FOTO VIDEO Complexul Muzeal de Științe ale Naturii pregătește încă o surpriză pentru copii. Cei mici vor avea parte de Baby Zoo, un spațiu de joacă cu animale

Animalele de la CMSN Constanța au trecut la meniul de primăvară. FOTO CMSN Constanța

Nu mai e demult o noutate faptul că Delfinariul din Constanța și-a făcut o misiune declarată din educația și responsabilizarea copiilor și a adulților pe teme de mediu, natură și protejarea lor. Lecțiile interactive care se desfășoară aici sunt apreciate de toată lumea, și la plecare vizitatorii iau cu ei multe cunoștințe despre mediu și despre natură, de care nu știau până atunci.

Primul pas către o atitudine eco-friendly este conștientizarea oamenilor că avem un singur mediu înconjurător și dacă-l stricăm nu vom primi altul, prin urmare indicat ar fi ca să avem grijă de el. Al doilea pas este educarea copiilor în sensul acesta, iar Complexul Muzeal de Științe ale Naturii are o secțiune dedicată exact celor mai mici dintre vizitatori. Se numește Baby Zoo.

“Baby ZOO a fost o investiție a Consiliului Județean Constanța ce a constat într-o premieră interactivă a legăturii dintre copil și animale, animale care pot fi chiar și sălbatice. Bineînțeles că nu facem contact cu ele, facem contact doar cu iepurași, cu papagali și cu păsări diverse.

Anul acesta ne dorim să venim în plus cu un spațiu de joacă în această incintă, un spațiu de joacă tematic, cu animale. Așa cum ne-am dorit să facem pentru Planetariu un spațiu de joacă tematic cu planete, cu sistemul solar, aici vrem să aducem animale și să le expunem (bineînțeles mulaje) într-un mod didactic” explică biologul Adrian Bîlbă, director al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Copiii învață prin imitație, învață prin ceea ce văd. Lecțiile teoretice în spații închise nu sunt îndeajuns. Nu întotdeauna le captează atenția și nu le lasă prea multe cunoștințe fixate în memorie, despre animale, plante și viața lor luată împreună. Altfel spus, celor mai mici nu e suficient doar să le povestești ce și cum, ci trebuie să le și  arăți.

Copiii mai mereu învață prin joacă. Prin urmare, biologii de la Delfinariu au creat acest Baby ZOO special pentru interacțiunea cu animalele. Fie vii dacă sunt mici, fie mulaje, dacă sunt animale mari. Lecția de zoologie devine mult mai atractivă în acest fel.

“La școală nu mai găsești acum o vacă, să-i vezi părțile componente și să vezi cine face CO2 planetei sau metan, și de ce e fermentație în burta lor. Vom mai avea de asemenea mulaje ale unor animale aflate în situații de restriște, generate de impactul antropic. În felul asta vrem să responsabilizăm vizitatorii.

În acest fel vom aduce copiii mai aproape de ele, într-o formă de joc, fiindcă aceste animale vor fi parte din jocuri interactive. Nu excludem nici o digitalizare a acestora, însă îmi doresc să-i apropii cumva, să mai fac încă o conexiune între copil-știință-responsabilitate-mediu” spune Adrian Bîlbă.

Baby ZOO se redeschide în curând. Și pentru că în educația copilului trebuie să existe și respectul pentru mediul înconjurător, un nou proiect va prinde formă vara aceasta la Delfinariu. Spațiul tematic de joacă cu animale, ce urmeaza a fi construit, este acum în stadiu de proiect și de obținere a documentelor care să permită construcția. Scopul său declarat va fi educarea celor mici în spiritul înțelegerii naturii și a protejării ei.

“Proiectul acesta e mai amplu, și-l include și pe cel de la Planetariu și celelalte locuri de joacă care vor putea fi începute, sper eu, în luna iunie. Până atunci obținem autorizările și apoi ne apucăm de treaba. Le mulțumim celor care alături de Asociația “Împreună pentru Constanța” au adus aceste intelect parcuri, și continuăm cu ei” – Adrian Bîlbă, director al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*