FOTO VIDEO Dr. Adrian Bîlbă, directorul CMSN Constanța: “Cunoașterea prin joc este foarte importantă pentru copii, iar prin locurile de joacă pe care le punem la dispoziție translatăm imaginea și oferta microrezervației spre o experiență”

Locuri de joacă la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. FOTO Adrian Boioglu

În perioada scursă de la debutul pandemiei cu noul coronavirus, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța s-a confruntat cu numeroase probleme legate de funcționarea unora dintre secțiile sale. Astfel, conducerea instituției muzeale a fost nevoită să ia decizia închiderii temporare a unor secții, precum Delfinariul sau Planetariul. În schimb, microrezervația naturală a rămas în permanență la dispoziția vizitatorilor, aceștia având posibilitatea să cunoască mai multe lucruri despre animalele găzduite de complexul muzeal.

Gândul meu este ca grădina noastră zoologică să prezinte animale într-un mediu cât mai aproape de cel natural și, din acest motiv, avem foarte multe păsări libere pe lacul microrezervației, cum sunt cei cinci pelicani. Toate acestea sunt gândite pentru a oferi animalelor decorul lor natural, o microdeltă, explică, pentru CTnews, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, dr. Adrian Bîlbă. 

Complexul muzeal se întinde pe o suprafață de cinci hectare, dintre care două sunt reprezentate de zona de lac, iar amplasarea sa în mijlocul municipiului vine cu o serie de restricții în ceea ce privește posibilitatea de extindere și dezvoltare.

Suntem și în mijlocul Constanței, în zona importantă, de nord, a municipiului, și nu putem aduce animale periculoase, animale care deranjează. Avem și biserica lângă noi, avem Parcul Tăbăcăriei, o mulțime de alte elemente urbane care nu ne permit nici să ne extindem cu mai multe animale, nici să aducem animale periculoase, spune dr. Adrian Bîlbă.

În cadrul CMSN există patru locuri de joacă pentru cei mici, unul amenajat lângă Planetariu, alte trei în cadrul microrezervației.

În această microdeltă, ne-am gândit la aceste locuri de joacă, pentru familiile care vin cu copii, deseori mici și mai puțin interesați să învețe despre animale, deși este bine să le știe și să le vadă. Cei mici vor să se joace, cunoașterea prin joc este importantă la copii, iar noi am gândit aceste locuri de joacă să translatăm imaginea și oferta microrezervației spre o experiență. Nu neapărat cu animale, cu etichetă, ce animal este, de câte ori mănâncă pe zi sau unde trăiește, ci să fie o experiență de plimbare, o experiență de relaxare, explică managerul instituției muzeale conceptul ce a stat la baza amenajării acestor locuri de joacă, moderne și având toate elementele care să asigure siguranța celor mici.

“Microrezervația a rămas deschisă chiar și în această perioadă de pandemie, iar în situația în care nu există lock-down, putem oferi și aceste locuri de joacă pentru copii, locuri foarte moderne, cu elemente de siguranță, precum acest tartan de pe jos, un material care absoarbe șocurile, deoarece copiii pot cădea.

Mai mult, în aceste locuri de joacă avem elemente ce leagă de microrezervație, cu aceste panouri, unde părinții pot sta și pot învăța despre importanța zonelor lacustre, a zonelor umede, importanța zonelor care încastrează bioxidul de carbon și sunt extrem de importante, a mai spus dr. Adrian Bîlbă.  

În această perioadă, Microrezervația din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța este deschisă în fiecare zi, între orele 09.30 și 18.00.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*