FOTO VIDEO Dr. Elena Tunariu, medic specialist pneumologie la OCH: „Screeningul pentru fumători implică o monitorizare anuală și este recomandat tuturor celor care au un istoric de fumat, sunt fumători de mai bine de 15 ani sau au vârsta de peste 50 de ani”

Dr. Elena Tunariu. FOTO Paul Alexe

În cadrul seriei ”Viață și sănătate”, jurnalistul Paul Alexe a discutat cu dr. Elena Tunariu, medic specialist pneumologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital. Tema abordată, una extrem de actuală și de relevantă pentru sănătatea publică: efectele nocive ale fumatului și importanța screeningului pentru fumători.

Cu toate eforturile făcute în ultimele decenii în direcția conștientizării efectelor nocive ale fumatului, acest obicei rămâne o problemă majoră de sănătate publică, iar nevoia de a implementa metode eficiente de screening pentru fumători este mai actuală ca niciodată. Screening-ul pentru fumători reprezintă o modalitate esențială de identificare a persoanelor expuse riscului de afecțiuni grave asociate fumatului, precum cancerul pulmonar, bolile cardiace și afecțiunile respiratorii cronice.

„Fumatul pe o perioadă lungă de timp aduce modificări asupra organismului, iar ghidurile actuale pe plan european recomandă un screening, care, din păcate, în România nu este acoperit integral de către stat. Pentru pacienții care au un istoric de fumat de cel puțin 20 pachete/an (un indice ce rezultă din cât fumezi pe zi înmulțit cu câți ani fumezi) sau sunt fumători de cel puțin 15 ani și au vârsta de peste 50 de ani, există acest pachet de screening care implică o monitorizare anuală.

Acesta implică un consult cu un medic specialist de plămâni, în care se face o evaluare a funcției plămânului, cu partea spirometrică, pentru a vedea exact volumele de aer, cât intră în plămân, cât iese, ce se întâmplă cu căile aeriene, cu bronhiile, iar la final o imagine a plămânului pe care o obținem prin intermediul unui CT de torace, cu cantitate redusă de radiații, pentru a evita expunerea la radiațiile ionizante”, a explicat dr. Elena Tunariu, în ce constă pachetul de screening pentru fumători.

În cazul fumătorilor, riscul apariției unor afecțiuni vizează tot traseul pe care fumul îl parcurge de la intrarea în organism, la nivelul gurii, urmând apoi căile aeriene de respirație, și până la plămâni, la nivelul celor mai fine structuri din interiorul plămânului, acolo unde se face transferul oxigenului în sânge și eliminarea dioxidului de carbon.

„Sunt foarte multe complicații care țin de plămân, precum bronșita cronică, avem diferitele probleme de distrugere a țesutului de plămân, cum ar fi emfizemul, la care practic apar practic găuri în plămân, ceea ce duce la un deficit pe partea obținerii oxigenului necesar. Aici, începem să observăm, la efort, o dificultate în menținerea acelui efort deși era un efort obișnuit până atunci. O altă complicație foarte gravă este apariția unui cancer, care se poate manifesta în zona gurii, a gâtului sau a plămânului. Evident, și nu trebuie să le neglijăm, mai sunt și toate afecțiunile care țin de zona vaselor de sânge, cardiovasculare”, a enumerat medicul specialist complicațiile ce pot să apară în cazul fumătorilor.  

Fumatul este asociat cu o serie de probleme de sănătate, iar recunoașterea timpurie a unor „semne” pe care ni le dă organismul poate face diferența în diagnosticul și tratamentul adecvat. Dr. Elena Tunariu a enumerat cele mai importante semne și simptome pe care ar trebui să le monitorizăm cu mare atenție.

„Cred că se știe și în popor, când ești fumător ai tusea aceea tabacică, dimineață când te trezești trebuie să tușești. În momentul în care apare o tuse care durează mai mult de opt săptămâni, o numim deja o tuse cronică și trebuie să ridice semne de întrebare, mult mai mult când știu că sunt fumător și trebuie să aflu de ce am acea tuse. O altă atenționare serioasă este apariția tusei cu sânge, iar să ajungi în acest stadiu chiar nu este indicat să aștepți acasă, trebuie mers imediat la doctor, nu contează la care doctor, medicul de familie, care te poate orienta către medicul specialist.

Alte semne, care nu țin neapărat de fumat, dar care trebuie să dea de gândit unui om cu istoric de fumat și să-l facă să ajungă mai devreme la doctor, ar fi scăderea ponderală fără o explicație, adică fără să țin o cură de slăbire, sau să simt că dintr-o dată nu mai pot susține efortul fizic normal”, a explicat dr. Elena Tunariu.

Spre deosebire de unitățile medicale specializate pe un anumit segment de tratare a problemelor de sănătate, Ovidius Clinical Hospital oferă o gamă completă de investigații medicale, ceea ce duce la scurtarea substanțială a timpului de așteptare din momentul prezentării la controlul medical și până la obținerea unui diagnostic precis care să ofere șansa unui tratament adecvat și eficient.

„La OCH avem, din fericire, o echipă mare de specialiști și putem integra fiecare pacient cu istoric de fumat, chiar dacă nu găsim din start o problemă la nivel de plămân, pentru că, repet, fumatul afectează și partea cardiovasculară, astfel că putem include în câmpul nostru de diagnostic și un specialist de cardiologie sau un angiolog, un specialist ORL sau pe partea de tract digestiv, practic toate specializările care țin de drumul fumului de țigară din exterior până în organism. Iar totul se face, practic, într-un singur loc, în cadrul spitalului nostru”, a punctat dr. Elena Tunariu.

Odată obținute rezultatele screeningului pulmonar, în funcție de gravitatea afecțiunilor descoperite, medicii specialiști de la Ovidius Clinical Hospital îi vor îndruma pe pacienți către următorii pași, fie că vorbim despre prevenție, fie că vorbim despre tratamentul pentru cele mai grave afecțiuni.

„De cele mai multe ori, iar acesta este un lucru bun, chiar dacă avem în față un pacient cu istoric de fumat, nu găsim foarte multe modificări. Sunt acolo, minime, iar în aceste cazuri ne bucurăm pentru că știm că pacientul a venit devreme, îl luăm în evidență și putem să monitorizăm aproape tot ceea ce apare nou. În cazurile în care pacienții vin deja cu complicații foarte grave, iar aici mă refer la cele de tipul cancerului, putem să-i oferim posibilitatea diagnosticului și să vedem exact dacă leziunile apărute la nivelul plămânului pot fi de natură malignă, canceroase, iar dacă întradevăr sunt canceroase avem o echipă multidisciplinară care poate iniția imediat tratamentul, atât pe linia oncologică, de chimioterapie, cât și pe linia radioterapeutică, de radiații”, a adăugat dr. Elena Tunariu.

Medicul specialist consideră că există o singură cale sigură pentru a evita toate aceste complicații asociate fumatului, iar aceasta este una foarte simplă: renunțarea la fumat!

„Din păcate, atunci când ajungi să te duci la un doctor ai o problemă și vei primi un tratament. Cel mai important lucru, însă, este să ne lăsăm de fumat. Le spun adesea pacienților mei, pot să vă dau cel mai bun spray de pe piață, la care studiile arată că funcționează foarte bine, dar dacă dumneavoastră continuați să aduceți agentul agresor în corp nu va avea efectul dorit. De aceea, încercăm să-i încurajăm pe această parte, să se lase de fumat!”, a subliniat dr. Elena Tunariu.

Un fenomen îngrijorător, remarcat în studiile de specialitate făcute în ultimul deceniu, se referă la scăderea semnificatică a vârstei la care tineri sau chiar copii încep să fumeze, ceea ce vine la pachet cu depistarea unuor afecțiuni grave asociate fumatului încă de la vârste fragede.

„De ce se începe atât de devreme? Probabil, copiii o iau ca o provocare, vor să arate că aparțin lumii adulților și cred că cu toții am experimentat astfel de situații, în școală, în general. Din păcate, cu cât începem mai devreme, cu atât sunt riscurile mai mari, deoarece la vârste fragede avem o oarecare sensibilitate la nivelul căilor aeriene și a plămânului, la o vârstă fragedă nu ne-am maturizat complet și atunci celulele sunt mult mai senisibile la ceea ce înseamnă fum de țigară. Din păcate, nici mediul înconjurător nu este cel mai sănătos și cu cât avem o poluare mai mare de la gazele de eșapament, arderile combustibililor fosili, toate aceste probleme care ne afectează pe toți, atunci și fumatul care vine deasupra ne aduce mai multe riscuri decât beneficii.

Practic, nicotina este cea care dă dependența, iar fumatul are un istoric foarte depărtat în timp, pentru că aduce acest efect calmant. Dar, nu putem să luăm doar nicotina, vine și acel fum de tigară, cu gudron, cu monoxid de carbon și alte substanțe extrem de nocive… Cum putem să oprim acest obicei, această dependență, indiferent de vârsta la care ne aflăm? Doar printr-o corectă informare și mereu le spun pacienților mei ce îmi aduce fumatul: costă o groază de bani, miros urât, practic nu-mi aduce niciun beneficiu pe partea de sănătate, deci de ce o fac? Trebuie să mă gândesc de ce țin de un anumit gest. Dacă este strict partea de dependență și atunci sunt nevoit să aprind țigara pentru că simt nevoia, efectiv, putem merge spre consiliere și îndrumare psihologică, psihiatrică, pentru a scăpa de dependență”, consideră medicul specialist, care mai spune și că, pentru copii și adolescenți, este important și exemplul pe care îl primesc în cadrul familiei.

„Mai este și obiceiul care apare în familie, unde copilul vede la părinți că o fac… Nu-i pot spune cuiva să nu facă ceva, iar eu în același timp îi arăt contrariul. Trebuie să încercăm să oferim o educație mai bună, să prezentăm riscurile și, sincer, eu nu prea văd beneficii în cazul fumatului. Trebuie să-i facem să găsească motivul pentru care o fac, iar dacă nu este niciunul poate reușesc să se lase”, a mai spus dr. Elena Tunariu.

În cadrul Ovidius Clinical Hospital pot fi efectuate majoritatea investigațiilor pentru prevenție și a intervențiilor pentru a trata orice afecțiune din stadiu incipient. Pacienții care doresc o programare la Ovidius Clinical Hospital pot lua legătura cu spitalul la telefon (0241 480 400 și 0241 766 624), e-mail (office@ovidius-ch.ro) sau direct la adresa spitalului (Ovidiu, Constanța, DN 2A, km 202+880). Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.ovidius-ch.ro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*