FOTO VIDEO Coronarografia, procedura care oferă diagnostic și soluții de tratament al afecțiunilor cardiace în timp real. Dr. Sebastian Vasilescu, OCH: “Durează între 30 – 45 de minute, iar pacientul va rămâne internat o noapte”

Doctorul Sebastian Vasilescu de la Ovidius Clinical Hospital. FOTO Adrian Boioglu

Fumatul, consumul de alcool, stresul și stilul de viață dezorganizat la care tot mai multe persoane sunt expuse, reprezintă factori care trimit din ce în ce mai mulți tineri, persoane active, la cabinetele medicilor cardiologi. Din fericire, medicii au la dispoziție un instrument care le permite diagnosticarea precoce și exactă a oricăror afecțiuni ale inimii și, implicit, tratarea majorărității acestor afecțiuni. Este vorba despre coronarografie, o procedură de diagnosticare minim invazivă, de înaltă precizie, care salvează vieți. Practic, coronarografia prespune injectarea, sub raze X, a unei substanțe de contrast în vasele inimii, prin puncționarea unei artere periferice de la nivelul mâinii sau al piciorului.

Când se recomandă coronarografia

„Principala afecțiune care poate fi diagnosticată cu coronarografia este boala coronariană ischemică. Acesta este și motivul pentru care o facem, ca procedură diagnostică este extrem de valoroasă, este standardul de aur în a diagnostica îngustările – așa numitele îngustări sau ocluzii ale arterelor coronare. Este dedicat pacienților cu simptomatologie tipică pentru această boală și cu un profil de risc ridicat”, declară, pentru CTnews, dr. Sebastian Vasilescu, medic specialist cardiologie intervențională la Ovidius Clinical Hospital din Constanța.

În sine, coronarografia este o procedură diagnostică, însă, în cazul în care se confirmă diagnosticul de afecțiune coronariană și există o indicație de angioplastie, aceasta poate fi efectuată în cadrul aceleiași sesiuni. Din acest motiv, unele persoane au tendința de a face confuzia între angioplastie și coronarografie. Medicul Sebastian Vasilescu explică:

„Coronarografia este, practic, prima parte a investigației în care, sub ghidaj angioscopic se avansează un cateter până la originea arterelor coronare ale inimii, acolo se injectează o substanță de contrast, se iau diferite imagini prin care ne lămurim dacă cele trei artere coronare principale ale inimii au probleme sau nu. Următorul pas, dacă se confirmă aceste probleme și este nevoie de o intervenție acolo, aceea este angioplastia cu balon sau cu stent și se poate face în aceeași sesiune”.

Cine poate fi supus coronarografiei

Atât medicul Sebastian Vasilescu, dar și alți specialiști din domeniu atrag atenția că vârsta persoanelor care necesită coronarografii a devenit irelevantă, procedura nemaifiind destinată strict persoanelor de vârstă foarte înaintată, așa cum se întâmpla cu trei sau patru decenii în urmă.

„Din păcate, în contextul actual, vârsta a devenit irelevantă. Plaja de pacienți care odată era peste 60, 70 de ani, nu mai este la fel. Avem boală coronariană la pacienți tineri. Dar dacă mă întrebați cui i se adresează, se adresează pacienților cu profil ridicat de risc. Sunt câțiva factori de risc care cresc foarte mult șansele de dezvoltare a unei boli coronariene: vorbim aici de hipertensiune arterială, vorbim de dislipidemie, indiferent dacă este de regim alimentar sau o predispoziție familială. Vorbim de predispoziție familială pentru o boală coronariană, antecedente de infarct miocardioc în familie, vorbim de pacienți cu diabet zaharat, fumători, consumatori de alcool. Odată ce s-au bifat mai mult de doi, trei dintre acești factori, probabilitatea sau riscul de a dezvolta boala coronariană este foarte mare”, atrage atenția dr. Vasilescu, medic specialist cardiologie intervențională la Ovidius Clinical Hospital din Constanța.

Înainte de a fi supuși unei coronarografii, pacienții au, în prealabil, o discuție pregătitoare cu medicul, în care acesta explică ce presupune intervenția. De altfel, în cadrul anamnezei, medicul caută să afle de la pacient dacă acesta se află sub vreo formă de tratament medicamentos anticoagulant, iar dacă răspunsul este pozitiv, medicul îi va cere pacientului să specifice tipul medicamentului și, eventual, să întrerupă tratamentul pentru o perioadă scurtă de timp, 24-48 de ore înainte și după efectuarea coronarografiei.

„Importanți sunt și pacienții care au tratament pentru diabet cu medicamente orale pe bază de metformină, pentru că au existat studii care atestă ceva efecte adverse după expunerea la substanțele de contrast la acești pacienți cu metformină în sânge și atunci medicamentele de diabet trebuie și ele oprite cu 48 de ore înainte de coronarografie. Trebuie de asemenea să bea mai multe lichide, cu una, două zile înainte de coronarografie pentru că substanța de contrast trebuie eliminată cât mai rapid pentru a nu crea o insuficiență renală acută”, mai menționează medicul.

Riscuri? Minime!

Coronarografia este o procedură medicală care implică riscuri minime, iar categoriile de pacienți cărora ea poate fi recomandată sunt extrem de vaste. În principiu – afirmă medicul Sebastian Vasilescu – orice pacient care prezintă suspiciunea de boală coronariană poate fi supus unei astfel de investigații, care, de altfel, oferă o înaltă precizie.

„Procedura în sine, dacă nu există niciun fel de anomalie din punct de vedere anatomic, dacă nu există probleme, ar trebui să dureze între 30 și 45 de minute, iar, de regulă, pacientul va rămâne internat o noapte. Dacă nu se implantează niciun stent, deci dacă nu este vorba de nicio angioplastie, despre o intervenție, pentru o coronarografie diagnostică este suficient o seară, a doua zi dimineață poate pleca acasă”, completează specialistul.  

Unele contraindicații sau precauții din partea echipei medicale vizează pacienții predispuși la insuficiențe renale acute. În cazul lor trebuie avută o grijă extremă în ceea ce privește dozajul substanței de contrast folosite în timpul investigației. De asemenea, medicul poate recomanda ca pacientul să fie internat în clinică pentru o perioadă mai lungă, două sau trei zile, după coronarografie, pentru a-i fi monitorizate funcțiile vitale și pentru a avea certitudinea că funcția renală nu a fost afectată.

Tot în ceea ce privește contraindicațiile sau mai bine spus măsurile de precauție care însoțesc intervenția de coronarografie, medicul Sebastian Vasilescu mai vine cu o serie de precizări importante:

„Noi sfătuim tot timpul pacienții să își  asigure transportul către și de la spital către casă. Nu există o contraindicație clară a doua zi de a conduce mașina, dar aici vorbim de două lucruri diferite, la pacienții la care este posibil abordul radial, mai simplu, unde coronarografia diagnostică se poate face prin mână, riscurile postintervenționale sunt mult mai mici. La pacienții la care coronarografia trebuie făcută din motive de anatomie sau din diferite motive prin abord femural, adică inghinal, prin picior, atunci bineînțeles că recomandăm ca după coronarografie cel puțin cinci până la șapte zile să evite condusul autovehiculelor, să evite urcatul scărilor excesiv, să evite mersul cu bicicleta, deci practic să protejeze zona inghinală până când artera care a fost puncționată se vindecă complet”.

Pacienții care se supun unei coronarografii pot sta liniștiți în privința riscurilor pe care le comportă acest tip de diagnosticare a bolilor de inimă. Coronarografia este, după s-a menționat deja, o intervenție minim invazivă și aproape unicul fapt care poate da efecte adverse ar fi potențiala reacție alergică a pacientului la substanța de contrast.

„Se întâmplă mai ales la pacienții care nu cunosc că au o alergie la substanța de contrast sau nu au mai fost expuși până acum. Există riscul de spasm, adică arterele radiale sunt extrem de sensibile și atunci pacientul poate experimenta ceva durere sau jenă la avansarea ghidului sub ghidaj radioscopic. În foarte rare cazuri, aș putea spune 1 la 10.000, putem vorbi și despre o lezare a arterelor coronare sau chiar a aortei, dar cazurile sunt extrem, extrem de rare”, mai dă asigurări medicul cardiolog din cadrul Ovidius Clinical Hospital Constanța.

Diagnostic și soluții de tratament în timp real

Un alt avantaj al coronarografiei este acela că nu necesită anestezie, iar pacientul poate dialoga în permanență cu medicul și poate afla rezultatul investigației în timp real. Procedura de inserție a substanței de contrast pentru realizarea coronarografiei se poate face fie la nivelul mâinii, fie al piciorului, iar în funcție de tipul metodei utilizate, medicii recomandă o serie de aspecte postintervenționale:

„Dacă a fost vorba de abord femural, ar trebui să evite efortul fizic exagerat. Chiar dacă a fost abord radial să își dozeze efortul cu mâna pe care s-a intrat, de obicei mâna dreaptă. Ar trebui să consume lichide în următoarele trei zile după coronarografie, ar trebui să fie atent la diureză, adică să fie atent că și elimină lichidele pe care le consumă și că, în acest fel, substanța de contrast care i-a fost administrată este eliminată”, mai spune medicul Vasilescu.

În privința lichidelor, pacienții pot consuma apă, ceai, inclusiv cafea și suc, însă medicul sfătuiește împotriva băuturilor carbogazoase, despre este cunoscut faptul că nu sunt tocmai benefice pentru sănătatea generală a organismului și pot duce chiar la creșetrea glicemiei, în cazul pacienților care suferă de diabet.

În cazul în care coronarografia a scos la iveală o afecțiune a inimii, pacientul are șansa de a stabili, în timp real, cu medicul și tipul de tratament necesar.

„Dacă sunt depistați cu o boală coronariană – diagnosticul se oferă pe loc și atunci vom discuta dacă boala coronariană este într-un stadiu incipient, în care nu este necesară o angioplastie, nu este necesară așa-zisa «reparare» a arterelor coronare minim invazivă sau dacă este vorba despre un stadiu și despre o localizare a stenozelor, a leziunilor respective care ne permite implantarea unui stent sau a mai multor stenturi și implicit rezolvarea problemei sau dacă boala coronariană diagnosticată este atât de avansată sau atât de inconvenabil plasată din punct de vedere al leziunilor încât trebuie luată legătura și cu colegii de pe chirurgie cardiovasculară și atunci discutat în echipă dacă este vorba despre un caz chirurgical și anume operație de by-pass și așa mai departe”, explică dr. Sebastian Vasilescu.

Economia de timp – avantajul care salvează vieți

Ovidius Clinical Hospital, unitatea medicală din Constanța unde activează și medicul cardiolog Sebastian Vasilescu, este probabil singura din orașul de la malul mării care oferă pacienților un avantaj suprem și anume acces la toate etapele medicale necesare, de la diagnosticare la investigații suplimentare și posibilitate de tratament, toate sub același acoperiș. De multe ori, pacienții devin conștienți de magnitudinea acestui avantaj atunci când timpul este factorul esențial care determină diferența dintre viață și moarte prematură.

În plus, Ovidius Clinical Hospital vine în sprijinul pacienților, dar și al propriilor medici, cu tehnică foarte actuală. Un exemplu concludent ar fi angiograful Artis Icono Floor de la Siemens, sistem unic în România, care permite obținerea de imagini clare și precise ale vaselor de sânge, utilizând, de asemenea, o doză minimă de radiație. Aparatul beneficiază și de asistența inteligenței artificiale, care ajută la rapiditatea diagnosticării, precum și la generarea de tratamente revoluționare și, implicit, la sporirea șanselor de recuperare ale pacienților.  Coronarografia nu este o procedură nouă. Totuși, ea reprezintă un instrument de diagnosticare la îndemâna medicilor de o perioadă considerabilă de timp, iar avantajul vremurilor actuale îl reprezintă noile stenturi active farmacologic, care oferă o soluție extraordinară și, foarte important, de lungă durată.

De altfel, coronarografia și procedurile minim invazive de corectare a deficiențelor arterelor coronariene au redus considerabil rata pacienților care ajung pe mâna chirurgilor cardiovasculari, iar pe măsură ce tehnologia avansează, medicii pot oferi pacienților din ce în ce mai multe soluții minim invazive pentru a le reda sănătatea și calitatea cât mai optimă a vieții. Acest fapt contează și prin prisma faptul că vârsta pacienților care ajung să sufere de afecțiuni coronariene este într-o continuă diminuare, un aspect de altfel foarte îngrijorător al vremurilor actuale. Totuși, Ovidius Clinical Hospital, prin medicii săi și prin dotările tehnologice ce generație nouă reușește să vină în sprijinul pacienților prin salvarea de vieți, dar și prin prelungirea speranței de viață în cazul vârstnicilor cu afecțiuni cardiace avansate sau grave.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*