FOTO VIDEO Dr. Elena Călin de la OCH, medic specialist hematologie: „Biopsia osteomedulară este importantă în urmărirea evoluției bolii și stabilirea tratamentului adecvat”

Dr. Elena Călin. FOTO Paul Alexe

În cadrul seriei ”Viață și sănătate”, jurnaliștii CTnews au discutat cu Dr. Elena Călin de la OCH, medic specialist hematologie, care ne explică ce reprezintă biopsia osteomedulară și când este indicată această procedură.

„Biopsia osteomedulară este o manevră minim invazivă, recomandată de medicul hematolog, pentru a diagnostica bolile hematologice. Avem nevoie de această manevră pentru a stabili un diagnostic corect și complet. Ca și indicație, medicul hematolog poate efectua această manevră, atunci când pacientul se prezintă la consult cu anumite modificări la nivelul hemoleucogramei”, spune medicul specialist hematolog.

În cadrul interviului, specialistul OCH clarifică motivele pentru care o astfel de investigație medicală poate fi benefică pentru pacient, în perspectiva stabilirii unui diagnostic cât mai exact și a tratamentului ce trebuie urmat.

„Primul beneficiu este diagnosticul de care avem nevoie ca să putem începe un tratament corect. În afară de diagnosticul bolilor hematologice, folosim biopsiaosteomedulară și pentru stadializarea acestora. În momentul în care am diagnosticat o boală hematologică, noi trebuie să o stadializăm înainte de a începe un tratament. Practic, trebuie să știm unde există acele determinări de boală în organismul pacientului, ca să putem urmări corect tratamentul și evoluția bolii. Bineînțeles, se poate realiza biopsia osteomedulară ca și evoluție a bolii, ca și urmărire a tratamentului pe care îl facem, în contextul anumitor boli mieloproliferative cronice”, explică Dr. Elena Călin.

Invitata CTnews a descris și modul în care decurge biopsia osteomedulară, ce riscuri și complicații pot să apară și care este scopul tratamentului pentru pacienții diagnosticați cu mielom.

„Investigația este o manevră minim invazivă. După discuția cu pacientul, trebuie să știm de la început dacă el are o anumită medicație specială, dacă el este alergic la ceva. Manevra se desfășoară cu pacientul întins pe pat, pe burtă sau într-o parte, se reperează anumite repere anatomice, se efectuează o anestezie locală, iar după un timp mediu de așteptare de 6-8 minute, se va face recoltarea de țesut”, spune medicul specialist hematolog.

„Complicațiile sunt, de regulă, bine manageriate de către medic, iar principala complicație care poate să apară este minima sângerare care apare local, de aceea este foarte important ca pacientul să informeze medicul dacă are medicație anticoagulantă, care trebuie cumva oprită înainte de a face manevra”, a continuat Dr. Elena Călin.

„Apoi, trebuie să știm dacă pacientul este alergic la anumite substanțe, anestezia locală se face cu xilină și este important să știm dacă pacientul este alergic la această substanță”, a amintit medicul specialist hematolog.

„Mielomul multiplu este o boală hematologică încadrată în grupul de boli onco-hematologice, care are o afectare multisistemică. Tratamentul pacienților cu mielom urmărește îmbunătățirea calității vieții, obținerea unei remisiuni și consolidarea ei”, a mai spus Dr. Elena Călin.

În cadrul Ovidius Clinical Hospital pot fi efectuate majoritatea investigațiilor pentru prevenție și a intervențiilor pentru a trata orice afecțiune din stadiu incipient. Pacienții care doresc o programare la Ovidius Clinical Hospital pot lua legătura cu spitalul la telefon (0241 480 400 și 0241 766 624), e-mail (office@ovidius-ch.ro) sau direct la adresa spitalului (Ovidiu, Constanța, DN 2A, km 202+880). Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.ovidius-ch.ro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*