FOTO VIDEO Musulmanii din Eforie, nemulțumiți pentru că autoritățile locale tergiversează construirea noului gard al cimitirului musulman

Gardul cimitirului musulman din Eforie a fost dărâmat și nu a fost pus nimic în loc.

Situație extrem de neplăcută cu care se confruntă, de mai bine de un an, locuitorii de etnie musulmană din Eforie Nord. Aceștia reclamă faptul că autoritățile locale au demolat gardul împrejmuitor al cimitirului musulman, promițând că vor construi altul în loc, dar timpul a trecut, iar oamenii au rămas doar cu promisiunile și cu mizeria făcută de animale.

Gardul de la cimitirul musulman din Eforie Nord lipsește, momentan. Etnicii turci din localitate doresc să știe când va fi rezolvată această situație neplăcută. Vin animale la păscut, vin păsări, vin câini comunitari, pisici, care își fac nevoile pe morminte. Este o situație inacceptabilă, care a transformat un loc sfânt pentru noi, cu semnificații profunde pentru comunitatea musulmană, într-un teren viran. În   secolul al XXI-lea, când toleranța față de datinile, obiceiurile și credințele   cetățenilor este considerată un principiu obligatoriu de guvernare, este inadmisibil ca Administrația Locală Eforie să procedeze în acest mod, a explicat Aidîn Omer, președinte al filialei locale a Uniunii Democrate Turce din România (UDTR).

Deoarece situația este similară și în ceea ce privește cimitirul ortodox, aflat în imediata apropiere, enoriașii de ambele culte, musulmani și ortodocși, și-au manifestat, la fața locului, nemulțumirea.

Anul trecut, gardul a fost dat jos, iar consilierul local Levent Izet, cel care reprezintă UGTR în consiliul local, ne-a spus că se va pune un alt gard, mai bun. De atunci, aproape în fiecare săptămână primim același răspuns, se va pune, se va pune, dar vedeți și dumneavoastră, nimic nu s-a făcut. Au adus niste roabe de material și asta a fost tot, și-a exprimat nemulțumirea unul dintre locuitorii localității, Abdulgani Sunay.

Eu fac curățenie la mai multe cimitire musulmane din Dobrogea, am făcut aici acum două săptămâni, am vorbit iar cu enoriașii, trebuie făcut ceva. Vin câini, vin pisici, alte animale, oameni ai străzii… Noi avem aici bunicii, părinții, rudele noastre îngropate și nu este frumos să vină animalele să-și facă nevoile peste morminte și să murdărească un loc sfânt, a mai spus acesta.  

Credincioșii musulmani arată și în direcția Muftiatului Cultului Musulman din România, acuzându-l pe muftiul Iufuf Murat de lipsă de implicare.

“Cei de la muftiat cunosc foarte bine situația, care nu este unică în județ, dar nu vor să se implice”, a specificat Abdulgani Sunay.

Constanța NEWS a solicitat reprezentanților Primăriei Eforie un punct de vedere cu privire la această situație neplăcută, însă, până la ora redactării acestui material nu a primit niciun răspuns.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. FOTO VIDEO Musulmanii Din Eforie, Nemulțumiți Pentru Că Autoritățile Locale Tergiversează Construirea Noului Gard Al Cimitirului Musulman | 😷 SiteBucuresti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*