FOTO VIDEO Delfinariul din Constanța va fi extins prin realizarea mai multor bazine. Adrian Bîlbă: Sperăm ca anul viitor să înceapă lucrările

Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. FOTO Adrian Boioglu

2019 a marcat un al doilea an consecutiv de creștere a traficului de vizitatori la Delfinariu și autorităților le-a fost clar că în ritmul acesta spațiile trebuiesc mărite. Nu doar spațiile de vizitare, ci și spațiile pentru delfini. Două noi bazine sunt musai dacă vrem că Delfinariul să se dezvolte și să intre în rândul marilor arene ale lumii. Așa că 2020 va aduce un cadou nesperat constănțenilor: o investiție masivă de milioane de euro care transformă Delfinariul într-un spațiu mult mai mare, comparativ cu ce avem acum.

“Președintele Consiliului Județean, Horia Țuțuianu a găsit o soluție financiară prin Ministerul Turismului a adus 5 milioane de euro, suma disponibilă investiției la Delfinariul din Constanța. Se vor construi noi bazine adiacente acestuia, în spate. Bazinele vor fi conectate și vor constitui un prag depășit vis-a-vis de necesitățile  de minimum necesar, pentru a deține delfini în condiții de control uman.

Nu se mai numește captivitate fiindcă asta presupune animale odinioară sălbatice devenite prizoniere. Nu este cazul – e vorba de animale născute sub control uman, crescute în aceste condiții și pentru ele nu este o captivitate. Este o viață alături de om” explică directorul Adrian Bîlbă.

În acest moment Delfinariul are un bazin de 1 milion de litri – o mie de metri cubi – moștenit așa din 1978, conform reglementărilor de atunci. Între timp, grija și respectul față de animale au crescut și în consecință, reglementările actuale cer bazine mai mari. Delfinariul din Constanța urmează ca să aibă un complex de bazine care vor însuma minum 3 milioane de litri. O suprafață de 800 mp luciu de apă, față de 260 mp cât este cea actuală. Investiția este de 5,6 milioane de euro: 70% din această suma va fi dată de Ministerul Turismului, iar restul de Consiliul Județean.

“Sperăm ca în anul 2020 această investiție să demareze. Ea a demarat ca și proiect, ca și achiziție și e în faza în care se desfășoară etapele ce țin de licitație și de atribuire. După ce vom avea un constructor, sperăm ca anul viitor să înceapă lucrările” spune Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Lucrările presupun realizarea unui bazin de antrenamente de 600 de metri pătrați, care va fi dotat cu o platformă de eșuare dublă și va semăna foarte mult cu mediul natural, adică va ava inclusiv o porțiune nisipoasă. În cadrul proiectului  va fi construită și o stație de filtrare a apei și o alta de pompare pentru menținerea calității apei, plus un sediu administrativ care va adăposti camerele antrenorilor, hrana delfinilor și vestiarele cu dușuri. Mai multă apă înseamnă posibilitatea de a ține mai mulți delfini.

“Gândiți-va cum ar fi ca aici să performeze 6 exemplare de delfini! În timpul liber vor sta în bazinele exterioare iar aici vor veni doar pentru reprezentații. Aici suntem ca într-o arenă romană, un spațiu care presupune o vizibilitate foarte bună și o apropiere maximă față de animale” spune Adrian Bîlbă.

Durata proiectului este de 24 de luni de la data ordinului de începere a execuției lucrărilor. Ultima mare investiție la Delfinariu a fost făcută tot prin Consiliul Județean: 3 milioane de euro s-au cheltuit pentru acoperișul bazinului exterior și cele 1300 de locuri pe gradene.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*