FOTO VIDEO Primăria Albești investește în educație și infrastructură. Primarul Gheorghe Moldovan: “După școli, grădinițe și drumuri, proiectul nostru prioritar este să aducem rețeaua de gaze în comună”

Primarul comunei Albești, Gheorghe Moldovan. FOTO CTnews.ro

2018 a fost anul în care administrația din Albești s-a luptat pentru fiecare leuț atras de la București. Echipa de la primărie, condusă de Gheorghe Moldovan, a scris proiecte, a întocmit studii de fezabilitate, s-a dus cu ele la aprobare și a semnat și contractele de finanțare.

“Am construit o școală nouă în Cotu Văii și avem încă una depusă pe POR care a trecut de faza de vizită în teren și așteptăm ca să-i semnăm contactul de finanțare. Școala actuală e veche de peste 100 de ani și nu mai corespunde cerințelor, plus că în această școală nouă vom aduce copii din trei sate: Arsa, Vârtop și Coroana. Vrem să facem școala astfel încât copiii să nu mai fie învețe și după-masă și dimineață. Avem un proiect frumos și sper să-l reușim. Valoarea contractului trece de un milion de euro. Sper că odată ce se va semna contractul de finanțare procedurile să meargă repede, fără ghinion de contestatari” spune primarul Gheorghe Moldovan în timp ce conduce mașina primăriei pe drumul dintre coline.

Conducătorul comunei este nemulțumit de faptul că cei din Capitală au dat peste cap normele, iar munca primarilor a devenit mai dificilă.

“Ne-am lovit foarte mult de proceduri în ceea ce privește achiziționarea și contractarea lucrărilor, pentru că au fost impedimente majore. Aceste proiecte au trebuit să suporte toate procedurile licitației, chestiuni care sunt de lungă durata și între timp s-au modificat mai multe reguli: s-au mărit salariile, s-au scumpit materialele și o parte din proiecte nu au mai fost atractive, nu s-a mai prezentat nimeni la licitație și a trebuit să le reluăm. Ni s-a întâmplat cu două proiecte importante pe PNDL 2 – un proiect de asfaltare a șase kilometri de drumuri și o grădiniță pe fonduri europene pe care am avut-o scoasă la licitație, nu s-a prezentat nimeni, am reactualizat proiectul trecându-l pe bani neeligibili (adică pe bugetul local) iar acum este în avizare la AFIR. Urmează să fie scos iar la licitatie” spune cu mâhnire primarul Gheorghe Modovan.

Primarul din Albești are o mapă plină de dosare, care mai de care mai documentate și cu cifre eligibile la București. Știe și nevoile comunei care sunt multe (drumurile ar fi prioritare) însă un lucru îi stă în cale: birocrația și legislația în continuă schimbare. Când un politician schimbă o lege la București, efectul de domino în teritoriu este catastrofal. Produce întârzieri în derulare proiectelor, greu de cuantificat.

“Aproape un an de zile. La PNDL 2, a doua procedura de scoatere la licitație durează 6 luni. Și am mai avut și un proiect la care semnasem deja contractul de execuție, a câștigat o firmă cu o sumă care s-a apropiat de 65% din valoarea proiectului și neputând să facă lucrarea a intrat în insolvență. Acum din nou trebuie să-l scoatem și pe acela, pornind de la stadiul de la care am rămas” explică primarul din Albești.

Cu alte cuvinte, bani ar fi iar proiecte sunt și ele. Primăria din Albești are în lucru trei proiecte pe fonduri europene. Se modernizează două cămine culturale, se construiește o grădiniță de la zero, salubrizarea își ia mașină nouă și lista ar putea continuă. La capitolul educație, primăria construiește două grădinițe noi pentru comunitate: una cu program prelungit și a doua cu program normal. Albeștiul are deja patru grădinițe dar sunt amenajate în clădiri care nu au fost gândite din proiect pentru așa ceva.

“La Albești avem două grupe de copii într-o fostă poștă veche și încă o grupă în căminul cultural. Iar la Cotu Văii avem o grădiniță improvizată într-o clădire a fostului dispensar veterinar. Din această cauză construim acum două noi grădinițe. La Albești va fi o grădiniță cu trei săli de clasă de care vor beneficia 60-70 de copii iar cealaltă va fi o grădiniță cu program prelungit la Cotu Văii unde vor merge două sate (Cotu Văii și Vârtop) și care va primi cam 100 de copii” spune primarul Gheorghe Moldovan.

Comuna Albești este o comună “destul de grea” după cum se exprimă primarul. Are cinci sate cu distanțe foarte mari între ele și o rețea de drumuri foarte mare. Unele drumuri nu aparțin de primărie, ci județului și sunt lăsate în paragină. Un exemplu ar fi drumul de la Coroana la Albești care are vreo 7-8 kilometri iar microbuzele școlare se chinuie anevoios pe el să ducă și să aducă copiii la școală, de trei ori pe zi.

“Vara e mai ușor că folosim drumurile de exploatație agricolă, dar acum iarna trebuie să folosim acel drum județean și e un necaz foarte mare pentru noi. Mai avem și drumul județean de la Arsa, tot de vreo doi kilometri care face legătură cu celălalt, asfaltat… Avem promisiuni că în 2019 se vor apuca de ele” spune primarul din Albești.

Dacă ar fi după Gheorghe Moldovan ar rezolva cele mai multe din problemele comunității în câțiva ani. Și repede, și bine. Se tot lovește de proceduri, se încurcă (cum pățesc mulți primari) în hățișul legislativ pe care-l face tot mai des Guvernul de la București și simte că bate pasul pe loc. Are idei, are proiecte, însă îi mai trebuie banii. Iar banii vin (atunci când vin) cu țârâita.

“Proiectul prioritar pentru noi este să aducem rețeaua de gaze în comună. Conducta care pleacă de la Negru Vodă spre Mangalia trece prin spatele comunei noastre: am făcut un studiu de fezabilitate și vom lua toate avizele. Ne-am lovit puțin de faptul că cei care vin să facă rețeaua de distribuție au spus că nu sunt prea mulți consumatori și nu ar avea o eficiență prea mare, deocamdată. Populația comunei este de 3.500 de locuitori dar e foarte împrăștiată: sunt sate multe și va fi o rețea lungă de gaz. Neavând alți consumatori importanți, ei spun co e cam nerentabilă rețeaua. Dar am speranța că vom aduce gazul” spune Gheorghe Moldovan.

El a discutat cu o firma specializată pe consultanță și vrea să facă o reconstituire istorică pentru Cetatea de la Albești. Va depune proiectul anul viitor și e convins că va obține banii, mai ales că genul asta de dosare merg direct la Bruxelles. Reabilitarea cetății Albești ar fi un vis frumos pentru comună și include construirea unor spații de cazare, centre de informare și a unor ateliere de reconstituire istorică.

“Aș mai avea un plan să construiesc două stații de biogaz care să funcționeze cu gunoiul de grajd din gospodăriile populației. E un proiect interesant numai că mă îngrijorează un pic scăderea șeptelului în comună. Pentru rentabilitatea centralei îți trebuie gunoiul de grajd de la 600 de vaci zilnic”, a explcat primarul comunei Albești. 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*