FOTO VIDEO Educația, o prioritate de top în comuna Aliman. Primăria investește peste 1,4 milioane de lei în modernizarea și construcția de școli

Primăria Aliman. FOTO Adrian Boioglu

Despre educația în mediul rural s-a spus că reprezintă temelia pe care se clădește progresul unei societăți, fiecare copil fiind o cărămidă care contribuie la stabilitatea acestei prețioase construcții. Acesta pare să fie și crezul primarului comunei Aliman, din județul Constanța, George Nicola.

Șeful administrației locale a așezat investițiile în educația celor peste 360 de copii din comună în topul priorităților de pe agenda sa. Ca atare, în comuna Aliman se prefigurează cât de curând construcția unei noi școli, care să facă față unei capacități de 200 de elevi.

„Dacă ai un popor educat și sănătos, înseamnă că ai un popor performant. La fel, dacă ai o comunitate educată, înseamnă că e și sănătoasă și invers. Referindu-ne strict la procesul de învățământ, avem ca prioritate dezvoltarea infrastructurii școlare din comuna Aliman, respectiv avem în lucru proiectarea unei școli noi în localitatea Aliman, care să acomodeze circa 200 de elevi. Avem și un proiect de modernizare a grădiniței din localitatea Aliman, avem educație timpurie, un proiect care constă în acordarea unei mese calde, timp de un an, preșcolarilor. De asemenea, școlile din Aliman vor fi dotate cu mobilier modern”, a declarat, pentru CTnews, primarul George Nicola.

Primul proiect din suita dedicată îmbunătățirii infrastructurii de învățământ va fi început la școala din satul Vlahii, iar Primăria deja a semnat contractul de finanțare. Concret, este vorba de reabilitarea termică moderată a școlii cu clasele I – IV din satul Vlahii. Imobilului îi va fi refăcut acoperișul și i se va schimba în totalitate tâmplăria ușilor și ferestrelor. Un proiect amplu de modernizare a acestei unități de învățământ în care se va investi aproape un milion și jumătate de lei, mai spune primarul George Nicola.

Fondurile pentru finanțarea modernizării școlii din Vlahii, precum și pentru celelalte proiecte enumerate de șeful administrației locale din comuna Aliman provin din Programul Național de Redresare și Reziliență.

„Am depus la Ministerul Dezvoltării încă de acum un an și jumătate acest proiect”, precizează George Nicola.

Edilul a mai ținut să specifice faptul că, în completare la banii primiți de la Guvern, administrația publică locală va avea și ea partea ei de cofinanțare de la bugetul local.

Totuși, o școală, oricât de modernă, rămâne doar un obiect lipsit de suflet fără personal didactic care să insufle copiilor dragul de învățătură și care să îi ghideze pe copii pe drumul cel bun al dezvoltării de sine și al cunoașterii. Administrația publică din Aliman este conștientă de această necesitate a comunității și a gândit deja o strategie prin care să atragă și să mențină personal didactic de calitate la școlile din localitățile care alcătuiesc comuna.

„Toate cadrele didactice din comuna Aliman sunt de bună calitate. Unii fac naveta și de la Constanța, de la Cernavodă, de la Medgidia. Noi căutăm să îi sprijinim prin decontarea cheltuielilor de navetă, bineînțeles, în limitele legale”, a dezvăluit primarul.

În plus față de investițiile în educație, actualul șef al administrației publice locale mai are în plan și amenajarea unui teren de joacă în proximitatea școlii generale din localitatea Aliman.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*