FOTO VIDEO Eroii străini căzuți în Dobrogea pentru apărarea țării, comemorați la Medgidia. Primarul Valentin Vrabie: “Sunt convins că și tinerii de astăzi vor duce mai departe respectul pentru trecut ”

Primarul Valentin Vrabie, la comemorarea eroilor străini căzuți în Dobrogea, de la Medgidia. FOTO CTnews.ro

S-au scurs momente impresionante astăzi la Medgidia, la monumentul Eroilor Sârbi, ridicat în cimitirul ortodox. În ziua când întreaga Europă comemorează sfârșitul celui mai sângeros război mondial, supranumit și Marele Război, localnicii din Medgidia le-au adus un omagiu extraordinar străinilor căzuți pe teritorul Dobrogei ca să ne apere țara.

Puțină lume știe că în Primul Război Mondial, când Serbia a fost cucerită de Austro-Ungaria, mulți dintre soldații săi și foarte mulți civili, au fugit din calea ocupanților și au alcătuit o oaste care să lupte pe front. Unitatea militară s-a numit “Divizia 1 Voluntari Sârbă” și a inclus și soldați cehi. Această mare divizie a venit în ajutorul românilor în luptele aprige purtate pe câmpiile Dobrogei, contra bulgarilor. Români, sârbi și cehi au dat jertfe grele de sânge în zona Medgidiei.

“Aici au avut loc cele mai importante, sângeroase și sensibile evenimente. Suntem onorați ca la Medgidia să se întâmple de fiecare dată acest eveniment, mă bucură și sunt convins că și tinerii din ziua de astăzi vor duce mai departe respectul pentru trecut, pentru că istoria ne învață ce să nu mai greșim. Întotdeauna din istorie, din trecut, învățăm ce să nu mai facem greșit” a spus primarul Medgidiei, Valentin Vrabie.

Cifrele seci conturează dimensiunea carnagiului și a eroismului, în același timp: în aceste lupte au căzut 19.000 oameni ai Diviziei militare Sârbe. Monumentul din cimitirul ortodox al Medgidiei îi omagiază pe acești străini care au luptat pentru țara noastră. Construcția a fost ridicată în anul 1926 de către Regele Ferdinand al României reîntregite.

De atunci, în fiecare an, pe 11 noiembrie de Ziua Armistiţiului în Primul Război Mondial, se desfăşoară o emoţionantă ceremonie comemorativă. Anul acesta și soldații cehi și-au primit propriul monument. Se află în imediata apropiere a Monumentului Eroilor Sârbi și a Plăcii Comemorative ,,Spitalele Femeilor Scoțiene” din incinta Cimitirului Ortodox.

“A fost foarte emoționant pentru mine, pentru că am inaugurat monumentul soldaților cehi care au făcut parte din Divizia Sârbă și acum, în cele din urmă, am reușit mulțumită orașului Medgidia, să-l construim aici. Ziua de azi, de comemmorare a încheierii războiului este importantă nu doar pentru noi cei mai în vârstă, dar mai mult pentru generațiile tinere.

În zece ani, în douăzeci de ani, tinerii vor conduce țările noastre și această lume, și trebuie ca ei să cunoască istoria și să nu o repete, să nu facă aceleași greșeli pe care le-au făcut înaintașii lor. De aceea este foarte, foarte important” a spus ambasadorul Republicii Cehia la București, Excelența Sa, Vladimir Valky.

Pe 13 septembrie 1916, Divizia Sârbă împreună cu aripa dreaptă a Diviziei 9 Infanterie române au atacat sălbatic inamicul și au făcut praf  două divizii bulgare (1 și 4). Aliații români și sârbi au provocat o criză uriașă la comandamentul Armatei 3 bulgare. Din păcate, acest succes nu a putut fi exploatat la maxim pentru că aripa stângă a Diviziei 9 Infanterie română s-a retras în debandadă.

Comandamentul român din Dobrogea a retras atunci toate trupele pe o poziție în defensivă, iar pentru ca ai noștri să poată să se retragă, Divizia Sârbă a executat un atac puternic asupra infanteriei bulgare. A ținut inamicul ocupat. Așa i-au salvat sârbii pe soldații români ai Diviziei 9. Au murit atunci 650 de soldați sârbi, și au provocat pierderi inamicului de 2 ori mai mari. Astăzi, Medgidia le-a oferit respectul ei: coroane mari de flori au fost depuse la monumentul eroilor sârbi, pe fondul unui cântec sârb, de jale.

“Când aud acest cântec lent, mă duce înapoi în timp pe vremea a ceea ce noi numim exodul sârbilor în Armenia și în Grecia. Semnificația acestui cântec spune că “suntem foarte departe de Serbia, dar ne vom întoarce”. Bunicii mei au fost la război în Albania. Unul a murit acolo și din nefericire nu știm unde, dar celălalt a reușit să se întoarcă acasă.

 Când eram mic, în fiecare zi înainte de micul dejun, bunicul meu cânta prima strofă a acestui cântec și abia apoi ne așezam la masă. Așa că vă dați seama cât de emoționant este acest cântec pentru mine, pentru că l-am auzit de atâtea ori”, a declarat ambasadorul Republicii Serbia în România, Excelența Sa, Branko Brankovic.

Istoria ne învață că dintre toţi vecinii României, singurii cu care ţara noastră nu a avut niciun conflict armat au fost sârbii. De altfel, este şi o vorbă veche în popor, care spune că românii au doar trei prieteni: Dunărea, Marea Neagră şi sârbii.

Monumentul Eroilor Sârbi din cimitrul de la Medgidia adăpostește osemintele a 224 de militari sârbi. Pe placă frontală scrie “Patria e recunoscătoare Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor”.

“Ne simțim minunat când suntem în România, la mine e deja al șaselea an de când sunt ambasador aici și de fiecare dată când vin aici sunt foarte emoționat. Una peste alta, este foarte emoționant pentru că anul acesta celebrăm 140 ani de când am stabilit relații diplomatice cu România. Niciodată n-am luptat în niciun război contra României, ba dimpotrivă: întotdeauna ne-am aflat în aceeași tabără, și aceasta a fost întotdeauna tabăra bună!

Nu am cuvinte suficiente că să exprim aprecierea noastră față de România și față de orașul Medgidia pentru acest monument extraordinar și pentru această comemorare a faptelor întâmplate acum mult timp în urmă”, a spus ambasadorul Republicii Serbia în România, Excelența Sa, Branko Brankovic.

Alături de Ambasada Republicii Serbia în România, Ambasada Republicii Cehia în România și Primăria Municipiului Medgidia, au depus coroane de flori: Ministerul Apărării Naționale, Comitetul de Inițiativă pentru Spitalele Femeilor Scoțiene, Uniunea Sârbilor din România, Liga de Prietenie Româno-Sârbă, Bussines Club România-Serbia, Garnizoana Medgidia, Detașamentul 7 de Jandarmi Medgidia, Detașamentul de Pompieri Medgidia, Poliția Municipiului Medgidia, Poliția Locală Medgidia, Asociația Națioanală a Veteranilor de Război ,,Mircea Dragomirescu”- filiala Medgidia, Asociația Cultul Eroilor ,,Regina Maria” – filiala Medgidia.

Festivitatea s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare, în aplauzele tuturor celor prezenți.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*