FOTO VIDEO Eveniment de amploare națională. Peste 250 de sportivi și-au demonstrat agilitatea și inteligența pe tatami, la cea de-a V-a ediție a Cupei Ovidiu la Ashihara Karate

Cupa Ovidiu la Ashihara Karate – proba kumite. FOTO Cristina Sîmbeteanu

Orașul Ovidiu, prin clubul sportiv orășenesc, se poate considera o minicapitală a promotoare a sportului, dat fiind și faptul că, duminică, 25 iunie, Clubul Sportiv Ovidiu este gazda celei de-a V-a ediții a Cupei Ovidiu la Ashihara Karate – proba kumite.

Pentru acest eveniment, la malul mării au ajuns peste 200 de sportivi, practicanți de arte marțiale, legitimați la 12 cluburi din România. Radu Dan, șef servciu în cadrul Clubului Sportiv Ovidiu, a declarat pentru CTnews că, anul acesta, competiția se află la apogeu, din punct de vedere al numărului de participanți, dar și prin faptul că a primit recunoaștere din partea federației și a fost inclusă în calendarul evenimentelor naționale de profil.

„Astăzi participăm la Cupa Orașului Ovidiu, ediția a V-a, care reuneșe un număr impresionant de sportivi aici. Creștem de la an la an, astăzi se află aici 12 cluburi, avem din București, din Brașov, din Pitești, din Mioveni, Constanța și noi, Ovidiu, care participăm cu 34 de sportivi. Avem, în total, aproximativ 250 de sportivi care luptă pe cele trei suprafețe de joc”, a mai spus Radu Dan.

Atât CS Ovidiu, cât și competiția a cărei gazdă este beneficiază din plin de susținerea Primăriei Ovidiu, care pune un accent deosebit pe încurajarea sportului în rândul copiilor, în special.

„Evenimentul este susținut 100% de către autoritățile locale care ne sprijină în tot ceea ce înseamnă sport la nivelul orașului Ovidiu. Premiile sunt în cupe și medalii, deci totul se rezumă la promovarea sportului”, a mai punctat Radu Dan.

Ștefan Ghițulescu este antrenorul celor 34 de copii și adolescenți care practică Ashihara Karate în cadrul Clubului Sportiv Orășenescu (CSO) Ovidiu. De asemenea, el se și principalul organizator al competiției de arte marțiale care, din nou, pune orașul Ovidiu și județul Constanța, pe harta evenimentelor sportive importante la nivel național.

„Împreună cu Primăria Ovidiu și Clubul Sportiv Orășenesc Ovidiu organizăm ediția a V-a a Cupei Ovidiu, disciplina arte marțiale Ashihara, proba kumite și kumite new style. Este prima ediție în care reușim să trecem pragul de peste 200 de sportivi participanți, de la 12 cluburi din țară. Astăzi se vor întrece pe suprafețele de luptă copii, tot ce înseamnă -6 ani, -8 ani, -10 ani, -12 ani; cadeți, -14 ani, -16 ani; juniori, -18 ani și chiar avem și câțiva seniori”, a explicat, pentru CTnews, antrenorul Ștefan Ghițulescu.

Ashihara karate este un stil de arte marțiale care poartă numele fondatorului său, japonezul Kancho Hideyuki Ashihara. Istoria acestei discipline spune că fondatorul său și-a dorit să elaboreze un nou stil de „fighting karate”. Concret, într-o situație de luptă reală, în care există învigători și învinși, Kancho Hideyuki Ashihara și-a dorit un stil care să reducă posibilitatea de a fi lovit de adversar și de a permite luptătorului să se pună la adăpost în fața unui atac folosind o abordare rațională a luptei din toate punctele de vedere. Astfel, stilul de arte marțiale care a ajuns să îi poarte numele se definește prin realism și eficiență pe tatami, calități care pot fi obținute doar prin punerea la dispoziția competitorilor a unui mediu sigur și adecvat dezvoltării capacităților fizice și morale. Se poate spune, așadar, că Ashihara este un stil de autoapărare care stimulează foarte mult inteligența practicanților săi.

„Când sunt mici, toți copiii sunt fascinați de ceea ce văd în filme și sunt aduși către acest sport de mirajul de a se lupta, dar când pășesc în sală se dovedește că este puțin mai mult și puțin mai greu decât ceea ce credeau ei. De-a lungul timpului, s-au perindat pe la sală mulți copii și continuă să vină, dar timpul îi cerne și doar cei care perseverează, care au o consecvență, care sunt susșinuți de către părinți se țin de acest sport, fiindcă este un sport care necesită muncă, disciplină și dăruință”, a mai afirmat antrenorul Ștefan Ghițulescu.

Un alt factor esențial pentru obținerea performanței, subliniază Ștefan Ghițulescu, îl reprezintă susținerea pe care cluburile o primesc din partea autorităților, iar la acest capitol, administrația publică a orașului Ovidiu se poate considera campioană.

„Este un lucru minunat ce se întâmplă astăzi la Ovidiu. De fapt, se întâmplă de șapte, opt ani, de când am deschis secția de arte marțiale. Orașul Ovidiu, fără nicio urmă de modestie este demn de urmat inclusiv pentru celelalte municipii sau celelalte orașe din țară. Să știți că nu toate autoritățile locale, prin țară, se implică mai ales pe ramura de arte marțiale.

Am avut sprijin de-a lungul timpului iar asta s-a văzut crescând continuu, am plecat de jos, de la centuri albe, am ajuns să participăm la naționale, de la naționale să scoatem medaliați cu bronz, vicecampioni, campioni naționali, avem sportivi la lotul național, avem sportivi calificați, anul acesta, în Japonia, la campionatul mondial. Avem, de asemenea, rezultate la campionatul mondial din 2022, de la București, am ajuns acolo sus și ne batem cu cluburile vechi, cu cluburi cu ștaif”, laudă Ștefan Ghițulescu performanțele elevilor antrenați de el.

În competiția care s-a desfășurat pe 25 iunie, la Ovidiu, antrenorul secției de arte marțiale punctează ca un reper important faptul că debutanții au primit ocazia de a lua contact cu mediul competițional și de a-și ascuți astfel spiritul de luptă, de a căpăta experiență, de a-și testa nivelul de pregătire în fața adversarilor de la alte cluburi, iar cupele și medaliile reprezintă doar un bonus.

La Ovidiu s-a aflat duminică și Mihai Vătafu, președinte-antrenor la Clubul Ashihara Karate din Pitești și antrenor al lui Ștefan Ghițulescu. Vătafu a explicat, pentru CTnews, de ce astfel de competiții sunt necesare și benefice practicanților de Ashihara Karate:

„Mulțumim, în primul rând Primăriei, Clubului Sportiv Orășenesc Ovidiu și lui Ștefan, că organiează astfel de competiții, competiții necesare, mai ales că anul acesta avem deplasarea la campionatul mondial din Japonia și experiența este cu atât mai mult benefică”.

Ca un sportiv și antrenor cu foarte multă experiență, Mihai Vătafu subscrie, la rândul său, declarațiilor care susțin importanța crucială a implicării autorităților pentru ca un club sportiv și o ramură sportivă să ia ființă, să reziste în branșă și să aibă și mediul propice pentru a genera performanță și motivație în rândul sportivilor, de multe ori copii.

„Eu, de prima dată de când am venit, acum zece ani, să văd copiii de la clubul din Ovidiu, am văzut implicarea din partea autorităților. Contează foarte mult, din punctul meu de vedere, în zona aceasta nu mai există o astfel de implicare și contează foarte mult pentru copii. Este vorba de ce lași în urma ta, copiii din Ovidiu vor rămâne cu amintiri plăcute și, în mare parte, cei care pleacă mai departe, se vor întoarce cu mare plăcere în Ovidiu.

Din punct de vedere sportiv, Ovidiu, nu doar în domeniul nostru de activitate, bate foarte multe orașe reședințe de județ prin susținerea sportului de masă, dar și a sportului de performanță și contează foarte mult acest lucru, mai ales când ai o deplasare la un concurs național sau la un campionat mondial”, a conchis Mihai Vătafu.

Robert are 11 ani, iar la toamnă trece în clasa a VI-a. Practică Ashihara Karate din clasa I și este foarte dedicat performanței. Deocamdată este posesor al centurii maro, dar aspirațiile sale sunt puternice, iar el se simte pe deplin încrezător în capacitățile lui de luptător.

„Centura asta este foarte valoroasă deoarece este foarte greu de primit. A trebuit să muncesc foarte mult să o primesc. Astăzi simt că sunt mai bine pregătit decât adversarii mei, pentru că am muncit, am muncit foarte mult”, afirmă Robert.

Andreea Bianca Constantin are 17 ani, iar în tainele Ashihara Karate merge pe urmele pașilor susorii ei.C

„Practic de vreo cinci ani și jumătate, spre șase și am început să practic după sora mea, ea s-a apucat prima dată și am văzut că e foarte frumos ce fac copiii de acolo și m-a atras și m-am apucat și eu. În ultimul an am luat locul I la toate competițiile la care am participat”, mărturisește Andreea, care speră ca și acasă, la Ovidiu, să urce tot pe treapta din mijloc a podiumului.

În fața arbitrilor, luptătorii și-au demonstrat priceperea și măiestria, sperând să obțină cât mai multe puncte și să plece acasă cu un trofeu demn de menționat. Cu altfel de competitori determinați și misiunea arbitrilor a fost ușor dificilă. Totuși, scopul Cupei Orașului Ovidiu la Ashihara Karate este acela de a promova sportul, de a atrage cât mai mulți participanți și susținători ai artelor marțiale, dar și de a consolida statutul orașului Ovidiu ca centru de referință pentru practicarea sporturilor de contact.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*