FOTO VIDEO Maimuțe din Madagascar, la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Adrian Bîlbă: “Este vorba de lemurieni, pe care intenționăm să-i aducem anul viitor”

Microrezervația din Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Anul Nou aduce lucruri noi la Delfinariul din Constanța. Administrația a pregătit pentru 2020 sosirea unor locatari de care ne vom bucura cu toții. Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Adrian Bîlbă, explică:

“La Complexul Muzeal de Științe ale Naturii există și o Grădina Zoologică. E deschisă tot timpul anului: un loc de relaxare în care vii cu familia, copiii în special, și unde te delectezi vis-a-vis de ceea ce înseamnă relația cu animalele, responsabilitatea față de acestea și fără doar și poate, afli lucruri noi.

Unul dintre lucrurile noi ce se poate afla de la noi este că în curând vor sosi primele maimuțe. Este vorba de lemurieni, pe care intenționăm să-i aducem anul viitor” spune directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Lemurienii sunt maimuțe mici care trăiesc doar pe insula Madagascar și pe alte câteva insule mici din apropierea acesteia. Ca toate celelalte maimuțe, lemurienii sunt animale sociale, care trăiesc în grupuri mari (30 de indivizi) iar colonia este condusă întotdeauna de o femelă dominantă.

La Constanța vor ajunge lemurienii cu coada inelată, o subspecie celebră în toată lumea. Compania americană Disney i-a introdus ca personaje în celebra producție de desene animate “Madagascar”. Lemurienii cu coadă inelată sunt maimuțe măricele care ajung să cântăreasca peste 2 kilograme – numai coada lor poate să atingă 60 de centimetri. Mănâncă de toate: fructe și frunze, flori, rădăcini, semințe, dar insecte.

“Deja le facem amplasamentul, le pregătim condițiile, însă nu vrem ca să-i aducem în mijlocul iernii ca perioada de adaptare, ci să aibă o perioadă de adaptare progresivă. Probabil că undeva în martie-aprilie, înainte de sezon, vom aduce acești lemurieni care vor constitui o primă prezență la Complexul Muzeal, la Grădina Zoologică din Constanța, numită și Microrezervatie.

Ei ne vor transmite informații vis-a-vis de strămoșii noștri, vis-a-vis de responsabilitățile față de anumite animale care din păcate trăiesc în medii restrânse, trăiesc în medii care suferă de prezența omului, de impactul antropic și care din păcate se află într-o situație de restriște.

Cei pe care-i aducem, nu suferă – este vorba de ringtails, sau cei cu coadă inelată, însă alte specii de lemurieni suferă de “condițiile” oferite de om. Spun în ghilimele condiții, pentru că nu sunt întotdeauna cele mai favorabile menținerii lor în natură” spune Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Ultimul raport dat publicității de către Uniunea Internaţională pentru Conservare a Naturii arată că, în Madagascar, lemurienii se află pe cale de dispariţie. Cauzele principale: distrugerea habitatului lor şi braconajul intensiv. Biologii spun că în lume sunt la ora actuală 25 de specii de maimuțe ameninţate cu dispariţia. Cele mai multe dintre ele provin din Madagascar (6), cinci sunt din Vietnam, trei din Indonezia şi două din Brazilia.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*