FOTO VIDEO ÎPS Teodosie, amenințări apocaliptice, discurs misogin și îndemnuri la nerespectarea unei sentințe judecătorești: ”Toţi cei care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice!”

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. FOTO Paul Alexe

Scene ireale în această dimineață, pe unul dintre cele mai importante bulevarde al Constanței, Bulevardul Tomis, în zona Macul Roșu. Capul bisericii tomitane, ÎPS Teodosie a lansat un atac halucinant asupra autorităților locale, în special a primarului Vergil Chițac și a „femeii care îl controlează”, în opinia înaltului prelat, nimeni alta decât Felicia Ovanesian, city manager al Constanței.

Supărarea Arhiepiscopului Tomisiului vine în urma deciziei magistraților Tribunalului Constanța, prin care se dispune dărâmarea unei construcții abuzive, ridicată fără autorizație de construire la marginea trotuarului, de pe Bulevardul Tomis, în speță biserica ”Izvorul Tămăduirii”.

„Primarul Constanței și-a pierdut credința. Este un nou apostat, sigur, după o hotărâre judecătorească fără discernământ. Cum să hotărească o instanță să dărâme o biserică? Biserica este lăcașul lui Dumnezeu. Nu te temi de cuvântul lui Dumnezeu? Care spune „dacă va strica cineva lucrul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe acela”. Și s-a dovedit că așa este. Toți care au dărâmat biserici au murit în chinuri!”, s-a adresat IPS Teodosie, celor prezenți.

Chiar în dimineața în care expira termenul de punere în aplicare a deciziei judecătorești, ÎPS Teodosie a decis să slujească în fața bisericii de la Macul Roșu, în fața a aproximativ o sută de persoane, în majoritate preoți chemați de la alte biserici, câțiva credincioși, dar și reprezentanți ai unei „frății” ortodoxe cu simpatii legionare și ai unui partid parlamentar ultra-naționalist.

Arhiepiscopul Tomisului a transmis că deși termenul de dărâmare a bisericii a expirat, biserica nu va fi dărâmată, încercând să pună această încălcare a legii pe seama „voinței lui Dumnezeu”.

„Azi era ziua hotărâtă să se dărâme biserica. Nu se va dărâma! Aici voi sta, voi programa creștini și preoți să rămână în biserică, zi și noapte, și nu se va dărâma peste ei. Nici poliția nu poate să strice lucrul lui Dumnezeu. Să se teamă toți cei ce cred că Dumnezeu este slab sau nu există”, a amenințat înaltul prelat al Tomisului.

În continuarea discursului său, ÎPS Teodosie a spus că nu poate înțelege cum „un general” (n.r.: amiral) se lasă condus de „o femeie” și că așteaptă ca primarului să-i revină credința, deși a înțeles de la mama acestuia că nu este un om foarte credincios.

„Vreau să vină domnul Chițac, și cei din jurul său, că alții îl sfătuiesc, am auzit… O femeie îl conduce, city manager… Păcat, un general se lasă condus de alții. Ziceam că are credință, mama lui este foarte credincioasă, cândva mi-a dat de înțeles că nu prea are credință, dar eu sper să-i vină credința. (…) Mă rog pentru domnul Vergil, pentru toți consilierii, pentru toți sfătuitorii care nu-i vor binele și îl sfătuiesc să devină satrap. Apelez și la primul ministru, o om credincios, să-i ceară socoteală. I-am scris și un mesaj, să fie general și al lui Hristos, nu doar aici, peste oameni”, a continuat ÎPS Teodosie.  

Arhiepiscopul Tomisului a anunțat că va începe demersurile pentru redeschiderea acestui caz, dar că indiferent ce se va întâmpla biserica nu va fi dărâmată.

„Nu voi accepta, mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta! Vom pune pe rol din nou această cauză. O biserică în care s-a slujit 20 de ani nu poate fi demolată. Se dobândește uzucapiunea pentru o clădire oarecare, dar pentru o biserică oare nu se poate?!”, a întrebat, retoric, ÎPS Teodosie.

CTnews a dorit să afle și punctul de vedere al primarului Vergil Chițac, însă acesta nu a putut fi contactat. În absența primarului, Biroul de presă al Primăriei Municipiului Constanța ne-a remis următoarea declarație:

„Primăria Municipiului Constanța nu a primit nicio cerere suplimentară de prelungire a termenului de punere in aplicare a sentinței judecătorești, în afara celei primite pe 11 mai. La finalizarea acestui termen, executorul judecătoresc estre cel care va demara procedura legală de punere în aplicare a sentinței judecătorești”, a transmis Biroul de presă al Primăriei Municipiului Constanța.  

Reamintim că în luna decembrie a anului trecut, instanţa a decis demolarea unei clădiri construită abuziv (Biserica ”Izvorul Tămăduiri”), fără autorizație, pe Bulevardul Tomis, în zona Macul Roșu, din municipiul Constanţa. Potrivit deciziei definitive a magistraților, Primăria Constanţa trebuia să demoleze construcția în termen de 90 de zile. Acest termen expira inițial pe data de 14 martie, însă autoritatea publică locală a prelungit termenul până pe 10 iunie 2022.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*