FOTO VIDEO Parlamentarii USR de Constanța continuă demersurile pentru stoparea construcției de pe plaja de la Corbu. Ei acuză că această poveste începută acum 18 ani are și un iz de corupție

Lideri USR Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Parlamentarii USR de Constanța continuă demersurile pentru stoparea construcții de pe plaja de la Corbu, un proiect imobiliar realizat într-o zonă protejată, acolo unde nu ar putea fi construită. Senatorul Remus Negoi și deputații Cristina Rizea și Stelian Ion au organizat, joi, o conferință de presă, în care au vorbit și despre situația construcției de la Corbu și care sunt pașii pentru ca aceasta să fie stopată.

Deputatul Stelian Ion a spus că în 2004 au fost acaparate niște zone de teren care ar fi trebuit să intre în proprietatea publică a statului.

“Ați văzut demersurile pe care le-am avut legate de speța construcțiilor de la Corbu, construcții pe o zonă unde nu ar trebui să se regăsească asemenea lucrări, într-o zonă protejată. Acolo lucrurile sunt complicate, sursa neregulilor este veche, de prin 2004, când prin niște acte ale Consiliului Local Corbu au fost acaparate niște zone de teren care mai degrabă ar trebui să intre în proprietatea publică a statului fiind niște zone mai degrabă de plajă decât de terenuri libere pentru construit”, a explicat Stelian Ion.

El a precizat că parlamentarii USR vor analiza foarte atent cum a fost dobândită proprietatea pe acel teren.

“Salut decizia prefectului de a ataca în contencios-administrativ acele acte, autorizații de construire și celelalte acte administrative. Vom analiza foarte atent, pentru că am primit o serie de documente de la modul în care s-a dobândit proprietatea pe acel teren și până la toate celelalte avize, legalitatea acestora. Important este că odată cu acțiunea prefectului se va și stopa lucrarea până la soluționare. Între timp vom analiza în ce măsură este posibilă reîntoarcerea în proprietatea statului a acelor parcele de teren”, a explicat Stelian Ion.

Deputatul Cristina Rizea consideră că ceea ce se întâmplă la Corbu poate fi catalogat drept un tun imobiliar.

Speța Corbu poate fi catalogată drept un mare tun imobiliar. Ceea ce se întâmplă acolo nu este deloc în regulă și trebuie analizat cu mare atenție modul în care s-au obținut aceste autorizații de construcție și actele care au stat la baza acestor autorizații. Am făcut o invitație publică și domnului ministru Tanczos Barna să vină alături de noi și să vadă ce impact are acest proiect sau sat pescăresc, cum am auzit că se numește, asupra mediului”, a declarat Cristina Rizea.

Ea a precizat că a solicitat Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral studiul legat de delimitarea falezelor Mării Negre, dar nu l-a primit, motiv pentru care s-a adresat instanței care i-a dat câștig de cauză.

Apropo de tunurile imobiliare, am solicitat de la ABADL în urmă cu câteva luni acel studiu geologic și geomorfologic de delimitare a falezelor Mării Negre ca să putem să vedem și noi actele prealabile care au stat la baza diverselor autorizații de construcție de pe litoralul Mării Negre. ABADL a refuzat să ne pună la dispoziție acel studiu și m-am adresat Tribunalului Constanța și chiar astăzi a venit soluția. A admis cererea și Tribunalul obligă ABADL să ne pună la dispoziție o copie certificată a acestui studiu”, a explicat Cristina Rizea.

Deputatul Remus Negoi crede că respectiva construcție din Corbu poate reprezenta și un dezastru ecologic în zona respectivă.

Este foarte important să punem cea mai mare presiune și nu întâmplător cu toții ne implicăm și parlamentari și colegi din filiala județeană și filialele locale în această speță pentru că e vorba nu numai de a opri un dezastru imobiliar care se întâmplă acolo, un dezastru ecologic, e vorba și de un semnal pe care trebuie să îl dăm, inclusiv prin solicitarea către prefect pe care noi am depus-o către domnul prefect. Salut și eu pe această cale hotărârea de a ataca în contencios administrativ toate avizele emise pentru acel proiect de pe plaja Corbu”, a spus Remus Negoi.

Cristina Rizea a precizat că în zona respectivă este interzis campatul, cu atât mai mult ar trebui să nu fie permise construcțiile din beton.

Acolo nu ai voie nici măcar să campezi, dar să construiești ceva. E clar că documentele care au stat la baza acelei autorizații de construcție nu sunt în regulă”, a mai spus Cristina Rizea.

Stelian Ion a dat câteva detalii despre situația juridică a acelui teren.

Stoparea construcțiile va avea loc de îndată ce va fi introdusă acțiunea în contencios-administrativ de către prefect. Perioada în care se va judeca această speță, e foarte posibil să intervină și asociații petnru protecția mediului în proces, ca intervenient, pe acea perioadă se vor analiza absolut toate documentele pentru că nu vorbim doar despre autorizații de construire și niște PUZ-uri, sut și niște avize, au fost multe acte administrative date de autoritățile din subordinea Ministerului Mediului de-a lungul timpului, au fost unele evaluări făcute și a fost tot acel lanț de transfer al proprietății din proprietatea publică s-a intabulat în interiorul localității și în felul ăsta a fost posibil prin legile retrocedării inițial un alt transfer după care alte vânzări. Situația juridică este complicată. De 18 ani a pornit acest val de acte juridice”, a mai spus deputatul USR.

El crede că se poate vorbi și de corupție în cadrul proiectului imobiliar de la Corbu.

Categoric văd la origine corupție, dar vorbim despre persoane care erau în politică atunci, unele nu mai sunt în politică, unele persoane au decedat. Vorbim de 18 ani de la data primelor acte. Cu siguranță a intervenit termenul de prescripție, pe noi ne interesează să salvăm ceea ce poate fi salvat. În rest, dacă vor fi identificate responsabilități în plan penal asta e o altă discuție”, a mai afirmat Stelian Ion.

O altă neregulă semnalată de către Remus Negoi se referă la faptul că nu avea voie Consiliul Local Corbu să transfere terenul din domeniul public în cel privat.

Nu avea voie Consiliul Local Corbu să transfere terenul din domeniul public în domeniul privat. Există o OUG care interzice construcții în arealul rezervațiilor protejate. Există acte normative care reglementează foarte clar regimul acestor terenuri și nu există dubii în această privință”, a încheiat Remus Negoi.

Pe plaja din Corbu se ridică un proiect imobiliar într-o zonă protejată care face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*