FOTO VIDEO Mii de constănțeni au participat la manifestările religioase de Bobotează. Măsurile de protecție împotriva noului coronavirus au fost… parțial respectate

Procesiunea de Bobotează de la Constanța. FOTO Paul Alexe

Manifestările religioase dedicate primei mari sărbători creștine din noul an, Botezul Domnului, au atras, la Constanța, câteva mii de credincioși, veniți pentru a asista la slujba ținută de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie. Boboteaza este sărbătorită pe 6 ianuarie şi, împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului.

Slujba de Bobotează a început dimineață, la ora 08.30, în interiorul Catedralei Arhiepiscopale “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, în prezența a aproximativ 100 de credincioși, alte câteva sute fiind în exteriorul locașului de cult. Dacă în interior, cu excepția clericilor, toată lumea a purtat mască și s-a încercat (fără prea mare succes!), să se păstreze distanțarea fizică, în exterior lucrurile au fost și mai complicate.

Majoritatea participanților a purtat mască (au făcut excepție așa-zișii antivacciniști, ușor de recunoscut după modul… primitiv de comportare, care denotă mari lacune de educație), însă distanțarea fizică a fost greu de respectat, mai ales în spațiul deloc generos de pe scările catedralei.

Iubiți credincioși, care ați venit la această sărbătoare, vă invit să mergem la malul mării, în Portul Tomis, pentru a sfinți marea și a continua slujba acolo. Carele cu boi și cu cai vor merge în fruntea procesiunii, apoi slujitorii și cu toții să mergem acolo, unde avem mai mult spațiu și nu trebuie să ne înghesuim, să nu supărăm autoritățile, s-a adresat celor prezenți, de pe treptele catedralei, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie. 

Înainte ca întreaga procesiune să pornească spre Portul Tomis, cei prezenți au auscultat Imnul de Stat al României, în interpretarea emoționantă a Coralei Armonia, aparținând Arhiepiscopiei Tomisului. În fruntea procesiunii s-au aflat patru care trase de câte doi boi, în care se aflau butoaie cu apă sfințită, urmate de slujitorii bisericii și o trăsură trasă de doi cai negri, în care s-a aflat și Arhiepiscopul Tomisului.

Slujba de Bobotează a continuat în Portul Tomis, în fața a aproximativ 3500 de credincioși, care au purtat măști, dar n-au respectat distanțarea fizică, stând umăr lângă umăr, în ciuda eforturilor depuse de jandarmii aflați la fața locului și a apelurilor făcute de către organizatori. După slujbă, ÎPS Teodosie s-a urcat într-o ambarcațiune a forțelor navale și, conform tradiției, a aruncat în mare trei cruci de lemn, după care au plonjat în apa rece 22 de tineri, fiecare având credința că astfel va avea un an mai bun și sănătate.

În acest an, primii care au ajuns la cele trei cruci de lemn au fost doi frați constănțeni, ambii angajați ai Asociației Naționale a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România, precum și un electrician din București. Imediat după ce au ieșit din mare, cei trei au fost felicitați de către Arhiepiscopul Tomisului, care a apreciat curajul de care aceștia au dat dovadă și i-a binecuvântat.

”Le mulțumesc că mi-au mărturisit o bucurie: au făcut vaccinul anti-coronavirus înotând în mare. Cred că e cel mai sănătos și mai natural vaccin”, a spus înaltul prelat.

În mod normal, în această perioadă a anului eram plecat cu copiii în cantonament, dar din cauza pandemiei n-am mai plecat. Anul acesta m-am bucurat să iau parte. Apa a fost destul de rece, dar afară este cald, față de alți ani. Ca de fiecare dată, am sărit împreună cu fratele meu, el a mai luat de patru ori crucea, dar pentru mine este pentru prima dată și sunt bucuros, a declarat, cu lacrimi de bucurie în ochi, Victor Fedul (40 ani), salvamar și antrenor de înot.

La rândul său, fratele acestuia, Mihail Fedul (31 ani), s-a declarat fericit că a reușit să ajungă la una dintre cele trei cruci, considerând că asfel va fi protejat și va avea noroc în noul an.

Din fericire, Maica Domnului și Dumnezeu m-au binecuvântat cu această cruce. Sunt fericit să fiu aproape de Dumnezeu, iar această cruce și respectarea măsurilor de protecție mă vor ajuta să fiu sănătos și să mă protejez.

A fost mult mai cald față de anii trecuți, a fost plăcut. Este pentru a treia oară când reușesc să iau crucea, după 2009 și 2013. Înseamnă sănătate, liniște și mult noroc. Cu siguranță o să ne protejeze de noul coronavirus, dar o să mă și vaccinez, că asta e soluția”, a declarat și cel de-al treilea câștigător, bucureșteanul Andrei Imbra (38 ani).

La finalul manifestărilor, cei prezenți au primit sticle cu agheasmă, Arhiepiscopia Tomisului pregătind pentru acest eveniment aproximativ 120.000 de recipiente cu apă sfințită. De asemenea, cele patru care trase de boi au plecat pe străzile municipiului, pentru a duce apă sfințită credincioșilor care nu au putut ajunge în Portul Tomis.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*