FOTO VIDEO Portul Constanța intră în liga superioară a facilităților de transport din Europa prin investiția DP World în extinderea și modernizarea terminalului pe care îl operează

DP World extinde și modernizează terminalul pe care îl operează în Portul Constanța. FOTO DP World

În cel mult un an, Portul Constanța va deveni mai competitiv și se va putea lua la întrecere cu facilități de infrastructură similare din vestul Europei, precum porturile Hamburg sau Rotterdam. Totul va fi posibil odată cu finalizarea celui mai nou terminal de mărfuri construit de compania DP World România în Portul Constanța Sud-Agigea.

„Aici va fi noua platformă de depozitare a terminalului nostru, o suprafață de 16 hectare. Destinația principală este un terminal RoPax, RO-RO, și de asemenea, platformă de depozitare pentru mărfuri speciale. Bineînțeles, în cadrul proiectului reabilităm și trei dane, iar ca dotări speciale, pentru terminalul nostru de containere, cât și pentru terminalul RO-RO, vom avea un scanner drive-thru, care va ușura partea de inspecție a mărfurilor atât din containere, cât și din camioane, reducând timpii de așteptare și permițând eliberarea mărfii către clienții finali în cel mai scurt timp”, explică Sorin Petrec, șef proiecte speciale în cadrul DP World România.

Scanner-ul despre care amintește reprezentantul investitorului din Portul Constanța este deja utilizat în porturile din Occident, este complet automatizat și are capacitatea de a funcționa în flux de 24 de ore. Capacitatea scanner-ului este de până la 70 de unități pe oră, în comparație cu cea de patru unități pe oră a scannerelor operaționale la ora actuală.

Un avantaj important pe care îl aduce este acela de a putea fi conectat direct la sistemul de monitorizare al autorităților, astfel încât inspectorii vamali să aibă acces instaneu la informațiile privind natura mărfurilor din containere sau din camioanele aflate în tranzit. Astfel, clienții nu vor mai fi nevoiți să aștepte și câte două zile pentru deciziile de eliberare a mărfii, procesul fiind scurtat la patru până la șase ore. În plus, sistemul de ultimă generație este și prietenos cu mediul, afirmă reprezentanții investitorului.

În prezent, Portul Constanța constituie poarta de acces principală prin care mărfurile din Asia ajung inclusiv în vestul Europei. DP World România își propune să fructifice cât mai mult acest avantaj și să vină în sprijinul clienților, prin lărgirea spațiului de care dispune actualul terminal, dar și prin optimizarea la standarde înalte a calității serviciilor oferite.

„E cea mai importantă investiție din Portul Constanța. Această investiție va crește capacitatea de operare din Portul Constanța, nu doar în terminalul nostru, va solidifica poziția noastră geostrategică de poartă de intrare pe parte de est a Europei, pe unde fluxurile de mărfuri din Asia, din Orientul Mijlociu vor veni într-un mod mult mai eficient, nu doar pentru România, ci și pentru Austria și Germania, respectiv pentru restul Europei”, subliniază directorul general al DP World România, Cosmin Cârstea.  

Practic extinderea terminalului de containere operat de DP World în Portul Constanța Sud Agigea vine ca o alternativă la traficul terestru de mărfuri care vin încărcate în camioane și care tranzitează, până la destinație, în statele vest europene mai multe țări și implicit mai multe puncte vamale, unde traficul se blochează în mod constant, uneori chiar cu zilele. Noul proiect, care ar urma să fie complet finalizat cel târziu în decembrie 2023, vine ca o alternativă mult mai eficientă în ceea ce privește predictibilitatea, performanța și productivitatea transportului internațional de mărfuri.

Directorul general al DP World România susține că investiția, chiar dacă făcută pe timp de recesiune, este un răspund la nevoile existente în piață, dar și o previziune pentru ceea ce va urma după ce recesiunea se va fi încheiat.

„Noi încercăm să aducem în portul Constanța fluxuri de marfă care nu vin în portul Constanța”, mai arată acesta.

Tipurile de mărfuri operate prin terminalul DP World de la Constanța diferă de la automobile, componente tehnice, până la importuri și exporturi de fructe și legume.

„Foarte mulți logisticieni din centrul Europei își organizează fluxul de mărfuri prin România, chiar dacă destinația finală nu este România”, completează Cosmin Cârstea, care argumentează că practica aceasta este mai eficientă, mai rapidă și mai predictibilă.

„Nu uitați, Portul Constanța este un port european, din perspectiva chiar și aderării la Schengen, noi în portul Constanța suntem pregătiți, avem scannere, avem capacități de control, iar de la anul vom avea unele și mai performante ca și viteză, ca și eficiență”, conchide reprezentantul DP World România.

Întreaga investiție se ridică la suma de 75 de milioane de euro, din care 45 de milioane sunt bani accesați prin programe europene de dezvoltare a infrastructurii, iar restul finanțării provine din fondurile proprii ale companiei.

Proiectul de extindere a terminalului DP World de al Constanța a debutat în luna mai a acestui an, iar după șase luni, progresul lucrărilor este de 30%. Planul investitorului este de a prelua gradual bucăți din noul terminal pe măsură ce șantierul avansează. Astfel, proiectul ar putea începe să devină funcțional încă din luna aprilie a anului viitor. Mai mult decât atât, pe lângă eficientizarea în ansamblu a infrastructurii, terminalul extins va genera și noi locuri de muncă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. FOTO VIDEO DP World România pune și mai mult umărul la creșterea atractivității Portului Constanța cu eficientizarea și extinderea traficului de mărfuri prin dezvoltarea unui nou terminal multimodal – CTnews

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*