FOTO VIDEO Delfinariul, Acvariul și Microrezervația au fost redeschise după ieșirea din starea de urgență. Conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii a luat toate măsurile de protecție pentru vizitatori

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța

Ieșirea din starea de urgență a redeschis și instituțiile de cultură din Constanța, în special muzeele. Consiliul Județean îi anunță pe localnici și pe turiști că pot merge la Delfinariu, la Acvariu și la Grădina Zoologică în fiecare zi a săptămânii. Vă puteți bucura de spectacolul cu delfini pe parcursul a două reprezentații pe zi, la orele 11.00 și 15.00. Cei mici și cei mari vor putea să admire din nou animalele din Microrezervație, dar și speciile de faună marină de la Acvariu, în fiecare zi în intervalul orar 11.00 – 18.00.

“Vă asigurăm că am luat toate măsurile de protecție. Au fost instalate dispozitive de dezinfectare a mâinilor și încălțărilor, iar supraveghetorii vă vor indica locurile pe care le puteți ocupă pentru a asista la spectacolele cu delfini. Cine nu are mască, primește una la intrare. Avem dezinfectanți, avem materiale de protecție, avem distanțarea – sunteți pregătiți să-i dăm drumul!” explică Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța.

De asemenea, la intrare, temperatura corporală va fi măsurată cu ajutorul unui termometru cu infraroșu. Consiliul Județean a primit o donație masivă de măști și a trimis o bună parte și Delfinariului, ca de altfel tuturor instituțiilor de cultură din Constanța. Vizitatorii care ajung la Delfinariu și nu au mască, vor primi una gratuit din partea gazdelor.

“E normal! Nu poți să trimiți oamenii înapoi. E un mijloc de curtoazie. Ieșirea publicului se va face așa: segmentul de sală din stânga va ieși pe ușa laterală stânga, iar cei din dreapta ies pe ușa centrală. Ușa din extrema dreaptă va fi folosită doar pentru intrat” explică directorul Adrian Bîlbă.

La Delfinariu, vizitatorii vor fi așezați pe scaune astfel încât să se respecte distanțarea socială. Familiile cu unul, doi sau trei copii, vor fi plasate pe locuri alăturate, urmând apoi o pauză de 3 scaune goale până la următorii spectatori. Sunt locuri destule și spații foarte largi, astfel încât Delfinariul poate oferi siguranța necesară multor oaspeți în același timp, în timpul unei reprezentații. Se întâmplă asta grație investiției din 2016 prin care Consiliul Județean a mărit capacitatea sălii de spectacol la 1400 de locuri.

“Am luat decizia să deschidem momentan, doar site-urile arheologice: Cetatea Histria, Tropaeum Traiani și Muzeul de la Adamclisi, dar și Muzeul de Artă din Constanța. Ulterior, dacă apar alte reglementări vom deschide și Planetariul” a precizat Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean.

Zilele acestea se pune la cale și construirea unui nou Acvariu. Va fi o investiție uriașă, de 10 milioane de euro, pentru care Consiliul Județean a început să caute finanțare. Noul Acvariu va fi amplasat în curtea Delfinariului, în  zona de lângă Bulevardul Mamaia, pe o amprenta de 5 mii de metri pătrați, și va avea o suprafață desfășurată de 3.500 metri pătrați.

“Acvariul va avea trei niveluri: un demisol înalt unde va fi zona tehnică cu tot ce înseamnă filtrare și bazine de compensare, iar deasupra va fi zona de vizitare. Prima secție a Acvariului va fi cea de pinguini. La această latitudine la care se află România, pinguinii sud-africani sau sud-americani nu pot fi ținuți în exterior. Sunt motive de boli transmisibile prin înțepătura de insecte, și multe altele. Asta este motivul pentru care punem pinguinii la intrare și după aceea vom avea specii pe areale geogafice” explică directorul Adrian Bîlbă.

Deasupra Acvariului va fi amenajată o parcare cu 100-200 de locuri, ce se vor adauga parcării existente, de 70 de locuri. Având Acvariul plasat în curtea Delfinariului vizitatorii își vor umple foarte bine pauzele dintre reprezentațiile cu delfini. Între două spectacole la Delfinariu, sunt 3 sau 4 ore de relaș, în care turiștii vor putea să vadă peștii din Acvariu, animalele din Microrezervație sau spectacolele de la Planetariu.

“Pentru Acvariu căutăm finanțare pe fonduri europene, iar dacă nu o vom găsi, probabil că vom merge pe fonduri ale Consiliului Județean sau de la Ministerul Dezvoltării. Însă cel mai probabil vom accesa fonduri europene” a precizat Horia Țuțuianu.

Noul Acvariu ar trebui să fie gata în 36 de luni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*