FOTO VIDEO Orașul Murfatlar continuă parteneriatul transfrontalier pe axa Bulgaria – România – Ucraina. În orașul constănțean va fi modernizat un centru cultural, va fi construită o grădină de vară și va fi reabilit Monumentul Eroilor

Parteneriat transfrontalier pe axa Bulgaria – România – Ucraina, la Murfatlar. FOTO Paul Alexe

Vineri dimineață, la Murfatlar, a avut loc conferința de presă de lansare a Proiectului Dezvoltarea și promovarea moștenirii comune, proiect finanțat prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020. Proiectul este implementat de parteneriatul a trei orașe din Bulgaria, Ucraina și România, respectiv municipiul General Toshevo (în calitate de partener principal) și orașele Bolgrad și Murfatlar (parteneri de proiect), toate reprezentate în cadrul conferinței de presă la nivel de primari.

Sunt bucuros că am reluat prietenia și colaborarea cu cele două comunități, cele din General Toshevo și Bolgrad. Sunt proiecte mai mici, în pregătirea unor proiecte mai mari pe care le analizăm împreună cu cei doi omologi și pe care mi-aș dori să le implementăm. Este o colaborare care a început acum peste zece ani, deja am mai implementat alte două proiecte de genul acestora, în oglindă cu cele două comunități, iar acum este al doilea rând de proiecte, a explicat primarul orașului Murfatlar, Gheorghe Cojocaru.   

Actualul proiect are drept obiectiv principal sprijinirea dezvoltării socio-economice a celor trei comunități, prin îmbunătățirea potențialului turistic aferent dezvoltării și comercializării de produse turistice competitive. De altfel, printre țintele  proiectului se numără elaborarea și punerea pe piață de produse turistice competitive, bazate pe patrimoniul cultural, natural și istoric al celor trei comunități. Acest lucru se va concretiza în investiții care vizează restaurarea, reconstrucția și modernizarea siturilor cu semnificație culturală și istorică, prin sprijinirea dezvoltării antreprenoriatului local din sectorul turistic și cultural.

Avem o colaborare benefică, începută în urmă cu 10-12 ani, timp în care am implementat, în parteneriat, patru proiecte, iar cu partenerii din Bolgrad este al doilea proiect comun. În proiectul actual avem niște activități, niște lucrări, iar pentru noi cea mai importantă se referă la repararea căminului cultural din localitatea Dabovik, care aparține de primăria din General Toshevo. Mai avem și alte activități prinse în proiect, în care vom implica și mediul de afaceri local, antreprenori, a declarat, la rândul său, Valentin Dimitrov, primarul orașului General Toshevo (Bulgaria).

Pentru orașul nostru este un proiect foarte important, deoarece noi nu am implementat foarte multe proiecte europene, deci pot spune că este o experiență foarte pozitivă. Prezentul proiect ne va permite să restaurăm un monument de patrimoniu cultural și istoric, pavilionul de vară din incinta casei primului primar al orașului nostru, Sergei Malevinsky. Subliniez că proiectul este foarte oportun, în contextul în care, în acest an, 2021, vom marca 200 de ani de la înființarea orașului Bolgrad, a punctat și Serghii Dymytriiev, primarul orașului Bolgrad (Ucraina).    

Pentru orașul Murfatlar, investiția va include reconstrucția și modernizarea unui centru cultural, precum și furnizarea de echipamente pentru Casa de Cultură și un Centru de informare turistică.

Este un proiect important pentru comunitate, ca și investiții se vor realiza anumite lucruri, atât la noi, cât și la dânșii. La Murfatlar avem de reabilitat Casa de Cultură din IAS, dotarea ei, construcția unei grădini de vară, de reabilitat Monumentul Eroilor, un parc tematic, loc de joacă pentru copii. Toate acestea vin în beneficiul locuitorilor orașului Murfatlar, dar ținând cont și de investițiile din cele două localități partenere, legăturile care se fac între comunități, nu fac decât să ne apropie și să ne gândim la investiții și mai mari pe viitor, a detaliat edilul orașului Murfatlar, Gheorghe Cojocaru.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 1,15 milioane euro, din care valoarea finanțării nerambursabile este de aproximativ 1,05 milioane euro. Din această sumă, bugetul total ce revine orașului Murfatlar este de aproximativ 339 mii euro. Proiectul a fost demarat în luna iunie a anului trecut și este prevăzut să dureze 24 de luni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*