FOTO VIDEO Dr. Stelian Mociu, medic primar ATI: „În trecut, se făceau infiltrații cu substanțe anestezice, antiinflamatoare, însă la OCH avem aparatul de crioablație a nervilor periferici, cu ajutorul căruia putem obține un rezultat favorabil și de o durată mai lungă decât cea a infiltrațiilor cu steroizi sau anestezice locale”

Dr. Stelian Mociu de la OCH. FOTO Paul Alexe

 În cadrul seriei ”Viață și sănătate”, jurnaliștii CTnews au avut șansa de a asista la realizarea unei proceduri de crioablație a nervului mare occipital, tratament medical modern, miniminvaziv, realizat la Ovidius Clinical Hospital, de către dr. Stelian Mociu, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă.

„Este vorba despre o pacientă diagnosticată cu nevralgie Arnold, care implică durere în aria enervată de nervul occipital, în general de nervul mare occipital, pentru care se practică în cadrul specialității de terapie a durerii anumite metode prin care mesajul transmis de acest nerv către creier este practic blocat”, ne explică dr.Stelian Mociu.

Crioterapia sau crioablația reprezintă o procedura de tratament extrem de eficientă în tratamentul durerii, iar procedura este relativ simplă.

„Mai complicat este să ai la dispoziție aparatura necesară pentru a putea realiza această procedură. În trecut, și încă se mai practică, se făceau infiltrații cu substanțe anestezice, antiinflamatoare, iar pacienta noastră are deja astfel de proceduri efectuate. De aproximativ un an, la OCH, avem aparatul de crioablație a nervilor periferici, cu ajutorul căruia putem obține un rezultat favorabil și de o durată mai lungă decât cea a infiltrațiilor cu steroizi sau anestezice locale”, a continuat medicul specialist constănțean.

Oportunitatea unei astfel de proceduri medicale este relevată după ce pacientul efectuează unul sau mai multe blocuri diagnostic, pentru a avea certitudinea diagnosticului.

„Prima și prima oară, trebuie făcut un bloc diagnostic. Se reperează nervul ecoghidat și se administrează un anestezic local. Dacă durerea pacientei trece, atunci diagnosticul pacientei este pus.

În cazul de față, vom sări peste această etapă, deoarece pacienta are multiple blocuri diagnostice efectuate și vom trece direct la crioablația de nerv occipital. Cu ajutorul ecografului vom repera zona de interes, după care vom monta sonda de crioablație, care va crea o biluță de gheață în vârful acului. Ne vom da seama că suntem lângă nerv tot cu ajutorul acestui aparat, care va da un stimul acelui nerv.

După administrarea acestui stimul, pacienta urmează să resimtă o furnicătură sau o durere asemănătoare cu cea pe care o simte când are criza de nevralgie Arnold. Astfel, ne vom da seama că suntem exact acolo unde trebuie și vom iniția procedura și protocolul de crioablație, care implică două cicluri de îngheț-dezgheț, trei minute îngheț, un minut dezgheț, o procedură documentată care dă cele mai bune rezultate”, explică dr. Stelian Mociu.

Eficiența acestei proceduri, conform cazuisticii documentate în cadrul Ovidius Clinical Hospital, este de minimul șase luni și poate ajunge la doi ani.

„În timp, corpul își revine, iar nervul se regenerează, documentate fiind perioade de la șase luni până la doi ani. Din experiența noastră, în ultimul an de când beneficiem de acest aparat, am obținut o îmbunătățire a durerii de minim șase luni. Practic, durerea apare în periferie, nervol fiind precum o fibră optică care transmite informația către creier, iar creierul percepe și transmite informația că ne doare, ca să mă exprim pe înțelesul tuturor. Noi, cumva, venim și „scurtcircuităm” această cale de transmisie pentru o perioadă care poate ține de la șase luni până la doi ani prin înghețarea, crioablație, a acelui nerv, pe traiectul său”, a punctat specialistul OCH.  

Dr. Stelian Mociu s-a supraspecializat în terapia durerii prin intermediul procedurii de crioalblație în cadrul unui curs la „Pain School International Budapesta”, intrând astfel în clubul restrâns al practicienilor din domeniul durerii, medici certificați care au cunoștințe și abilități în managementul intervențional al durerii.

„Le recomand pacienților cu astfel de probleme să apeleze cu încredere la serviciile OCH pentru că facem performanță medicală de aproape zece ani de zile, pentru aceste lucruri ne-am pregătit și supraspecializat în țară și în străinătate, și tot pentru acest lucru am adus aparatură modernă, performantă, care să ne permită să asigurăm pacienților noștri un serviciu medical de cea mai bună calitate”, a concluzionat dr. Stelian Mociu.

În cadrul Ovidius Clinical Hospital pot fi efectuate majoritatea investigațiilor pentru prevenție și a intervențiilor pentru a trata orice afecțiune din stadiu incipient. Pacienții care doresc o programare la Ovidius Clinical Hospital pot lua legătura cu spitalul la telefon (0241 480 400 și 0241 766 624), e-mail (office@ovidius-ch.ro) sau direct la adresa spitalului (Ovidiu, Constanța, DN 2A, km 202+880). Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.ovidius-ch.ro.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*