FOTO VIDEO Pregătiri pentru Bobotează, la Constanța. Peste 10.000 de credincioși sunt așteptați la slujba din Portul Tomis. Vor fi împărțite 200.000 de sticle cu aghiazmă mare

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. FOTO Cristina Sîmbeteanu

Pregătirile pentru sărbătoarea Botezului Domnului sunt în toi, astăzi, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța. Zeci de voluntari lucrează neîncetat, dis-de-dimineață pentru a eticheta cele 200.000 de sticle din plastic care, sâmbătă, pe 6 ianuarie, de Bobotează, vor fi umplute cu aghiazma mare și oferite credincioșilor.

„Zilele luminate prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului se apropie. Mâine este ajunul Bobotezei. Sigur, ne-am pregătit, am comandat 200.000 de sticle, mai sunt de adus aproape jumătate din câte avem aici. S-au pregătit deja etichetele, se etichetează, credincioșii sunt râvnitori. Mâine se vor umple cele 200.000 de sticle. Vor fi mulți voluntari, avem multe butoaie și iată, aghiazma de la Bobotează este atât de folositoare, pentru că este aghiazmă mare ce se ia numai cu post și cu dezlegare. Se săvârșește o singură dată pe an, se ia de pe 5 ianuarie până pe 14 ianuarie, când se încheie sărbătoarea Botezului Domnului”, a explicat Înalt Preasfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, joi, în cadrul unei conferințe de presă susținute din mijlocul grupului de voluntariat.

Înalt Preasfinția Sa a mărturisit în fața camerelor de filmat că, anul trecut, a avut privilegiul de a vizita Iordania și de a fi martor la acea clipă dumnezeiască în care:

„Iordanul s-a oprit și toată lumea s-a bucurat de această minune, pentru că atunci când Mântuitorul Hristos a intrat în Iordan ca să fie botezat de către Ioan, râul Iordan i-a făcut loc. Pentru că este stăpânul întregii făpturi, Fiul lui Dumnezeu. Este prima mare minune a arătării Sfintei Treimi la Iordan, când Fiul intră în râul Iordan și când Ioan Botezătorul aplecându-se Mântuitorul ca să fie botezat, toarnă apă pe capul lui Iisus și cerul se deschide, Duhul Sfânt se pogoară în chip de porumbel, iar glasul Tatălui se aude: «Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit». Este marea minune cu care își începe Mântuitorul Hristos activitatea sa e propovăduire a dragostei Părintelui Ceresc care cheamă întreaga omenire la iertare”.  

Înconjurat de voluntarii care, an de an, aleg să vină la Arhiepiscopie pentru a eticheta sticlele în care va fi păstrată aghiazma mare, IPS Teodosie a vorbit astfel despre semnificația sărbătorii de Bobotează:

„Este o sărbătoare cosmică, care cuprinde și cerul și pământul și pe Dumnezeu și pe oameni și pe îngeri. (…) „Aghiazma este nestricăcioasă, este plină de darurile Duhului Sfânt. De aceea, cine bea din această aghiazmă își sfințește sufletul și trupul și se face părtaș la comuniunea cu Dumnezeu.”

Doamna Ghița Badea mărturisește, cu bucurie, că vine an de an la etichetarea sticlelor de aghiazmă.

„De câțiva ani vin, măcar două zile și tot vin. Mă simt eu bine dacă fac ceva de la începutul anului și pentru Dumnezeu și pentru oameni, fiindcă noi facem destule, dar asta mai greu e. Să îți rupi timpul, să vii, dar e bine”.

Și nu este singura enoriașă care vine an de an la Arhiepiscopie, motivată de simpla dorință de a dărui din timpul său comunității.

„Al patrulea an sunt. Vin, am venit și cu surorile, am venit și cu colege, venim pentru sănătate și iertarea păcatelor, pentru bine Bisericii, să ajutăm, căci cu oameni se face totul. Sfinți că dacă un pic ajuți la ceva, Dumnezeu îți dă în chip nevăzut. Când îți plătește un necaz, Dumnezeu te salvează”, este de părere o altă voluntară.

Între 10.000 și 20.000 de credincioși sunt așteptați, pe 6 ianuarie, la ampla ceremonie religioasă de sfințire a apelor, pe care IPS Teodosie, alături de un întreg sobor de preoți, o va oficia în Portul Tomis din Constanța. Chiar dacă gerul Bobotezei a rămas doar o zicală în amintirea colectivă, IPS Teodosie a promis că pe faleza din Constanța va exista și anul acesta tradițională cruce din gheață și, tot în spiritul tradiției, vor fi aruncate în apa mării trei cruci din lemn pe care temerarii sunt invitați să sară să le recupereze.

Programul Înalt Preasfinției Sale Teodosie, în ajunul sărbătorii de Bobotează și în ziua sfântă a Botezului Domnului va fi după cum urmează:

„Dimineață, de la ora 05:00 încep sfânta slujbă în biserică. La 07:20-07:30, voi ieși la aghiazmă în fața Catedralei. Apoi se vor umple sticlele cu aghiazmă, eu voi merge la cele două penitenciare, la 13:30 voi fi și la Hârșova, mâine. Voi sfinți apa, la Dunăre, la 13:30. Apoi, în ziua de Bobotează,  voi mai avea un program la Lacul Siutghiol, în Ovidiu, la ora 15:00. La ora 17:00 voi fi la vecernie, la Biserica «Sf. Ioan Botezătorul» din Constanța și duminică, de la ora 08:00, voi fi la Biserica «Sf. Ioan Botezătorul»”.

La fel ca anul trecut, pentru a evita eventuale incidente sau speculații neortodoxe, Arhiepiscopia Tomisului a pregătit mai multe ciubere din lemn de largi dimensiuni, care vor fi umplute cu zeci de mii de litri de apă pe care, în ziua sfințirii tuturor apelor, se vor preface în aghiazmă.  Procesiunea cu care Arhipiscopia Tomisului i-a obișnuit pe constănțeni nu va lipsi nici anul acesta, declară, IPS Teodosie. Carele cu boi vor colinda, ca în fiecare an, arterele importante ale orașului, oferind tuturor enoriașilor posibilitatea a primi aghizma mare.

„Vom ieși în procesiune, cu carele cu boi și măgari. Poimâine, sâmbătă, în ziua de Bobotează, pe la 11:15 vom ieși din Biserică, vom organiza procesiunea astfel încât, la 11:45, să fim în Portul Tomis, să începem, cel târziu la 12:00, Slujba Botezului Domnului. Vom merge și pe mare, vom arunca crucile, va fi sărbătoare deplină, ca de fiecare dată”, a dat asigurări Arhiepiscopul Tomisului.

Tot ca în fiecare an, forțele de ordine și echipele de salvatori se vor afla la datorie, în mijlocul oamenilor, pentru a preîntâmpina orice eveniment nedorit care ar putea perturba spiritul sărbătorii. Jandarmii vor asigura buna desfășurare a evenimentului organizat de Arhiepiscopia Tomisului, în timp ce un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere va asigura măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă pe durata procesiunii,de la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apelor. Totodată, pe faleza Cazinoului va fi şi un echipaj de paramedici care vor acorda primul ajutor medical de urgenţă persoanelor cu afecţiuni medicale, se arată într-un comunicat transmis de ISU „Dobrogea” Constanța.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*