FOTO VIDEO Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, face bilanțul anului 2018. Străzi asfaltate, lucrări de infrastructură, singurul complex sportiv din sud-estul României și locuințe noi pentru nevoiași

Primarul comunei Cumpana, Mariana Gaju

În comuna Cumpăna lucrurile se mișcă cu repeziciune. Multe proiecte sunt deja începute, altele vor demara în prima parte a anului viitor: se repară străzi, se fac trotuare, se ridică un complex sportiv, vor apărea noi blocuri ANL. În Cumpăna trăiesc aproximativ 17.000 de persoane, dar cu siguranță aceste investiții vor atrage alți oameni care doresc să se bucure de o oază de liniște, departe de tumultul orașului.

Primarul Mariana Gâju vrea să mărească gradul de confort al locuitorilor comunei, să facă viața mai bună celor care trăiesc în Cumpăna prin diversele proiecte pe care le derulează. Unul dintre acestea este realizarea a aproape 11 kilometri de drumuri. Proiect început efectiv în urmă cu două luni, care are termen de finalizare un an, s-ar putea finaliza până la sfârșitul acestui an.

Am semnat contract de execuție pentru 10,8 kilometri de drumuri prin Programul Național de Dezvoltare Locală în luna septembrie a anului acesta. Am dat spre execuție ordinul de începere a lucrărilor, predarea amplasamentelor constructorului câștigător, așa cum prevede legea. În octombrie au început lucrările, timpul era încă bun. Străzile acestea au fost excavate, apoi au venit ploile și acum nu este decât noroi. Oamenii nu pot să iasă din curte cu mașinile, oamenii nu pot să iasă cu copiii să-i ducă civilizat la școală sau, Doamne-ferește, de altă intervenție. Vestea este că această lucrare într-o săptămână trebuie terminată pe toate cele trei străzi. Adică până la data 20 decembrie, străzile acestea trebuiesc să fie pietruite, să se poată circula și să ieșim în primăvară din ele. Lucrarea are termen de execuție și au trecut doar două luni. Suntem în termen, dar omul nu înțelege acest lucru”, a spus Mariana Gâju.

Ea a precizat că Primăria are în plan cinci proiecte de finanțare, patru dintre acestea fiind semnate prin  Programul Național de Dezvoltare Locală – PNDL. De asemenea, Agenția Națională de Locuințe urmează să ridice aici mai multe blocuri ANL. Administrația Locală nu a uitat nici de persoanele care fac parte din categorii sociale defavorizate și are grijă și de aceastea împreună cu parteneri privați.

Acolo unde administrația publică locală nu reușește singură cere ajutor, parteneriatele sunt de nădejde, tocmai de aceea este foarte important parteneriatul public-privat, nu doar cel cu ONG-urile, care sunt Asociațiile de Dezvoltare Comunitară Cumpăna precum și Habitat for Humanity Cumpăna, având deasupra capului Habitat for Humanity International România. Acele proiecte sunt necesare unei alte categorii sociale care a depășit vârsta de 35 de ani, deci nu mai pot fi beneficiari de locuințe ANL. Bineînțeles că tot primăria, din fonduri proprii, realizează infrastructură necesară: apă, canalizare, gaze, energie electrică și abia într-un final drumuri, căi de acces pentru că ele sunt construite într-un cartier nou înființat, introdus în intravilan în anul 2010. Aici avem și campusul școlar, deci unde va fi cel mai frumos cartier, și blocuri ANL”, povestește primarul din Cumpăna.

Mariana Gâju dă asigurări că aceste proiecte vor fi încheiate anul viitor, iar altele vor fi demarate, unul dintre acestea fiind realizarea a 11 kilometri de trotuare.

În 2019 vom continua aceste proiecte pentru a le duce la bun sfârșit pentru că au termen de finalitate: grădiniță, creșă, drumuri, canalizare. Mai avem în lucru un proiect pentru care a fost ridicată pe SEAP licitația construirii unor trotuare în suprafață de 11 kilometri. Comuna nu a avut până la acest moment prea multe proiecte care să aibă trotuare, foarte puține au avut prevăzute sume pentru realizarea trotuarelor. Ori, sunt oameni care spun, deși ai asfaltat, de ce ai plecat de pe strada mea și nu mi-ai făcut și trotuarele ?”, a explicat Mariana Gâju.

Sportul este un domeniu în care Primăria din Cumpăna s-a implicat și continuă să se implice sub mai multe forme. Mariana Gâju spune că sportul a devenit un mod de viață la Cumpăna și sunt realizate sau demarate mai multe proiecte pentru dezvoltarea acestui domeniu.

Sunt multe de făcut în comună, este adevărat că sportul este un mod de viață la Cumpăna și că rezultatele obținute de cele șapte secții active ale Clubului Sportiv Victoria Cumpăna ne-au determinat pe noi, cei care vremelnic răspundem de destinele comunei, în primul rând executivul, însemnând aparatul propriu al primarului să promoveze proiecte care să fie destinate sportului, iar legislativul, Consiliul Local, să le aprobe. Fapt ce se întâmplă în comună”, a spus Mariana Gâju.

Primarul din Cumpăna nu este pe deplin mulțumit de viteza cu care se mișcă lucrurile și-ar dori ca toate treburile să meargă ca pe roate dar nu întotdeauna se întâmplă așa. Mariana Gâju spune că vinovate de această situație sunt anumite aspecte legislative, dar și faptul că firmele de construcție, care se ocupă de implementarea acestor proiecte, nu respectă mereu clauzele și condițiile contractuale.

Sportul, pe primul plan la Cumpăna. Performanțele confirmă investițiile

Mariana Gâju se mândrește cu un complex sportiv modern, care va avea terenuri pentru toate disciplinele sportive importante, de la fotbal și tenis până la rugby și volei. Mai mult, terenurile vor avea nocturnă și vor fi deschise atât copiilor, tinerilor, dar și adulților care doresc să facă mișcare, nu neapărat sport de performanță.

Astfel, complexul sportiv, care este cel mai mare proiect dedicat sportului la nivelul comunei, îngemănează absolut totul ca și activitate sportivă, ne referim la toate disciplinele sportive pentru că acolo avem posibilitatea să avem și terenuri de fotbal și de rugby, terenurile de tenis, de handbal, de volei, toate la standarde europene. Am avut chiar îndrăzneala, în ghilimele spus, că e ceva firesc, să creăm și acea nocturnă pe terenurile de sport în aer liber ele fiind necesare pentru realizarea competițiilor la nivel național. De data aceasta, complexul sportiv pe care îl vom numi Centenar 2018, va avea o destinație atât dedicată tinerilor, copiilor, dar și adulților. Este absolut un loc unde toți cei ce iubesc sportul se pot întâlni pentru a-și petrece timpul liber în mod util, plăcut, deci ajungem să spunem avem nevoie de corp sănătos de data aceasta. Condițiile toate sunt firești, sunt normale, nu e niciun moft, nu e nicio pretenție, este, dacă vreți dumneavoastră, posibilitatea pe care ne-a dat-o în acest moment Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Compania Națională de Investiții, să realizăm astfel de proiecte”, a povestit Mariana Gâju.

Toate investițiile, toate proiectele de susținere a sportului nu aveau cum să nu dea roade. Încet, încet în comuna Cumpăna cresc campioni, iar rezultatele obținute la concursurile naționale încep să atragă atenția la nivel național că aici se muncește cu pasiune. Mariana Gâju povestește:

Șase ani, șase fetițe campioane naționale la gimnastică ritmică au obținut opt medalii la un concurs național, de întrebau, la București ținându-se, cine-i Cumpăna aceasta ? De unde e Cumpăna aceasta ? De unde au răsărit ?”

De altfel directorul clubului sportiv Victoria Cumpăna, Ion Răuță, recunoaște că performanțele sportive realizate în acest an sunt peste ceea ce își propuseseră la începutul anului.

Sprijinul este total, atât al Consiliului Local, al primăriei și în special al doamnei primar. Am avut un buget aprobat în februarie, suntem la zi cu banii pe care i-am avut bugetizați.

Pentru noi 2018 a fost un an foarte bun din punct de vedere al rezultatelor sportive, ținând cont că noi avem un an și ceva, un an și un pic de când am fost înființați. Avem astăzi chiar o mică ședință în care spunem noi că anul ăsta ne-am descurcat așa cum ar trebuie, și cu bugetul chiar dacă a fost mai mic de la Primărie și cu acest buget am obținut rezultate spun eu mult, mult peste ceea ce credeam noi la începutul anului că o să obținem”, a povestit Ion Răuță.

Cuvinte de laudă despre aceste proiecte are și Elena Frâncu, cea care ani de zile a condus destinele sportului județean constănțean. Fosta mare handbalistă este acum președintele Clubului Sportiv Victoria Cumpăna și vede cum Cumpăna se transformă într-o comună europeană, una căreia îi pasă de copiii ei și de viitorul lor.

Primarul nostru este un unicat. L-aș folosi la indigou pentru a transmite tuturor primarilor, nu numai la nivel de comună, ci și în municipii și orașe, să încerce să facă ce face acest om căruia îi pasă de ce se întâmplă în comună, care a transformat o comună, din comună regională în comună europeană și căruia îi pasă de viitorul acestor copii. Ceea ce face dânsa nu pot să spun că mai încearcă să facă cineva. Vă dau un singur exemplu, campusul școlar existent aici și cu teme sportive destule. Au fost în proiectul european 125 de campusuri, finalizat Cumpăna de Constanța, România. Deci e o normalitate pentru că ceea ce se întâmplă aici la Cumpăna se întâmplă în toată lumea acolo unde se dorește să fim într-adevăr europeni”, a menționat Elena Frâncu.

În prag de sărbători Mariana Gâju a ținut să transmită un mesaj celor 17.000 de persoane care trăiesc în această localitate.

Dumnezeu să vă ocrotească, să vă dea sănătate dumneavoastră, familiilor dumneavoastră , ca abia apoi să avem înțelepciunea de a putea să iubim pe cei care au nevoie de noi, să încercăm să le sărim în ajutor și să putem să le dăruim din ce avem noi în prag de sărbători, ca lumina să strălucească și în ochii dumnealor și speranța că nouă ne va fi bine, că noi vom face să ne fie bine, să fie și în ochii dumnealor. Le doresc sănătate tuturor, prosperitate, dar mai ales bucurii alături de cei dragi, pace, armonie și spor în casa dumneavoastră, spor și în casa comunei Cumpăna. La mulți ani, cumpăneni ! La mulți ani, români dragi ! Și cu toții să rostim într-un glas La mulți ani, România noastră dragă”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Mulțumim pentru urări şi deasemenea pentru multele lucruri bune, realizări pe care le-ați realizat în beneficiul locuitorilor comunei Cumpăna. Pe de altă parte ar trebui să aveți la cunoştință şi faptul că străzi care nu au văzut nici un ciob de piatră, cum este strada Plopilor, decât prin grija a doi locuitori, sunt aduse la un grad groaznic de degradare datorită lipsei de bun simț şi a batjocurei față de autoritățile locale şi a contribuabililor manifestate de anumiți locuitori din zonă, aşa cum este cazul în zona intersecției străzii Plopilor cu strada Răzoare. Se pare că această situație este ignorată pe principiul: suntem ‘protejați’ de relațiile şi pilele din primărie. Nu am cerut imperios sau imediata asfaltare a străzii ci doar menținerea în condiții acceptabile a unui drum exclusiv de pământ. Se pare că nu e suficient când aroganța şi nepăsarea primează.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*