FOTO VIDEO ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a anunțat programul de Bobotează. Procesiunea va avea loc în Portul Tomis și au fost pregătite 120.000 de sticle cu apă sfințită pentru credincioși

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. FOTO Paul Alexe

Prima mare sărbătoare religioasă din acest an este Botezul Domnului, una dintre cele mai mari pentru lumea creștină. Boboteaza este sărbătorită pe 6 ianuarie şi, împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului.

Ca în fiecare an, Arhiepiscopia Tomisului organizează manifestările religioase de la malul mării, procesiunea de Bobotează urmând a se desfășura în Portul Tomis, unde organizatorii consideră că este un spațiu mai generos, astfel încât să se poată respecta toate măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Sărbătorile trebuie să învingă pandemia. Dacă ne ascundem de sărbători, înseamnează că vrem să fim iubiți de boală. Întrucât vrem să biruim boala cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru că e sărbătoarea darurilor, sărbătoarea sfințeniei, multe raze de sfințenie vor fi mâine și poimâine asupra apei care se sfințește și asupra oamenilor care vin la această sfințire. Tocmai de aceea am pregătit, ca în fiecare an, Boboteaza.

Vom face procesiune în Portul Tomis, unde este foarte larg, ca oamenii să nu stea înghesuiți, dăm și toate instrucțiunile, invit și Jandarmeria și Poliția să fie printre oameni ca să păzească toate regulile, iar noi ne facem toată slujba ca în fiecare an, pentru că slujbele nu se schimbă în pandemie, ci rămân aceleași, a declarat Arheipiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.

Înaltul prelat spune că se așteaptă la o prezență mare a credincioșilor, aproximativ 10.000 de persoane, care nu au de ce să se teamă de infectarea cu noul coronavirus, deoarece credința și apa sființită vor combate bolile și microbii.

Sperăm că va fi o sărbătoare importantă pentru toți, toți ne vom lumina la față cu aceste daruri ale Bobotezii și luând apa sfințită se vor lumina și sufletele noastre. Această apă sfințită va combate și bolile și toți microbii, ne va înfrăți mai mult pentru că darul este cel care ne înnoiește și trebuie să ne înfrățim mai mult, să biruim orice frică pentru că frica aduce boală, să nu mai fiți stăpâniți de frică, ci stăpâniți de entuziasm. Omul care are entuziasm și crede, se roagă, nădăjduiește Dumnezeu, nu pățește, nici boala nu se apropie de el, că Dumnezeu biruiește și bolile, și pe cel viclean, a explicat ÎPS Teodosie.

Pentru acest an, Arhiepiscopia, cu ajutorul credincioșilor voluntari, pregătește aproximativ 120.000 de sticle cu apă sființită, urmând a fi păstrată și tradiția aruncării celor trei cruci în apele mării.

Sunt mai puține sticle decât de obicei, că nu au avut timp să facă mai multe. Se vor arunca trei cruci în portul Tomis, acolo nu e pericol ca aici, la Cazinou, unde apa este mai adâncă, valurile sunt mai mari. Aici, acum este șantier, de aceea am mutat dincolo, dar când se va termina șantierul ne vom întoarce la Cazinou pentru că este mai larg din punctul de vedere al desfășurării bărcilor, dar vom avea și acolo bărci, chiar și autoritățile își dau concursul, m-am sfătuit, nu suntem în nicio tensiune, suntem în comunicare, în comuniune, a mai spus Arhiepiscopul Tomisului.  

Punem etichete la sticle, să se știe că sfânta aghiasmă este jumătate din împărtășanie, este foarte puternică, toată lumea trebuie să ia. Ne vindecă de boli, de necazuri, ne ajută foarte mult, a mărturisit una dintre credincioasele care ajută la etichetarea sticlelor pentru apa sfințită.

Programul manifestărilor religioase începe în Ajunul Bobotezei, cu slujba Sfintei Liturghii, la ora 05.15, după care se iese afară, la ora 07.15, pentru sfințirea apei, pentru ca apoi să se înceapă îmbutelierea sticlelor cu aghiasmă ce vor fi împărțite pe 6 ianuarie, în ziua de Bobotează. Tot pe 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei, ÎPS Teodosie se va afla la Hârșova, la Dunăre, unde se va sfinți apa, în cadrul unei ceremonii religioase care va începe la ora 14.00. Pe 6 ianuarie, la Constanța, slujba de Bobotează va începe la ora 08.30, apoi se va ieși la procesiune, în jurul orei 11.00, urmând a se merge către Portul Tomis. Apoi, de la ora 14.45, ÎPS Teodosie se va afla pe faleza nouă de la Ovidiu. Tot miercuri, de la ora 17.00, va fi ținută slujba Vecerniei, la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Techirghiol.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*