FOTO VIDEO Lucrări de asfaltare în plină desfășurate pe strada Medgidiei din Cernavodă. Liviu Negoiță: “După ce vom asfalta strada, vom face trotuarul până la Centrala Nucleară”

Strada Medgidiei din Cernavodă este asfaltată. FOTO Adrian Boioglu

Se asfaltează strada Medigidiei din Cernavodă, tronsonul care trece pe la Centrala Nucleară, iar circulația se desfășoară cu dificultate zilele acestea. Constructorii spun că este o lucrare dificilă din cauza condițiilor de trafic, pentru că există stresul timpului în care trebuie să se încadreze, dar și stresul pus de către participanții la trafic. Ideal ar fi fost că strada să fie complet închisă, însă acest lucru nu se poate. Se lucrează cu dirijori de trafic și pe un sens și pe celălalt. În spatele lor sunt  echipe de muncitori și utilaje grele care lucrează pe tronsoane diferite ale celei mai lungi artere din oraș.

Reparația străzii Medgidiei este o provocare pentru administrația locală pentru că lucrarea se întinde pe 8,2 kilometri, fiind formată din trei tronsoane. Sunt patru benzi de circulație întinse pe o lungime de un kilometru și jumătate, pe primul tronson care are în jur de 3,1 kilometri.  Al doilea tronson al lucrării este reprezentat de strada Canalului care traversează orașul pe partea Dunării, pe partea de sud și merge paralel cu Dunărea până apropae de zona portului Cernavodă. Al treilea tronson și ultimul,  pleacă din capătul străzii Canalului – se mai numește Drumul de Centură – și e o porțiune care închide orașul Cernavodă până la ieșirea spre Seimeni.

“Este un proiect pe care noi l-am început încă din 2016. Poate ați observat că am asfaltat în fiecare an, aproape în fiecare lună când ne-a permis timpul, iar acum este proiectul în plină desfășurare, așa cum a fost programat. Foarte mulți ar spune că facem acum în campanie. Nu! Campania trebuia să se țină în iunie și noi asfaltăm aproape în septembrie, și într-adevăr este un proiect important pentru noi. Este drumul care duce către Centrala Nucleară și cred că este un drum important în sensul că el trebuie să asigure intrarea pe această ramură” spune Liviu-Cristian Negoiță, primarul orașului Cernavodă.

Celelalte două tronsoane – 2 și 3 sunt mai înguste decât primul: au o lățime de numai 6-7 metri. Asfaltarea care se face acum este finalul unui proces îndelungat care a început cu faza de proiectare, cu studii geotehnice, studii topografice și expertiza tehnică. Ulterior s-a întocmit documentația de avizare a lucrărilor de intervenții și pe aceste studii proiectantul a venit cu soluții tehnice personalizate pentru fiecare porțiune de drum în parte. Dar până la covorul asfaltic a fost frezarea vechiului carosabil, refacerea sistemului de preluare pluvială și ridicarea capacelor de canalizare.

“Administrația locală a asfaltat 107 străzi până acum, cu acestea trei se vor face 110 străzi. Strada această este de 9 kilometri, este cea mai lungă stradă pentru că e formată din trei străzi, de fapt: strada Medgidiei, Canalului și drumul de centură. Administrația Negoiță dorește că până la sfârșit să termine tot ce are de asfaltat. Stratul de asfalt va fi de 10 centimetri, din care stratul de uzură va fi de 4 centimetri”  explică viceprimaruș Șerif Cîrjali.

Pe primul tronson frezarea s-a făcut în medie la 3-4 centimetri adâncime pentru profilare, atât în profil transversal cât și longitudinal, al drumului. Abia apoi s-au turnat două straturi de asfalt care însumează 10 centimetri, pentru a mari capacitatea portantă a străzii. Tronsonul de pe strada Canalului e diferit: acolo sistemul rutier este format dintr-o îmbrăcăminte din beton, care e ceva mai pretențioasă și este cel mai greu de reparat. Se estimează că pe cel puțin 20-30% din stradă betonul vechi va fi scos, reparat și abia apoi se vor turna două straturi de asfalt. Pe strada Canalului, lucrările pregătitoare vor fi mult mai complexe.

“Vor fi ridicările de canalizare, de pluvial, pe partea cealaltă pe strada Canalului deja au început (betoanele care se ridicaseră din cauza timpului, că nu s-au făcut de 50 de ani) să se spargă și să pună piatră mare, piatră mică compactată pentru a fi asfaltat. E o lucrare de anvergură. Ne mândrim cu lucrarea asta, este intrarea în Cernavodă, ține de la Centrală Nucleară până la ieșirea din oraș” spune Șerif Cîrjali, viceprimarul orașului Cernavodă.

Lucrarea în sine nu e grea, însă are foarte multe operaţiuni pregătitoare. Când ajunge să se aștearnă asfaltul, e partea cea mai ușoară, dar până atunci muncitorii pregătesc  stratul suport și delimitează partea carosabilă cu borduri, ridică toate capacele de canal  la nivel – fac toate lucrările pregătitoare pentru așternerea stratului de asfalt. Pe strada Medgidiei va fi și pistă pentru bicicliști.

Începând de la km 1+400 până la km 3+307 va există o bandă de dus, o bandă de întors și pistă de bicicliști, adică 7 metri de carosabil și 2,5 metri de pistă de biciclete. Pe tronsonul de la km 0 la km 1+400 sunt două benzi de dus, două benzi de întors și fără pistă pentru bicicliști. Acum, strada arată netedă și dreaptă, că o coală de hârtie. S-au reparat toate denivelările produse în timp, în ani de zile. Denivelările sunt cauzate în special de stresul din trafic pentru că drumul nu a mai fost reabilitat de multă vreme. Șoseaua Medgidiei suportă trafic greu și foarte greu și totul duce la un stres asupra terasamentului care cedează. După terasament cedează și asfaltul și apare o valurire și neregularități în suprafața carosabilă. Pentru această corectare este nevoie de rectificarea longitundinală. Prin corectarea profilului longitudinal se obține o planeitate mai bună a drumului.

“Este una din arterele principale din Cernavodă. Urmează, după ce vom asfalta strada, să intrăm pe trotuar și vom face trotuarul până la Centrala Nucleară. Poate ați observat seara, că foarte mulți cetățeni vin pe această stradă” spune primarul Negoiță.

Sunt mulți localnici care cred că strada Medgidiei este cumva, emblema orașului. Cei mai în vârstă spun că ultima oară când s-a asfaltat cap-coadă a fost în 1983 după care doar peticeli s-au mai făcut. Administrația locală are în plan ca să termine până în martie Stradă Medgidiei, strada Canalului și drumul de centură. Așa a fost semnat contractul.

“Am avut noroc pentru că la licitație a venit o firmă cum trebuie. A fost singură firmă care a licitat și s-a prezentat la licitație, a câștigat, a intrat în forță, este o firmă serioasă, durata proiectului este până în martie, dar sperăm să terminăm mult mai repede. Ei ne-au promis că în 3 săptămâni, strada Medgidiei va fi terminată; acum să vedem cât de repede se pot mișca. Acum fac două benzi – cele de dus, cam jumătate din stradă se vor termina astăzi, va continua mâine, următoarele benzi vor continua și ele, și pe urmă vine stratul de uzură.” spune Șerif Cîrjali, viceprimarul orașului.

Primăria Cernavodă a început marea asfaltare în urmă cu trei ani de zile, iar până astăzi au fost reparate și asfaltate 107 străzi.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*