FOTO VIDEO Ordonanța austerității scoate din priză iluminatul festiv și topește gheața de pe patinoar. Soluțiile primarului Liviu Negoiță pentru a salva tradiția de la Cernavodă  

Primăria Cernavodă a început amenajarea Târgului de Crăciun. FOTO Cristina Sîmbeteanu

Atmosfera sărbătorilor de iarnă începe să prindă contur și la Cernavodă, unde Primăria susține că a făcut eforturi ca, anul acesta, locuitorii orașului și în special copiii, să se poată bucura de iluminatul festiv, care amplifică pretutindeni bucuria Crăciunului și Anului Nou.

Din păcate, spun reprezentanții administrației publice locale, așa-numita ordonanță a austerității, OUG nr. 90/27.10.2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar, a fost cea care a „furat” practic bucuria copiilor și tinerilor din Cernavodă de a avea un târg de Crăciun în adevăratul sens la cuvântului și atât de îndrăgitul patinoar.

„Noi i-am obișnuit pe cetățenii orașului cu surprize mari, însă Ordonanța 90 ne-a blocat total. N-am mai putut să facem achiziția pentru luminile de Crăciun, iluminatul festiv cum îi spunem noi. Nu am mai putut instala patinoarul, cum i-am obișnuit pe copii, an de an să fie gratuit și an de an să se poată bucura de un patinoar”, a declarat, pentru CTnews, viceprimarul orașului Cernavodă, Șerif Cîrjali.

Primarul Liviu Negoiță a găsit totuși o soluție pentru ca locuitorii din Cernavodă să nu resimtă chiar atât de crunt efectele austerității de la nivel național chiar în cea mai festivă lună din an. Ca atare, a cerut sprijinul sferei private, care n-a ezitat să întindă o mână de ajutor pentru bucuria comunității.

„Domnul primar s-a gândit să găsim sponsorizări. Am dat zvon în țară, să spun așa, celor care colaborează cu noi, domnul primar i-a chemat la o ședință, le-a explicat care este situația – pentru că este o situație urâtă – pe copiii și pe cetățenii din Cernavodă obișnuindu-i să le oferi explozie de lumini, patinoar și spectacol, acum să nu le mai oferi nimic. Le-a explicat că OUG 90 nu ne dă voie să facem achiziția respectivă, iar ei au pus mână de la mână și au sponsorizat. Sunt 13 firme care sponsorizează, 14 cu Euroaudit, care pune cei mai mulți bani, este vorba despre o donație de 330.000 de lei, iar de la firmele private am strâns 103.000 de lei”, a mărturisit adjunctul primarului Negoiță.

Din banii astfel strânși, administrația publică locală va putea asigura iluminatul festiv de pe podul de la intrarea în oraș, instalațiile și jocurile de lumini din centrul civic, din parc și de pe fațada Primăriei, a mai spus viceprimarul Cîrjali. Iar primele instalații de iluminat festiv au „înmugurit” deja printre crengile copacilor din centrul orașului. De asemenea, mai multe figurine îndrăgite de copii așteaptă să fie montate și alimentate cu energie electrică pentru a putea încălzi atmosfera geroasă a lunii decembrie.

„Noi ne-am apucat deja să montăm luminițele, bradul tot așa a fost o donație din partea unei persoane fizice, deci anul acesta am stat cu mâna întinsă, ca să nu lăsăm cernavodenii cu nimic. Da, am reușit să avem și un brad frumos și îi mulțumim domnului Spârcaș pe această cale, pentru că ne-a dat bradul din curte din dorința de a face ceva anul acesta.

L-am împodobit și îl vom mai împodobi și da, în zona de centru va fi și un târg de Crăciun, organizat tot așa de firme cărora noi doar le punem la dispoziție spațiul public, li-l închiriem, iar ei vin și își desfășoară activitatea. Vor fi tot felul de mâncăruri, tot felul de rulote, poate reușim să organizăm și un mic spectacol, noi încercăm să ieșim cât de cât cu fața curată, fiindcă ne este rușine de cetățeni, din cauza OUG 90 și trebuie să facem ceva pentru cetățeni, nu putem lăsa să nu se simtă sărbătoarea”, a mai adăugat Șerif Cîrjali, pentru CTnews.

Esența sărbătorilor de iarnă nu constă însă în prezența sau absența iluminatului festiv, ci în generozitate, în empatie și altruism. De aceea, în pofida restricțiilor impuse de ordonanța austerității, administrația publică din Cernavodă a găsit inclusiv mijloace pentru a putea oferi mici cadouri de sărbători elevilor și preșcolarilor de la școlile și grădinițele din oraș.

„Noi am dat deja pachetele cu dulciuri de la Moș Crăciun. Le-am împărțit la școli și la grădinițe, cei de la școli le vor oferi ei copiilor și mai pregătim o surpriză de Anul Nou, când vom organiza un spectacol de artificii. Măcar cu atât să putem să îi bucurăm pe cetățeni”, a mai completat viceprimarul.

Cel mai probabil, iluminatul festiv de la Cernavodă se va aprinde, oficial, peste aproximativ o săptămână, după ce echipele primăriei vor termina de montat și asamblat instalațiile. Chiar dacă anul acesta va lipsi punctul central de atracție, patinoarul, care în anii anteriori atrăgea inclusiv turiști în orașul de pe Dunăre, reprezentanții administrației publice locale își pun nădejdea că micul târg de Crăciun pe care îl vor organiza firmele din oraș va reuși să îi bucure pe oameni și să le insufle căldura și magia sărbătorilor.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*