxului de turiști, dar și al obiceiului pacienților de a ocoli cabinetele medicilor de familie și ambulatoriile.

„Am început să dublăm personalul în weekend-urile critice, în funcție de cum se aglomerează litoralul, dar ducem lipsă de personal”, a explicat Vericeanu.

Un alt demers important anunțat vizează controlul accesului în UPU, pentru a limita prezența aparținătorilor care vin în număr excesiv. Managerul SCJU Constanța și-a încheiat intervenia de la Consiliul Județean prin a anunța că spitalul a început demersurile pentru achiziționarea acces controlului pe barieră, pe uși și pe proiectul din UPU, cu scopul de a limita accesul aparținătorilor care adesea vin în număr exagerat pentru un singur pacient. Aparținătorii, subliniază Vericeanu nu au ce să caute în Urgență cu pacientul, accesul lor fiind permis doar în spațiile de așteptare. Spitalul Clinic Județean de Urgență dispune și de un sistem eficient de anunțare prin SMS atunci când se ia decizia ca pacientul tratat în Urgență să rămână internat.

Investiții rutiere amânate, dar în vizor

În cadrul aceleiași conferințe, Florin Mitroi a vorbit și despre Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, menționând că proiectele de infrastructură rutieră din județ pentru care s-a depus deja documentație ar urma să intre în execuție abia anul viitor.

De asemenea, consilierii județeni au aprobat astăzi rectificări bugetare pentru mai multe instituții subordonate, printre care Teatrul de Stat, Muzeul de Istorie Națională și DGASPC Constanța. În cazul Spitalului Județean, s-a operat o diminuare de buget de peste 37 milioane lei, dar care nu afectează totuși proiectele majore aflate deja în execuție. Totodată, bugetul general al județului a fost majorat cu peste 12 milioane lei, pentru a răspunde nevoilor operaționale în creștere.

De altfel, Florin Mitroi crede că PNI „Anghel Saligny” trebuie să meargă mai departe, întrucât a reprezentat, până acum, un sprijin substanțial pentru primării și a degrevat consiliile județene de presiunea unor investiții greu de susținut.

Ne vedem și pe DELTA TV – Televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud-Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Reportajele și emisiunile de calitate sunt pe www.deltatv.ro

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*