FOTO VIDEO Forțele Navale Române dețin cel mai performant sistem de scufundare simulată din Europa

Centrul de Scafandri din Constanța. FOTO Cristina Sîmbeteanu

O premieră istorică pentru Forțele Navale Române a avut loc la Centrul 39 Scafandri din Constanța. Este vorba despre inaugurarea Sistemului de Scufundare Simulată LH-300 intrat în componența laboratorului hiperbar al unicei instituții de profil din România abilitată să breveteze scafandri profesioniști și să autorizeze companii și instituții cu activități în domeniul scafandreriei.

„Centrul 39 Scafandri marchează, astăzi, un moment istoric în domeniul scafandreriei românești și anume inaugurarea noului laborator hiperbar, fiind și cel mai modern de până acum. Acest eveniment este în strânsă legătură cu împlinirea a 55 de ani de la înființarea Grupului 79 Scafandri, prima structură de scafandri din România. Proiectul de modernizare a luat naștere atât în urma necesității de adaptare la tehnologia zilelor noastre, cât și ca urmare a dorinței scafandrilor militari de perfecționare în vederea îndeplinirii celor mai complexe misiuni specifice la nivel național și internațional” afirmă comandantul Centrului 39 Scafandri, comandor ing. Fănel Rădulescu.

În completare la cele spuse de superiorul său, șeful laboratorului hiperbar, căpitan-comandor Cristian Munteanu, menționează că: „După 40 de ani în care vechiul sistem de scufundare simulată și-a făcut datoria, afirmând România în topul mondial al scufundărilor, era momentul să facem o schimbare. Mai în glumă, mai în serios, spuneam atunci că dacă nu o facem atunci, punem lacăt pe scafandrerie. Nevoia de upgradare a tehncii era iminentă. Nu exagerez cu nimic când spun că aveți în fața dumneavoastră cel mai avansat tehnologic sistem de scufundare simulată din întreaga Europă”.

Principalele elemente de noutate ale acestui sistem constau în faptul că, în comparație cu vechiul sistem, care era compus din două barocamere pentru câte patru scafandri, noua facilitate dispune, în partea anterioară, de o barocameră, de patru scafandri, optimizată pentru tratamentul accidentelor de scufundare și pentru proiectele de cercetare și dezvoltare. În plus, capacitatea celorlalte două barocamere care compun sistemul a fost mărită pentru a acomoda șase scafandri, în loc de patru pentru exercițiile de scufundare în saturație. De altfel, întreg dispozitivul este complet automatizat și permite un control mult mai amănunțit și o monitorizare mult mai precisă a activității de scufundare în saturație.

„Doresc să mulțumesc tuturor celor care ați performat în acest proiect deosebit de important. Prin multă muncă, prin tenacitate, prin multă cunoaștere, am reușit să realizăm acest important proiect pentru Forțele Navale Române, pentru următoarele decenii, pentru pregătirea scafandrilor de luptă, pentru pregătirea scafandrilor de incursiune, a scafandrilor de mare adâncime, de asemenea, a scafandrilor EOD pentru că așa cum se poate observa, în acest an, cu aceste echipe deosebit de bine pregătite am reușit să păstrăm libertatea de navigație în zona de responsabilitate a Forțelor Navale”, a ținut să sublinieze, în discursul său oficial, șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait.

Modernizarea laboratorului hiperbar, mai arată reprezentanții Centrului de Scafandri, s-a datorat și altor considerente, precum descoperirea de noi zăcăminte de gaz natural în zona economică exclusivă a României, dar și apariția pe piața muncii a unor domenii de activitate care folosesc scafandri sau lucrul în condiții hiperbare. De asemenea, noua metodologie a activităților de scufundare în România, dar mai ales evoluția tehnologică care a dus la modificarea procedurilor de lucru în condiții hiperbare impuneau de la sine modernizarea laboratorului hiperbar cu un nou sistem de simulare a scufundării în saturație.

„În acest laborator nu facem doar antrenamente. Putem începe cu testele aptitudinale pentru scafandri, testul de toleranță la oxigen și barofuncție. Ulterior, pentru scafandri lucrători subacvatici testul de narcoză, unde se scufundă la 72 de metri cu aer și pentru cei care devin scafandri de saturație avem un test la 180 de metri cu un amestec de dioxid cu 2% oxigen. Aceste teste sunt menite să arate dacă scafandrul este apt pentru cursul pe care intenționează să îl urmeze”, explică cpt. cdor Cristian Munteanu.

Modernizarea laboratorului hiperbar a extins aproape cu totul gama de exerciții pentru care scafandri se pot pregăti. Conform șefului laboratorului hiperbar, singura activitate ce nu poate fi realizată în simulator este cea de sudură subacvatică.

„Putem să ne uităm în jurul nostru și să vedem la nivel european și să vedem ce state, ce marine, au un simulator de scufundare vertical cu astfel de dimensiuni, pentru șase scafandri, 5 metri coloană de apă. Facem inclusiv exerciții, prin această nouă adâncime, de ridicări, de ranfluare de mici obiecte, nu mai trebuie să le facem direct în mare. Noi prin presurizare aici la 5 bari simulăm cei 50 de metri din mare”, conchide ofițerul.

Întregul proiect, unic la nivel european și unul dintre cele mai performante la nivel mondial a costat în jur de 10 milioane de euro, bani asigurați din bugetul prevăzut pentru înzestrarea capabilităților Armatei României. Lucrările au fost finalizate în aproximativ doi ani de la semnarea documentelor.

Prezent la inaugurarea Sistemului de Scufundare Simulată LH-300 a fost și comandorul în rezervă Daniel Munteanu, unul dintre scafandrii care, în 1984, au stabilit recordul mondial de scufundare în saturație, la adâncimea de 500 de metri. În semn de apreciere, comandantul Centrului 39 Scafandri i-a înmânat acestuia o plachetă.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*