FOTO VIDEO Noi atracții la Microrezervația din Constanța. Iepurii de Patagonia își așteaptă vizitatorii după încheierea stării de urgență

Iepuri din Patagonia la Microrezervația Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Pandemia de coronavirus are efecte nebănuite în domenii la care nu te-ai fi gândit că o să schimbe planuri și modele comportamentale. Nu doar oamenii sunt afectați și societățile din care fac parte, ci mai nou vorbim și de animale. Nu e o afecțiune în sens biologic, ci de schimbare de plan.

Microrezervația de la Delfinariu avea pe lista de investiții a acestui an, achiziția câtorva perechi de maimuțe, pentru care construiseră cuști mari, spații largi și condiții din cele mai bune. Coronavirusul a pus stop acestor planuri de extindere și dezvoltare a ofertei către vizitatori. Directorul Adrian Bîlbă explică:

“La sfârșitul anului trecut, beneficiind de subvenții de la Consiliul Județean Constanța am reușit să facem niște investiții în Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, investiții care acum așteaptă animalele sortite a fi aduse. Asta este un pavilion pentru maimuțe, un pavilion în care urma să aducem maimuțe: lemurieni, cercopiteci sau macaci.

Situația cu această pandemie, mai ales când este vorba de specii potențial receptive, fiind vorba de primate, ne-a întârziat și ne va întârzia în continuare să populăm acest amplasament cu maimuțe. În consecință, am găsit altă soluție: am adus Mara de Patagonia, care imediat ce a venit a și făcut un pui.”

Mara de Patagonia sau Mara Patagoniei este un animal care pe unii îi duce cu gândul la iepure, iar altora le amintește de porcușorul de Guineea la o scară mult mai mare. Este un rozător dolofan care cântărește la maturitate 11 kilograme și poate să alerge cu 29 km/h. Este un campion la categoria lui. Indivizii din specia Mara de Patagonia formează perechi pe viață, și pot aduce pe lume câte 3 pui în fiecare an.

“Ele sunt niște mamifere foarte interesante și au o interesantă adaptare vizavi de reproducere. Puii când ies, sunt în stare să mănânce imediat, aleargă, au blană pe ei, este incredibil! Poate ați văzut un pui de cobai care mănâncă iarbă a două zi sau în ziua în care s-a născut. Mănâncă lapte, dar și iarbă.

Așa și puii de Mara: deja sunt definitivați la naștere față de mamiferele cu care suntem obișnuiți, care nasc pui fără par, neajutorați, alăptați și dependenți de mamă. În cazul asta, puiul de Mara de Patagonia este lângă mama lui. Și așa cum îl vedeți în imagini, are doar o săptămână de când s-a născut” explică biologul Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

Iepurele de Patagonia a fost adus recent la Microrezervația din Constanța. Unii spun că seamănă cu un cangur, dar e mai mic, alţii zic că e un iepure mai mare. Constănțenii care vor veni la Microrezervație vor avea ocazia să vadă şi cum arată puii unei astfel de specii.

“Avem pe Microrezervație multe animale interesante, multe amplasamente care se află în reparații adică în amenajări. Vă așteptăm la sfârșitul acestei perioade de carantină să ne vizitați, să le vedeți” – Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*