FOTO VIDEO Diabetul, tratat cu cele mai moderne metode la Ovidius Clinical Hospital. Cum pot fi evitate bolile metabolice

Policlinica OCH. FOTO CTnews.ro

Suntem 8 miliarde de oameni pe Pământ și jumătate dintre noi sunt obezi. Problema e atât de gravă încât Organizația Națiunilor Unite intenționează să includă obezitatea printre amenințările planetare globale. Obezitatea afectează 4 miliarde de oameni, iar diabetul se apropie rapid de jumătate de miliard. Ambele merg mână în mână și asta nu e tot: îngrijorarea cea mai mare e dată de scăderea alarmantă a vârstei la care apare diabetul zaharat de tip 2 – cândva era specific persoanelor adulte, iar acum afectează tot mai des și copii.

În prezent este tot mai clară legătură dintre cifrele în creștere ale diabetului și excesul ponderal. Pentru a înțelege legătura diabetului de tip 2 cu îngrășarea si obezitatea, jurnaliștii Constanța NEWS au stat de vorba cu dr. Simona Nicodim, medic primar de diabet, nutriție și boli metabolice la Ovidius Clinical Hospital.

“Sunt niște verigi comune care în timp duc la apariția unui diabet pentru că atunci când se câștigă kilograme, kilogramele acumulate mai ales la nivelul taliei determină o rezistență la acțiunea insulinei și în timp sunt niște mecanisme care pot duce la apariția unui diabet zaharat de tip 2. Boala este complicată, chiar etiopatogenia diabetului zaharat este extrem de complexă și diversă. Sub umbrela unui diagnostic de diabet zaharat de tip 2 sunt foarte multe mecanisme care duc al apariția bolii, dar sigur că important este să punem diagnosticul corect și să inițiem la timp tratamentul potrivit fiecărui pacient în parte” explică doctorul Simona Nicodim.

În trecut se considera că diabetul apare la persoanele care mănâncă foarte multe dulciuri. Așa se face că pe “lista neagră” au ajuns toate deserturile favorite din copilărie, apoi prajiturile de cofetărie și mai spre zilele noastre înghețata și celebra ciocolată, care a devenit “vinovatul de serviciu”.

Însă medicina modernă prin specialiștii care se ocupă de nutriție a arătat că nu doar dulciurile sunt responsabile de bolile metabolice, ci TOATE dezechilibrele alimentare. Cu alte cuvinte, și cei care mănâncă grăsimi în exces vor sfârși în cele din urmă bolnavi de diabet. Mâncărurile procesate din ziua de azi conțin multe grasimi și glucide, care înseamnă foarte multe calorii pentru organism. Dacă aceste calorii nu sunt arse într-un efort fizic susținut se cumulează în țesuturi adipoase. Altfel spus, relația dintre diabet și obezitate este foarte strânsă.

“La aceeași vârstă, un bărbat de 40 de ani care are o greutate de 70 kilograme are un necesar de calorii dacă are o muncă de birou și alt necesar de calorii dacă muncește fizic, alt necesar de calorii dacă are muncă și birou și totuși mai face sport din când în când. Atunci când dăm niște recomandări referitoare la dietă mai avem în vedere și ce afecțiuni mai are persoana respectivă. Dacă este o persoană sănătoasă, mănâncă într-un fel, dacă are anumite boli asociate sigur că sunt anumite restricții. De exemplu, dacă are diabet zaharat e bine să nu consume exces de glucide concentrate; dacă are hipertensiune arterială, limităm consumul de sare – și astea sunt două exemple așa mai, comune” explică doctorul Simona Nicodim, medic primar de diabet, nutriție și boli metabolice.

Cu alte cuvinte, într-un fel mănâncă un muncitor care sapă șanțuri și în alt fel trebuie să mănânce un contabil. Mecanismul îngrășării nu e foarte complicat, și dacă reducem problema la minimum, se poate spune că trebuie să consumăm exact atâtea calorii câte ingeram.

Medicii obișnuiesc să spună că bolile metabolice sunt “bolile excesului”, iar excesul vine de la hrana multă și ieftină produse în exces în zilele noastre și care trebuie vândută neapărat. În timp, această supraproducție alimentară a devenit o adevărată amenințare la sănătatea omului pentru că accesul la o hrană foarte calorică este foarte facil și nelimitat.

Viață sedentară, mâncarea cu multe calorii, consumul excesiv de grăsimi săturate și de dulciuri rafinate sunt calea sigură către obezitate. Și din păcate, de la obezitate la diabet zaharat distanța este foarte mică. În zilele noastre, alterarea echilibrului glicemic apare din ce în ce mai des la tineri și la adolescenți din cauza instalării premature a obezității, mai ales cu dispunere centroabdominala. Adică pe burtă.

Vestea bună este că putem să ne dăm seama din timp dacă suntem pe traiectoria rea a alimentației cu multe glucide. Aparatul de măsură se numește glucometrul și poate fi folosit de oricine acasă. Glucometrul este un dispozitiv de măsurare a concentrației sanguine a glucozei: printr-o singură înțepătură se recoltează o cantitate foarte mică de sânge care este pusă pe o hârtie de unică folosință, de care aparatul se folosește pentru a citi valorile glucozei în sânge.

“Inițial, totul pleacă de la o analiză de sânge, de la o simplă determinare a glicemiei care e ușor de făcut. Se poate face și cu glucometrul dar pentru a pune un diagnostic, întotdeauna ne bazăm pe analize efectuate  în laborator, pentru că sunt analize efectuate în condiții etalonate. Dacă avem diagnosticat un diabet zaharat, sigur că pe lângă determinarea glicemiei mai avem o analiză pe care o folosim și această este hemoglobina glicată care ne spune și ea ceva – este o estimare mediilor glicemiilor pe care pacientul le-a avut în ultimele luni și atunci sigur că ne putem orienta către un tratament, deja. În general pacienții întreabă ce fel de diabet am? Pentru că multă lume știe că există diabet de tip 1 și diabet de tip 2. Mulți întreabă dacă vor putea scăpa de diabet ținând regim sau urmând un tratament. Diabetul este o boală cronică și regimul și tratamentul sunt pentru toată viața” spune doctorul Simona Nicodim.

La OCH pacienții primesc cele mai bune sfaturi legate de modificarea stilului de viață când sunt diagnosticați cu o boală metabolică, și cele mai bune tratamente, în același timp. Trebuie știut însă că diabetul este o boală incurabilă. Odată ce ai fost diagnosticat cu ea, nu se mai poate da înapoi. Pancreasul este afectat și așa va rămâne pentru totdeauna. Diabetul se poate ține în frâu, se poate controla, dar nu se poate vindeca niciodată pe deplin. Și totuși…

“Există mai multe mijloace terapeutice: pe lângă schimbarea stilului de viață care presupune activitatea fizică în funcție de toleranța individuală la efort și recomandări legate de dietă, sunt diverse medicații. Diabetul zaharat de tip 1 este cel numit insulino-dependent și este un diabet al cărui tratament se face doar cu insulină, pe când în diabetul zaharat de tip 2 avem diferite mijloace terapeutice adică există și medicații care se administrează oral – pastile și medicații care se administrează injectabil – printre ele sunt terapii care sunt non-insulinice și terapia cu insulină și în diabetul zaharat de tip 2, la un moment dat” spune medicul Simona Nicodim de la Ovidius Clinical Hospital.

Principalii factori de risc ai diabetului zaharat tip 2 sunt: vârstă peste 40 de ani, cazuri mai vechi în familie, hipertensiune arterială mare, colesterol crescut și glicemia pe nemâncate mare.

Cum faci o programare la Ovidius Clinical Hospital

Ovidius Clinical Hospital este un spital multi-disciplinar cu dotări ultra-moderne, conceput să ofere îngrijiri de specialitate pacienţilor cu afecţiuni chirurgicale și medicale din numeroase de specialități.

Programul de lucru al Ambulatoriului este de luni până vineri, între orele 8.00 și 21.00 și sâmbătă între 8.00 și 15.00.

Spitalul are program permanent cu 2 linii de gardă în spital în specialitățile chirurgie generală și anestezie și terapie intensivă, dublate de linii de gardă la domiciliu în specialităţile chirurgie generală, anestezie și terapie intensivă şi imagistică medicală.

Informații și programări la telefon: 0241 480 400. E-mail: office@ovidius-ch.ro sau pe site-ul: www.Ovidius-CH.ro

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*