FOTO VIDEO Grigore Cartianu și-a lansat cărțile la Casa de Cultură I.N. Roman din Medgidia. Fenomentul #Rezist, alegerile prezindețiale și Revoluția, discutate cu publicul cititor

Grigore Cartianu și-a lansat cărțile la Medgidia. FOTO CTnews.ro
Grigore Cartianu și-a lansat cărțile la Medgidia. FOTO CTnews.ro

Poate părea o coincidență că ziaristul Grigore Cartianu a ales să să-și lanseze cartea sa despre protestele anti-PSD la Medgidia, singurul oraș dobrogean cu primar independent din punct de vedere politic. Primarul Valentin Vrabie l-a invitat pe Cartianu la Casa de Cultură I.N. Roman ca să le vorbească localnicilor despre demersul sau jurnalistic-literar în alcătuirea cărții document, intitulata “600.000” – povestea fenomenului #Rezist.

“Cartea este foarte pamfletară, foarte ironică pe alocuri; i-o carte care aduce o plus-valoare evidentă, iar peste timp va avea o valoare de document. E necesară pentru că circulă în spațiul ăsta virtual, intens, informații care trăiesc o zi, două, trei, maxim o lună de zile. Peste un an sau doi aproape c-ai uitat, și-n orice caz altfel vezi lucrurile” spune Grigore Cartianu.

La o privire mai atentă, prezența lui Cartianu cu cartea sa #Rezist, la Medgidia, nu e deloc întâmplătoare: și el și primarul fac parte din categoria aceea de oameni care nu uită, nu iartă și nu bagă sub preș lucrurile care i-au afectat sau umilit pe români. Grigore Cartianu se luptă cu sistemul (pr)in cărțile sale, iar primarul Medgidiei e-n conflict permanent cu politicienii care i-au îndatorat financiar orașul, aducându-l la colțul de rușine al datornicilor.

“Eu am venit aici să-i servesc pe oameni, să-i salvez de la o situație destul de delicată (și mai am încă mult de muncă), să-i sprijin și să și dezvoltăm acest oraș. Suntem pe punctul de o face și cu cât reușim mai multe lucruri cu atât avem dușmani mai puternici” a spus primarul Valentin Vrabie în fața unei săli pline, la Casa de Cultură.

Jurnalistul-scriitor Griore Cartianu este pasionat de istoria recentă și contemporană: a scris până acum patru cărți meticulos documentate despre evenimentele din Decembrie 1989: “Sfârșitul Ceaușeștilor”, “Crimele Revoluției”, “Teroriștii printre noi” și “Cartea Revoluției”.

În plus a realizat scenariul filmului documentar “Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun”, în regia lui Radu Gabrea. Una din cărțile la ține foarte mult este “Miracolul din noiembrie” – fabuloasă poveste a zilei de 16 noiembrie 2014, în care Diaspora română solidarizată prin Facebook, a obținut o victorie eroică votându-l pe Klaus Iohanis președinte în detrimentul candidatului Victor Ponta.Volumul scoate la lumină destine luminoase și poveșți emoționante, și este scrisă în colaborare cu ziaristul de la postul britanic de radio BBC, Laurențiu Ciocăzanu. De altfel, primarul Valentin Vrabie l-a și invitat pe Laurențiu Ciocăzanu la Medgidia.

“Eu sunt însoțitorul lui Grigore Cartianu dar în același timp și co-organizator al lansării de carte, pentru că  sunt co-autor al uneia dintre cărți, “Miracolul din Noiembrie”. Ea tratează alegerile prezidențiale din 2014, “finala” Iohanis – Ponta. Cartea nu e despre Iohanis și Ponta ci despre dorința extraordinară a românilor din diaspora în special, de a vota. Oameni din disapora care au parcurs sute de kilometri, care au stat ore în șir la coadă, în frig, chiar de noaptea, cum a fost la Munchen… Separat de asta, cartea despre protestele #Rezist este un demers necesar: e un fel de carte-jurnalistică, o carte-document. Consemnezi ce ți se pare ție mai important din inflația de informație care circulă pe internet pentru că internetul aduce comunicarea rapidă dar în același timp diluează esența evenimentelor. O carte într-o astfel de situație are rostul de-a trece prin sită totul, păstrând ce este important, în cazul de față mărturii, relatări politice și altele” a declarat pentru Constanța NEWS, Laurențiu Ciocăzanu.

Până s-ajungă la Medgidia, Grigore Cartianu avusese mai multe întâlniri cu publicul într-un turneu național prin Ardeal, Banat, Oltenia și Muntenia. În Dobrogea, doar Medgidia l-a invitat. A fost singurul oraș dobrogean unde lucrarea “600.000 – Fenomenul #Rezist” a avut parte de o lansare “ca la carte”.

“N-am decât să mă simt onorat că Medgidia și eu, în numele localnicilor, am deschis ușa să-i primim pe acești doi ziariști, arhicunoscuți la nivel național. Probabil că vor mai veni la noi și vor prelua de la Medgidia (și) adevăratele probleme ale orașului care, cumva este acaparat și ținut captiv de tot felul de interese” a spus primarul Valentin Vrabie.

Povestea celei mai ample rezistențe civice din istoria României scrisă de Grigore Cartianu a fost lansată la Medgidia într-un dialog cu publicul cu întrebări și răspunsuri. Autorul a semnat autografe pe toate cărțile sale care au putut fi procurate la fața locului. Cartianu a publicat până acum 9 volume, primele 8 fiind vândute într-un tiraj total de peste 350.000 de exemplare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*